De rijsttafel van NUSA zorgt voor een smaakexplosie in je mond
In januari openden Joost en Wayan van Vliet vol trots het Indische eetcafé NUSA. Hier kun je kiezen uit zestien heerlijke gerechten, allemaal vers in eigen keuken bereid. Wayan legt haar ziel en zaligheid in het bereiden van gezond en voedzaam eten. En dat proef je.
Voor iedereen die het liefst naar een verre bestemming af zou reizen zijn de gerechten van NUSA de ideale oplossing. Wanneer de tafel gedekt is, vol staat met alle heerlijke gerechten en je voor even je ogen sluit, heb je het gevoel dat je écht op één van de eilanden bent. En de smaken? Die zijn waanzinnig. Elke hap is een waar feestje in je mond.
Dat is geen toeval, want bij NUSA ligt de nadruk op vers eten met rijke kruidenmixen. “Wayan kookt alles vers in eigen keuken, met de nadruk op gezond en voedzaam eten. Alles wordt volgens traditionele recepten”, weet eigenaar Joost te vertellen. “De rijke kruidenmixen zorgen voor een enorme smaakexplosie in het eten. En dat zonder smaakversterkers, want we koken zonder MSG, vetsin of asinomoto.”
Tekst loopt door onder het foto album
Foto album
Klassiek en eigen creaties
Aan ons de eer om de rijsttafel van NUSA uit te proberen. Voor ons op tafel staan veertien verschillende gerechten. Van klassiekers tot eigen creaties. Natuurlijk mogen de witte rijst, mihoen en nasi goreng niet ontbreken, net als de kroepoek, de satésaus en de sambal. Verder kunnen we genieten van zowel klassiekers als eigen creaties. Aanraders zijn zonder meer de rendang (langzaam gegaard rundvlees in kokosmelk) en de sateh ayam of kambing (gegrilde kippen of lamssateh).
Ook voor vegetariërs is er genoeg keuze. De Indische keuken kent namelijk ook veel gerechten die vegetarisch zijn. Bijna de helft van de menukaart van NUSA bestaat dan ook uit vegetarische gerechten. Iedereen kent wel de traditionele loempia’s, maar kies ook eens voor telur balado (gesmoorde eitjes in een kruidenmix) of tempe manis (gebakken tempe met pinda’s). Een echte aanrader? Dat is de perkedel jagung. Deze gefrituurde maïskoekjes smelten bijna op je tong.
Nog een tip: een rijsttafel bestaat uit veel verschillende gerechten. Lekker omdat je veel verschillende dingen kan proeven, maar het kan voor sommigen te veel zijn. Daarom is het leuk om de gerechten met elkaar te delen. Of bewaar de restjes die je overhoudt en eet dat de volgende dag op!
Loopt het water jou al in de mond? Bekijk dan eens de volledige menukaart. Bestellen kan door te bellen naar 0172 554003 of te mailen naar alphen@nusa.nl. NUSA is gevestigd aan de Swaenswijkplaats 29 in Alphen aan den Rijn en is van dinsdag t/m zondag geopend tussen 17:00 en 23:30 uur.