De Vereniging Vrienden van Archeon doet reconstructie van archeologische vondst cadeau aan Museumpark Archeon

De Vereniging Vrienden van Archeon (VVvA) bestaat 25 jaar. En om dat te vieren biedt de vrienden- en vrijwilligersvereniging een cadeau aan Museumpark Archeon aan. De afgelopen tijd hebben de leden van de VVvA hun uiterste best gedaan om een Romeinse weg na te bootsen en die te schenken aan het museumpark. 

Rome is niet in één dag gebouwd. En dat geldt ook zeker voor de reconstructie van een Romeinse weg, ook wel een Via genoemd, die de Vereniging Vrienden van Archeon tot in het kleinste detail perfectioneerde voor Museumpark Archeon. Zeer recentelijk is er een archeologische opgraving gedaan vlakbij het Zuid-Hollandse Valkenburg. Een weg uit de Romeinse tijd. Aan de VVvA de taak om het pad na te bouwen, alsof er ieder moment een peloton aan Romeinse soldaten overheen zou kunnen marcheren. 

Via Albaniana 

Met man en macht is er de afgelopen tijd aan de weg, met de naam Via Albanian, gewerkt. Alle wegen leiden naar Rome. Om een weg uit zo’n ver verleden na te bootsen, kwam er aardig wat bij kijken. ‘’Met diverse lagen zand een kiezels bouwde men laag voor laag aan de weg. De verschillende lagen waren hard nodig door de drassige grond hier in het westen van Nederland. Tot slot werd er nog een acht centimeter dikke laag leem aangebracht met daarop grind, kiezels en keien’’, zo laat de VVvA weten.

De werkzaamheden zijn inmiddels afgerond. Bezoekers van Museumpark Archeon kunnen er spoedig gebruik van maken. De officiële opening van Via Albaniana volgt eind 2021. Dan zal ook een Italiaanse ambassadeur aanwezig zijn. 


Heb je een nieuwtje? Whatsapp ons!
Heb je een nieuwtje? Whatsapp ons!
Stuur een nieuwsbericht in
Stuur een nieuwsbericht in

Meer nieuws

Winacties tien jaar Alphens vandaag 09:53

WINNEN: een diner voor twee bij Proeflokaal Bregje

Alphens.nl bestaat deze week 10 jaar en daarom pakken we uit met toffe winacties. Dit keer mogen wij een diner voor twee bij Proeflokaal Bregje weggeven. Dat wordt ongetwijfeld genieten!

Rechtszaak gisteren 18:29

Rechtbank oordeelt: celstraf voor complotdenker

Zaterdag protesteerde een groep mensen bij de Alphense gevangenis nog voor het vrijlaten van complotdenker Wouter Raatgever (53). Maar vrijlating zit er voorlopig nog niet in. De 53-jarige is veroordeeld tot negen maanden cel, waarvan drie maanden voorwaardelijk.

Politie gisteren 17:02

Man is rijbewijs kwijt nadat hij met slok te veel op ging rijden

In de nacht van zaterdag 19 op zondag 20 juni heeft een Alphense bestuurder wel heel diep in het glaasje gekeken. De 20-jarige man blies als beginnend bestuurder maar liefst 560 UG/L. Dat is meer dan zes keer zoveel als de toegestane hoeveelheid.