Rabobank Groene Hart Noord

Dorpshuis De Juffrouw Hazerswoude Dorp verduurzaamt

Uitgroeien tot de bruisende huiskamer van het dorp, waar buurtbewoners van alle leeftijden elkaar ontmoeten en zich thuis voelen. Dorpshuis De Juffrouw in Hazerswoude Dorp kan deze missie waarmaken, dankzij een donatie vanuit onder andere het Rabo Impactfonds. Het geld gaat naar duurzame oplossingen, zoals zonnepanelen en een slimme cv-installatie.

De coronaperikelen waren nog niet achter de rug of De Juffrouw, het sociaal-cultureel centrum van Hazerswoude Dorp, stond alweer voor een nieuwe uitdaging. "De stijgende energieprijzen gaven ons veel zorgen", vertelt Pedro Overmeer, voorzitter van het bestuur. "We zijn gevestigd in een oud schoolgebouw uit 1921, en de energierekening dreigde van € 26.000 naar € 100.000 te stijgen. Om deze kosten te lijf te gaan, moesten we een duurzaamheidsslag maken."

Voorzetramen en ledverlichting

Uit een energiescan van de provincie Zuid-Holland kwam een lijst met oplossingen om het gebouw te verduurzamen. "We zijn meteen aan de slag gegaan met maatregelen die we zelf konden betalen", zegt Overmeer. "Zo lieten we voorzetramen plaatsen, de zolder opnieuw isoleren en ledverlichting aanbrengen. Dat scheelt aanzienlijk in de kosten."

Maar de duurzaamheidsambities van het centrum zijn groter. Overmeer: "Binnenkort gaan we ook zonnepanelen aanschaffen. Een fikse investering, want hiervoor moeten we een deel van het dak vernieuwen. Ook de vloer van de oude gymzaal is aan vervanging toe, de balken eronder zijn verouderd."

Slimme verwarming

Die ambities maakt De Juffrouw waar dankzij donaties vanuit verschillende fondsen. Het Rabo Impactfonds steunt de stichting met € 6.000. Overmeer: "Met dit geld gaan we eind mei de vijf oude hr-ketels vervangen door gloednieuwe. We verwachten minimaal 20 procent minder gas te verbruiken en 70 procent minder stroom.’ De verwarming werkt straks volledig automatisch. ‘Elke ruimte in ons gebouw is gekoppeld aan een digitale agenda’, legt Overmeer uit. ‘Het systeem krijgt via de agenda door welke ruimtes die dag verhuurd zijn, waardoor alleen daar de verwarming aangaat. Zo verwachten we nog 25 procent gas te besparen."

Koffie, krantje en praatje

Dankzij de energiebesparende maatregelen kijkt het bestuur met een gerust hart naar de toekomst. ‘We willen de huiskamer van het dorp zijn, waar iedereen welkom is. Veel bewoners hebben een band met het gebouw, omdat het zo oud is en hier vroeger een basisschool zat. We merken dat ze ons centrum steeds beter weten te vinden. Ik zie het liefst dat mensen hier de dag starten met koffie, een krantje en een praatje. Iedereen met een leuk idee kan bij ons aankloppen en iets organiseren. Met deze investeringen weten we zeker dat we de komende jaren verder kunnen bouwen aan onze missie.’

Aantrekkelijke plek om te wonen

Ook Toob Alers, ledenraadslid bij Rabobank Groene Hart Noord ziet de waarde van het dorpshuis. De ledenraad kent de subsidieaanvragen namens het Rabo Impactfonds toe. "De activiteiten van De Juffrouw passen bij wat we vanuit Rabobank belangrijk vinden: sociale voorzieningen in stand houden én duurzaamheid bevorderen. Zeker met de toenemende digitalisering is het belangrijk dat dorpsbewoners een plek hebben waar ze elkaar ontmoeten. Hazerswoude Dorp blijft mede dankzij De Juffrouw een aantrekkelijke plek om te wonen."

Over het Rabo Impactfonds

Als coöperatieve bank investeert Rabobank een deel van de winst in maatschappelijke en/of innovatieve projecten van verenigingen, stichtingen en organisaties uit de omgeving. Bij voorkeur projecten die maatschappelijke impact hebben en aansluiten bij thema’s die we vanuit Rabobank ondersteunen: Financieel Gezond Leven, Duurzaam Wonen, Duurzaam Ondernemen, Banking4Food en initiatieven die bijdragen aan de Energietransitie. Meer informatie over het Rabo Impactfonds of een aanvraag doen? Kijk dan op www.rabo.nl/impactfonds.


Meer nieuws

Advertorial Horeca vandaag 09:21

10 Jaar Subway in de Baronie: Jubileum en donatiekansen!

Het is feest in de Baronie, want Subway viert haar tiende jubileum! Een terugblik op tien jaar heerlijke broodjes en gezelligheid markeert niet alleen een mijlpaal voor Nico en Godelieve, maar ook een gelegenheid om iets terug te geven aan de Alphense gemeenschap.

Advertorial Winkels gisteren 17:08

De oplossing tegen koude nachten

Het wordt weer eerder donker en de nachten worden kouder. Hoe fijn is het om deze wintermaanden in een lekker warm bed te kruipen? Bij Dutch Dream Slaapcomfort geniet je ook tijdens deze periode van een fijne temperatuur tijdens je nachtrust.

Sport gisteren 16:02

Dertiende editie van Alphense Bruggenrun gaat komende donderdag van start

Morgenavond is het zover: de dertiende editie van de Alphense Bruggenrun! Loop jij morgen mee tijdens de hardloop- en wandeltocht? De tocht gaat dwars door het centrum van Alphen aan den Rijn. Deelnemers kunnen twee verschillende afstanden lopen: 10 kilometer met 29 bruggen en 5 kilometer met 21 bruggen.  

Overige gisteren 14:56

Bekend gezicht keert terug in de Julianastraat: De Gaper terug van weggeweest

In de Julianastraat van Alphen aan den Rijn is een opvallende verschijning weer teruggekeerd naar zijn vertrouwde plek boven de winkel van Natuurdrogisterij De Hazelaar. Na veel nieuwsgierige vragen van Alphenaren en zoekende blikken van puzzeltochtparticipanten is het goede nieuws bevestigd: De Alphense Gaper is terug!

Politiek gisteren 13:47

Voedsel van Eigen Land, een onderzoek

Gemeente Alphen aan den Rijn heeft in kaart gebracht hoeveel en welk voedsel lokaal wordt geproduceerd. Het rapport is nu de basis voor stimuleren van korte lijnen, dus lokaal maken en opeten. Daarnaast zijn er aanbevelingen om de agrarische sector te helpen in lijn met de landelijke transitie van de landbouw.