Blog Satire Politiek

Dom? Je kan nog altijd raadslid worden

Gemeentepolitiek is vaak saai. Van de meeste punten op de raadsagenda staat van te voren al vast wat de uitkomst van een stemming zal zijn.

Voorspelbare vergaderingen geven partijen weinig gelegenheid om zich te profileren. De enige manier om daar wat tegen te doen (denken ze), is het stellen van een officiële vraag of het indienen van een motie. De onderwerpen worden er met de haren bijgesleept, maar het maakt de opstellers niks uit zolang ze maar aandacht krijgen.

Raadslid Nico de Jong is daar heel goed in. Na zijn rampenfilm over Hazerswoude, had hij het recentelijk over hartbewakingsapparaten. Opvallend was dat Nieuw-Elan hem daar in steunde. Die weten natuurlijk dat Nico het in zijn eentje nooit volhoudt en proberen hem zo te paaien zich bij hen aan te sluiten.

Dat Nico samen met Evon Zevenbergen van Nieuw Elan een motie indiende bevestigt dit vermoeden. Met behulp van kunstmatige intelligentie hebben ze de tekst opgesteld. “Wat gaat de gemeente zelf doen op dat gebied?”  

Evon wilde even laten zien, dat hij verfrissend inzicht heeft in de nieuwste technologische ontwikkelingen. Nico snapt dat niet zo, maar heeft wel een vrij grote achterban. Bij Nieuw Elan dachten ze toen mooi 2 vliegen in één klap te slaan.  Evon zijn 15 minutes of fame, zodat hij verder in zijn hokje blijft en Nico dankzij Nieuw Elan (niet vergeten Nico!) even als modern mens voor het voetlicht.

Voor degenen die niet precies weten wat kunstmatige intelligentie of wel AI (artificial intelligence) inhoudt: het is software, die aan de hand van een vraag een antwoord kan geven. Het ziet er aardig uit, maar in wezen is het op dit moment niet meer dan een zoekmachine waar een laagje overheen gelegd is. Bij Google zoek je op “politiek+puppiehondje+Alphen” en je krijgt 12.670 resultaten met Evon Zevenbergen als antwoord. Zoek je  op “sensatie+splinter+ouderwets” dan komt Nico de Jong naar voren.  AI ‘leest’ het artikel verder en ook eventuele andere zaken die daar in genoemd worden en zegt dan bijvoorbeeld:

“Nico de Jong is politicus voor een kansloze splinterpartij in Alphen aan den Rijn. Hij verzint de gekste dingen om aandacht te krijgen en heeft op zijn nachtkastje een scheidsrechtersfluitje liggen”. Daar achteraan nog een beetje algemene prietpraat over zijn woonkern Koudekerk en dat je zo fijn kunt fietsen in het Groene Hart.

Terwijl Nico glazig toekeek, typte Evon: “maak een motie over het gebruik van AI bij de gemeente Alphen aan den Rijn”. Het resultaat hebben ze ingebracht in de gemeenteraad. Natuurlijk stond er dat AI heel goed zou zijn voor het bestuur en de burgers van Alphen.

Ik heb zelf ook wat ingetoetst in chat.openai.com: “Wat vind je van een politicus die in de schijnwerpers probeert te komen via het stellen van onzinvragen?”

ECHT waar en geen letter gewijzigd kreeg ik het volgende antwoord:

“Als een AI taalmodel heb ik geen persoonlijke mening, maar ik kan wel aangeven dat het stellen van onzinvragen om in de schijnwerpers te komen geen effectieve of respectvolle manier is om aandacht te trekken. In plaats van het stellen van onzinvragen, zouden politici zich moeten richten op het stellen van relevante vragen en het ontwikkelen van beleid dat de problemen van hun kiezers oplost. Door op deze manier te handelen, kunnen politici de steun en het vertrouwen van hun kiezers verdienen, wat uiteindelijk belangrijker is dan alleen maar in de schijnwerpers te staan”.

Daar heb ik niets meer aan toe te voegen. Het roept nog wel een vraag op: hebben we mensen als Nico en Evon eigenlijk nog wel nodig als een computerprogramma het beter doet dan zij?  

Machiel van der Schoot

chatgpt.jpg


Stuur een nieuwsbericht in
Stuur een nieuwsbericht in
Adverteer op Alphens.nl
Adverteer op Alphens.nl

Meer nieuws

Politiek gisteren 17:44

Nieuw Elan wil handhaven van fietsverbod in Van Mandersloostraat

Tot grote ergernis van ondernemers en bewoners van de Van Mandersloostraat wordt het fietsverbod hier niet gehandhaafd. Met enige regelmaat zoeven er fietsen en scooters voorbij tijdens de uren dat het gebied uitsluitend bestemd is voor voetgangers. Nieuw Elan wil nu dat hier meer aan wordt gedaan.

Natuur, recreatie en reizen gisteren 16:26

Driehonderd bomen vervangen in Alphen aan den Rijn vanwege ziekte en veiligheid

De Gemeente Alphen aan den Rijn zal de komende tijd ongeveer driehonderd bomen vervangen op openbare plekken, voornamelijk in de wijken Ridderveld en Kerk en Zanen. Deze vervangingen worden gemarkeerd door groene stippen op de stammen van de bomen, die aangeven dat ze ziek of dood zijn en niet langer veilig voor de omgeving.

Evenement gisteren 15:11

Geen straatfeest? Wat is er te doen deze Koningsnacht

Jarenlang werd traditiegetrouw twee keer per jaar een straatfeest georganiseerd in de Julianastraat: één op de avond voor Koningsdag en één op de avond van de Alphense Jaarmarkt. Echter, dit jaar hebben de horecagelegenheden in de Julianastraat besloten om tijdens koningsnacht geen straatfeest te organiseren.

Advertorial Economie gisteren 14:22

Een nieuw bedrijf beginnen in Alphen? Met deze tips wordt dit zeker een succes!

Alphen staat niet alleen bekend om haar vriendelijke inwoners, maar ook om hoe ondernemend mensen zijn. Begin jij ook een nieuw bedrijf hier? Dan is het tijd om deze blog aandachtig door te nemen! Hier vind je wat tips die ervoor zorgen dat je onderneming een succesverhaal wordt.

Maatschappelijk gisteren 12:45

Groot succes voor inzamelingsactie sportkleding op Scala College

Vorige week lanceerde het Scala College een bijzondere inzamelingsactie voor gebruikte sportkleding, in samenwerking met het initiatief SPORT JE OOK MEE?! Leerlingen en medewerkers werden aangemoedigd om hun oude sportkleding te doneren door deze af te geven bij speciale containers in de schoolhal. Het resultaat van deze actie is indrukwekkend: maar liefst vier containers zijn gevuld met sportkleding en sportschoenen!