Josh Walet

De terrassen zijn geopend!

De terrassen zijn vanaf maandag 1 juni om 12:00 uur geopend. Hoe ziet dat er nu precies uit in Alphen? En wat mag er wel en wat niet? 

Tekst loopt door onder het fotoalbum.

Foto album

Terrassen weer open 01-06-2020  (foto: Josh Walet)
Terrassen weer open 01-06-2020.jpg (foto: Josh Walet)
Terrassen weer open 01-06-2020 (foto: Josh Walet)
Terrassen weer open 01-06-2020  (foto: Josh Walet)
Terrassen weer open 01-06-2020  (foto: Josh Walet)
Terrassen weer open 01-06-2020  (foto: Josh Walet)
Terrassen weer open 01-06-2020  (foto: Josh Walet)

Er waren bijna dertig horecaondernemers in Alphen die een plan hebben ingediend bij de gemeente om meer gebruik te maken van de buitenruimte of om het terras ruimer op te zetten. Hierbij moest rekening worden gehouden met een aantal factoren. Zo moet de situatie verkeersveilig blijven, moeten mensen met een beperking niet belemmerd worden in de doorgang, en hulpdiensten moeten erdoor en erlangs kunnen indien nodig. 

Dit betekent in de praktijk dat er gedeeltelijk gebruik wordt gemaakt van het strandje bij de Zegerplas voor het terras, maar wel op zo'n manier dat kinderen kunnen blijven spelen en je op het strandje kunt liggen. Bij Park Zegersloot hebben ondernemers verder zelf al veel extra ruimte om het terras groter op te zetten. Een extra stuk van het Rijnplein wordt ook gebruikt voor de terrassen. Dit gaat dan om het aflopende gedeelte van het plein. Het Thorbeckeplein wordt, op dagen dat er geen markt is, ook ingezet voor extra ruimte voor de terrassen. Dit plein zal worden gebruikt door diverse horecaondernemers die daar gevestigd zijn. Omdat een gedeelte ook toegankelijk moet blijven voor verkeer, zijn de terrassen voornamelijk in het midden van het plein te vinden. In de Julianastraat is het terras ook ruimer opgezet. Op plekken van winkels die 's avonds gesloten zijn, zullen er mogelijk ook tafeltjes met stoelen komen te staan. 

De terrassen zullen flexibel zijn opgesteld, mede afhankelijk van de weersomstandigheden, het aantal gasten, en de samenstelling van het gezelschap dat plaats wil nemen op het terras.

In restaurants en eetcafés

Gasten moeten in restaurants en eetcafés plaatsnemen aan een tafel. Je mag met twee personen aan één tafel zitten zonder je aan de anderhalve meter te houden, ook als je uit verschillende huishoudens komt. Zijn dat meer dan twee personen uit verschillende huishoudens? Dan geldt de anderhalve meter wél. Drie of meer personen uit hetzelfde huishouden hoeven geen anderhalve meter afstand te houden. Er mogen maximaal 30 personen binnen zijn. Het personeel is hierbij niet meegeteld. Reserveren is verplicht.

De restaurants en eetcafés zijn zo ingedeeld dat personeel zoveel mogelijk 1,5 meter afstand kan houden tot de gast. Bij het bedienen aan tafel kan die afstand niet worden gehouden. Er mag dan ook alleen bediend worden aan tafel als er een triage (dat is vragen naar gezondheidsrisico’s) is uitgevoerd. 

Dit zijn de algemene regels die gelden op de terrassen. Restaurants en cafés hebben in sommige gevallen zelf aanvullende maatregelen genomen, zoals het invoeren van een looproute.

Terrassen

Ook op de terrassen gelden bovenstaande afstandregels, maar is er geen maximum aantal personen dat op het terras mag zitten. Reserveren is op de terrassen ook niet verplicht.

Hoe gaat het dan verder?

Bij aankomst wordt gevraagd of je klachten hebt. Heb je klachten? Dan mag je niet naar binnen. Ben je met meer dan twee personen? Dan wordt gevraagd of je uit één huishouden komt of niet. Iedereen dient zijn of haar handen direct bij binnenkomst te wassen. Verder houdt de bediening anderhalve meter afstand van de klanten waar mogelijk en moet er contactloos betaald worden.

Worden de regels niet nageleefd? Dan spreekt het personeel je daarop aan. Wordt er niet geluisterd? Dan wordt er gehandhaafd. Ondernemers zijn namelijk aansprakelijk voor het goede verloop op het terras en in het restaurant. 


Heb je een nieuwtje? Whatsapp ons!
Heb je een nieuwtje? Whatsapp ons!
Stuur een nieuwsbericht in
Stuur een nieuwsbericht in

Meer nieuws

Coronavirus in Alphen vandaag 19:19

Nog even wachten op versoepelingen, buitenschoolse opvang wel open

Ouders van schoolgaande kinderen kunnen opgelucht ademhalen. De buitenschoolse opvang (bso) mag vanaf maandag weer open. Andere versoepelingen komen er nog niet vanaf 21 april. Het demissionaire kabinet zet de pijlen nu op versoepelen vanaf 28 april.

Te zien op televisie vandaag 18:31

EenVandaag besteedt aandacht aan de woningbouwsituatie in de Alphense Gnephoek

De huizenmarkt zit totaal op slot. Het bouwen van huizen is daarom een kwestie die hoog op de politieke agenda staat. Wethouder Gerard van As en gedeputeerde Anne Koning van de provincie Zuid-Holland waren maandagavond te zien bij EenVandaag over bouwen in de buitenranden, met de Gnephoek in het bijzonder.

Politiek vandaag 17:36

City Deal geeft uitgangspunten nieuwbouw aan

Alphen aan den Rijn ondertekent de City Deal Circulair en Conceptueel Bouwen. Dit houdt in dat de gemeente de uitgangspunten voor nieuwbouw laat aansluiten bij de ambities voor duurzaamheid. De grootste ambitie is om in 2050 CO2 neutraal te zijn.

Maatschappelijk vandaag 16:14

Burgemeester Spies leest voor aan kinderen uit de Diamantstraat

Op zaterdag 10 april konden kinderen uit de Diamantstraat luisteren naar verhalen van burgemeester Liesbeth Spies tijdens het voorleesuurtje. Ook werd er een tekenwedstrijd georganiseerd voor kinderen uit de buurt. “Het was een geslaagde middag!”