Museumpark Archeon

Deze zomer in Museumpark Archeon: van oermens, ridder tot Romein

Wat ga jij doen deze zomer? Breng eens een bezoek aan Museumpark Archeon. Zij organiseren de hele zomer speciale themaweken, waarbij telkens één tijdsperiode extra uitgelicht wordt. Zo maak je samen een reis door de tijd.

Archeon begint in het jaar 8.000 v. Chr. met de oer weken. Deze vinden plaats op 27 en 28 juni, van 4 tot en met 12 juli en van 25 tot en met 30 augustus. Hierbij kom je alles te weten over het leven in de prehistorie en kun je zelf oermens worden. Aansluitend tot en met 31 juli zijn de middeleeuwse weken met een markt, oude spelletjes, straattheater, muziek en ridderactiviteiten. Van 1 tot en met 16 augustus vinden de Romeinse weken plaats, waarbij je ook in de leer kunt om een echte Romein te worden. Tot slot zal Archeon van 18 tot en met 23 augustus in het teken staan van de Viking week met een kampement, handel en demonstraties.

Oer weken

Tijdens de oer weken, op 27 en 28 juni en van 4 tot en met 12 juli en van 25 tot en met 30 augustus  zie je hoe het eraan toe ging duizenden jaren geleden. In het mesolithicum vertelt de sjamaan zijn oerverhalen. Bij de eerste boeren kun je een armbandje twijnen. De bewoners van de trechterbekerboerderij maken brandnetelthee die je kunt proeven. In de bronstijd worden demonstraties bronsgieten gegeven en in de ijzertijd laat men zien hoe je wol verft.

Doe mee met de extra activiteiten en word een oermens! Schmink jezelf met oker als een echte jager. Ga op jacht in een boomstamkano en neem de vangst mee terug naar land. Drum mee in de drumcirkel en maak je eigen vuur. Nadat je alle activiteiten hebt volbracht, ontvang je een houten amulet met een hert erop en ben je een echt oermens.

Middeleeuwse weken

Gravendam viert middeleeuwse weken van 14 tot en met 31 juli. Vol vermaak, informatie en middeleeuwse gezelligheid. Breng een bezoek aan de middeleeuwse markt waar de bakker, schoenmaker, mandenmaker, visser en tingieter hun waar aanbieden en demonstraties geven. Geniet van de muziek en het straattheater en speel oude spelletjes op de dam.

Word een ridder en leer zwaardvechten, boogschieten, schrijven met een veer en meer. Wanneer je alle activiteiten hebt uitgevoerd word je tot ridder geslagen en ontvang je een riddercertificaat.

Romeinse weken

Van 1 tot en met 16 augustus zijn de jaarlijkse Romeinse weken. Romeinse legionairs slaan hun kamp op, zij worden vergezeld door ambachtslieden, dames, slaven en kinderen. Breng een bezoek aan het Romeinse kampement, bekijk de exercitie demonstraties en juich ’s middags jouw favoriete gladiator toe tijdens het spectaculaire gladiatorengevecht in de arena.

Beleef nu zelf hoe het is om een Romein te zijn. Laat je trainen in het Romeinse leger, leer schrijven in de Romeinse school en maak prachtige sieraden. Voor wat extra geluk maak je een votiefsteen voor de goden om zo een echte Romein te worden. Wanneer je alle activiteiten met succes hebt volbracht, bemachtig je een Romeinse certificaat en ben je een echte Romein.

Viking week

Van 18 tot en met 23 augustus veroveren de Vikingen Museumpark Archeon en slaan ze hun kamp op. Struin door het kampement en zie hoe de Vikingen leefden. In het kampement staan marktkramen waar de Vikingen hun waar te koop aanbieden, ook geven ze demonstraties en vertellen ze je graag over de wapens, materialen, gebruiken en het leven van een Viking.

Vroege vogels opening op zondag in juli en augustus

Voor de vroege vogels heeft Archeon op de zondagen in juli en augustus om 9:00 uur een speciale rondleiding in de natuur van Archeon, aansluitend om 10:00 uur is er gelegenheid om te genieten van een gezellige ontbijt picknickmand. Het vroege vogels bezoek en de picknickmand zijn te reserveren op archeon.nl.

Samen een veilig bezoek aan Archeon 

Archeon voert de maatregelen door uit het protocol ‘Samen een veilig bezoek aan Archeon’, welke aansluiten bij de richtlijnen van het RIVM. Dit protocol is samengesteld aan de hand van het protocol Club van 11, de Nederlandse Museumvereniging en het coronaprotocolteam van Archeon. Doordat Archeon deze maatregelen strikt naleeft, zorgen ze ervoor dat jouw dagje uit plezierig blijft verlopen. 

Om Archeon te bezoeken hebben alle bezoekers een geldig entreebewijs en een aankomsttijdsslot reservering nodig, ook als men al een ticket of Museumkaart heeft. Zo houden zij de bezoekaantallen onder controle. Het bezoek kan gereserveerd worden op archeon.nl. Lees meer over de maatregelen op archeon.nl/nl/archeon-is-weer-open.html.


Heb je een nieuwtje? Whatsapp ons!
Heb je een nieuwtje? Whatsapp ons!
Stuur een nieuwsbericht in
Stuur een nieuwsbericht in

Meer nieuws

Calamiteiten gisteren 20:26

Dementerende man vermist vanaf Zonnedauw

Een dementerende man van 67 jaar is sinds woensdagavond 18:30 uur vermist. Hij is vertrokken vanaf de Zonnedauw in Alphen. De politie spreekt van een urgente vermissing. 

Alphens Restaurantweek gisteren 19:04

Alphens Restaurantweek: oergezellig dineren bij Alle Hens

De Alphens Restaurantweek gaat weer van start. Van donderdag 20 tot en met zondag 30 augustus kun je genieten van de lekkerste meergangen menu’s, speciaal samengesteld voor de restaurantweek. Iedere dag zetten we een restaurant in de schijnwerpers. Dit keer de beurt aan Alle Hens.

Advertorial Voor Kinderen gisteren 16:11

Kraak de codes en ontsnap op tijd!

Dinsdag 18 augustus en donderdag 20 augustus organiseert Alphen Beweegt in samenwerking met V.V. Alphia, BGC Floreant en JOGG een echte Escape Room. Geheel gratis en geschikt voor kinderen van 4 tot en met 12 jaar.

Horeca gisteren 15:25

Geen langere openingstijden voor terrassen tijdens coronacrisis

Tot ’s avonds laat een drankje drinken op het terras. Met deze warme temperaturen klinkt dat heel aantrekkelijk, maar op het terras zitten is in Alphen in veel gevallen na 23:00 uur helaas niet toegestaan. En daar komt voorlopig ook geen verandering in.