Blog Satire Politiek

Dom? Je kan nog altijd raadslid worden

Gemeentepolitiek is vaak saai. Van de meeste punten op de raadsagenda staat van te voren al vast wat de uitkomst van een stemming zal zijn.

Voorspelbare vergaderingen geven partijen weinig gelegenheid om zich te profileren. De enige manier om daar wat tegen te doen (denken ze), is het stellen van een officiële vraag of het indienen van een motie. De onderwerpen worden er met de haren bijgesleept, maar het maakt de opstellers niks uit zolang ze maar aandacht krijgen.

Raadslid Nico de Jong is daar heel goed in. Na zijn rampenfilm over Hazerswoude, had hij het recentelijk over hartbewakingsapparaten. Opvallend was dat Nieuw-Elan hem daar in steunde. Die weten natuurlijk dat Nico het in zijn eentje nooit volhoudt en proberen hem zo te paaien zich bij hen aan te sluiten.

Dat Nico samen met Evon Zevenbergen van Nieuw Elan een motie indiende bevestigt dit vermoeden. Met behulp van kunstmatige intelligentie hebben ze de tekst opgesteld. “Wat gaat de gemeente zelf doen op dat gebied?”  

Evon wilde even laten zien, dat hij verfrissend inzicht heeft in de nieuwste technologische ontwikkelingen. Nico snapt dat niet zo, maar heeft wel een vrij grote achterban. Bij Nieuw Elan dachten ze toen mooi 2 vliegen in één klap te slaan.  Evon zijn 15 minutes of fame, zodat hij verder in zijn hokje blijft en Nico dankzij Nieuw Elan (niet vergeten Nico!) even als modern mens voor het voetlicht.

Voor degenen die niet precies weten wat kunstmatige intelligentie of wel AI (artificial intelligence) inhoudt: het is software, die aan de hand van een vraag een antwoord kan geven. Het ziet er aardig uit, maar in wezen is het op dit moment niet meer dan een zoekmachine waar een laagje overheen gelegd is. Bij Google zoek je op “politiek+puppiehondje+Alphen” en je krijgt 12.670 resultaten met Evon Zevenbergen als antwoord. Zoek je  op “sensatie+splinter+ouderwets” dan komt Nico de Jong naar voren.  AI ‘leest’ het artikel verder en ook eventuele andere zaken die daar in genoemd worden en zegt dan bijvoorbeeld:

“Nico de Jong is politicus voor een kansloze splinterpartij in Alphen aan den Rijn. Hij verzint de gekste dingen om aandacht te krijgen en heeft op zijn nachtkastje een scheidsrechtersfluitje liggen”. Daar achteraan nog een beetje algemene prietpraat over zijn woonkern Koudekerk en dat je zo fijn kunt fietsen in het Groene Hart.

Terwijl Nico glazig toekeek, typte Evon: “maak een motie over het gebruik van AI bij de gemeente Alphen aan den Rijn”. Het resultaat hebben ze ingebracht in de gemeenteraad. Natuurlijk stond er dat AI heel goed zou zijn voor het bestuur en de burgers van Alphen.

Ik heb zelf ook wat ingetoetst in chat.openai.com: “Wat vind je van een politicus die in de schijnwerpers probeert te komen via het stellen van onzinvragen?”

ECHT waar en geen letter gewijzigd kreeg ik het volgende antwoord:

“Als een AI taalmodel heb ik geen persoonlijke mening, maar ik kan wel aangeven dat het stellen van onzinvragen om in de schijnwerpers te komen geen effectieve of respectvolle manier is om aandacht te trekken. In plaats van het stellen van onzinvragen, zouden politici zich moeten richten op het stellen van relevante vragen en het ontwikkelen van beleid dat de problemen van hun kiezers oplost. Door op deze manier te handelen, kunnen politici de steun en het vertrouwen van hun kiezers verdienen, wat uiteindelijk belangrijker is dan alleen maar in de schijnwerpers te staan”.

Daar heb ik niets meer aan toe te voegen. Het roept nog wel een vraag op: hebben we mensen als Nico en Evon eigenlijk nog wel nodig als een computerprogramma het beter doet dan zij?  

Machiel van der Schoot

chatgpt.jpg


Stuur een nieuwsbericht in
Stuur een nieuwsbericht in
Adverteer op Alphens.nl
Adverteer op Alphens.nl

Meer nieuws

Politie en handhaving vandaag 10:27

Politie zoekt mannen die motoren uit parkeergarage stalen

In de nacht van 7 op 8 oktober zijn twee motoren uit de parkeergarage van een appartementencomplex in Alphen aan den Rijn gestolen. De politie toonde beelden van de verdachten in het opsporingsprogramma Team West.

Advertorial Theater vandaag 09:21

Speel mee in een professionele theaterproductie

Bos Theaterproducties, producent van de succesvolle Herman Groen-voorstellingen, is op zoek naar amateurs (m/v/x) die mee willen spelen in de gloednieuwe komedie Rust en Vreugd. Een ontroerende, herkenbare en vooral tenenkrommend grappige muzikale voorstelling. Voor iedereen die het leven vol wil aangrijpen!

Politiek gisteren 19:22

Alleen opvang voor Oekraïense vluchtelingen aan Steekterweg

Naar aanleiding van onrust tijdens een bewonersavond over opvang van Oekraïense vluchtelingen aan de Steekterweg zijn er behoorlijk wat indianenverhalen in omloop. Wethouders Schotanus en Van As en burgemeester Spies nemen de moeite om rustig uit te leggen hoe het écht zit.

Advertorial Evenementen gisteren 18:07

Zaterdag 22 juli Sama Sama Summer Party

Op veler verzoek wordt alsnog een Sama Sama Party georganiseerd! Zoals aangekondigd wordt dit jaar geen groot Sama Sama Festival georganiseerd. Naar aanleiding van vele verzoeken heeft het bestuur echter besloten toch een Sama Sama Summer Party te lanceren.

Maatschappelijk gisteren 17:00

Voorzitter Alphense Voedselbank fietst 825 kilometer voor sponsorgeld

Het nieuwe pand van de Voedselbank is al even in gebruik genomen en werd afgelopen weekend geopend. De afgelopen maanden heeft het team vrijwilligers gemerkt dat het toch erg warm wordt in de uitdeelruimte. Voorzitter Dirk van Kampen zal daarom ruim 800 kilometer fietsen om sponsorgeld op te halen.