Rabobank Groene Hart Noord

Dorpshuis De Juffrouw Hazerswoude Dorp verduurzaamt

Uitgroeien tot de bruisende huiskamer van het dorp, waar buurtbewoners van alle leeftijden elkaar ontmoeten en zich thuis voelen. Dorpshuis De Juffrouw in Hazerswoude Dorp kan deze missie waarmaken, dankzij een donatie vanuit onder andere het Rabo Impactfonds. Het geld gaat naar duurzame oplossingen, zoals zonnepanelen en een slimme cv-installatie.

De coronaperikelen waren nog niet achter de rug of De Juffrouw, het sociaal-cultureel centrum van Hazerswoude Dorp, stond alweer voor een nieuwe uitdaging. "De stijgende energieprijzen gaven ons veel zorgen", vertelt Pedro Overmeer, voorzitter van het bestuur. "We zijn gevestigd in een oud schoolgebouw uit 1921, en de energierekening dreigde van € 26.000 naar € 100.000 te stijgen. Om deze kosten te lijf te gaan, moesten we een duurzaamheidsslag maken."

Voorzetramen en ledverlichting

Uit een energiescan van de provincie Zuid-Holland kwam een lijst met oplossingen om het gebouw te verduurzamen. "We zijn meteen aan de slag gegaan met maatregelen die we zelf konden betalen", zegt Overmeer. "Zo lieten we voorzetramen plaatsen, de zolder opnieuw isoleren en ledverlichting aanbrengen. Dat scheelt aanzienlijk in de kosten."

Maar de duurzaamheidsambities van het centrum zijn groter. Overmeer: "Binnenkort gaan we ook zonnepanelen aanschaffen. Een fikse investering, want hiervoor moeten we een deel van het dak vernieuwen. Ook de vloer van de oude gymzaal is aan vervanging toe, de balken eronder zijn verouderd."

Slimme verwarming

Die ambities maakt De Juffrouw waar dankzij donaties vanuit verschillende fondsen. Het Rabo Impactfonds steunt de stichting met € 6.000. Overmeer: "Met dit geld gaan we eind mei de vijf oude hr-ketels vervangen door gloednieuwe. We verwachten minimaal 20 procent minder gas te verbruiken en 70 procent minder stroom.’ De verwarming werkt straks volledig automatisch. ‘Elke ruimte in ons gebouw is gekoppeld aan een digitale agenda’, legt Overmeer uit. ‘Het systeem krijgt via de agenda door welke ruimtes die dag verhuurd zijn, waardoor alleen daar de verwarming aangaat. Zo verwachten we nog 25 procent gas te besparen."

Koffie, krantje en praatje

Dankzij de energiebesparende maatregelen kijkt het bestuur met een gerust hart naar de toekomst. ‘We willen de huiskamer van het dorp zijn, waar iedereen welkom is. Veel bewoners hebben een band met het gebouw, omdat het zo oud is en hier vroeger een basisschool zat. We merken dat ze ons centrum steeds beter weten te vinden. Ik zie het liefst dat mensen hier de dag starten met koffie, een krantje en een praatje. Iedereen met een leuk idee kan bij ons aankloppen en iets organiseren. Met deze investeringen weten we zeker dat we de komende jaren verder kunnen bouwen aan onze missie.’

Aantrekkelijke plek om te wonen

Ook Toob Alers, ledenraadslid bij Rabobank Groene Hart Noord ziet de waarde van het dorpshuis. De ledenraad kent de subsidieaanvragen namens het Rabo Impactfonds toe. "De activiteiten van De Juffrouw passen bij wat we vanuit Rabobank belangrijk vinden: sociale voorzieningen in stand houden én duurzaamheid bevorderen. Zeker met de toenemende digitalisering is het belangrijk dat dorpsbewoners een plek hebben waar ze elkaar ontmoeten. Hazerswoude Dorp blijft mede dankzij De Juffrouw een aantrekkelijke plek om te wonen."

Over het Rabo Impactfonds

Als coöperatieve bank investeert Rabobank een deel van de winst in maatschappelijke en/of innovatieve projecten van verenigingen, stichtingen en organisaties uit de omgeving. Bij voorkeur projecten die maatschappelijke impact hebben en aansluiten bij thema’s die we vanuit Rabobank ondersteunen: Financieel Gezond Leven, Duurzaam Wonen, Duurzaam Ondernemen, Banking4Food en initiatieven die bijdragen aan de Energietransitie. Meer informatie over het Rabo Impactfonds of een aanvraag doen? Kijk dan op www.rabo.nl/impactfonds.


Meer nieuws

Werken vandaag 14:16

Vacatureoverzicht week 17: nieuwste vacatures

Op zoek naar een nieuwe uitdaging? Hier kan Alphens.nl jou bij helpen! Op onze vacaturepagina vind je vacatures in allerlei branches. Een overzicht van het aanbod dat er de afgelopen week bij is gekomen, check je hier.

Verkeer en vervoer vandaag 11:55

Afsluiting kruising Pieter Doelmanstraat voor werkzaamheden

De gemeente kondigt aan dat de kruising Pieter Doelmanstraat, in samenwerking met aannemer Dura Vermeer, vanaf 29 april tot en met 3 mei tijdelijk afgesloten zal worden voor gemotoriseerd verkeer. Deze afsluiting is nodig vanwege de noodzakelijke werkzaamheden voor het aanbrengen van een pompput en het vernieuwen van de riolering.

Advertorial Evenement vandaag 09:24

Terugkeer van Culinair Alphen? Mysterieuze posts zet geruchtenmolen in gang

Een verrassende post van Culinair Alphen, het geliefde culinaire evenement dat sinds 2017 niet meer is georganiseerd, heeft de aandacht van Alphenaren getrokken. Verschillende mysterieuze socialemediaposts verschenen op het officiële Culinair Alphen-account, slechts bestaande uit puntjes en een cryptische boodschap:

Blog Sport gisteren 17:48

ARC moet nacompetitie zien te ontwijken

Ondanks de 1-0 overwinning op Swift staat ARC nog steeds op een plek in de vierde divisie A die aan het eind van de reguliere competitie, over vier weken al, nacompetitie om handhaving noodzakelijk maakt. ARC is dan een zogenaamde herkanser.

Wonen en bouwen gisteren 15:37

Schitterend en duurzaam, dat moet de flat Lange Diamant worden!

Op woensdagmiddag 24 april kregen huurders van de flat Lange Diamant de kans om de plannen voor de nieuwe uitstraling van hun flat te bekijken. Woonforte zal in 2025 beginnen met een grootschalige renovatie van de lange flat aan de Diamantstraat, waarbij 166 appartementen verduurzaamd worden tot aan de Standaard. Daarnaast zal de flat een ingrijpende facelift ondergaan om klaar te zijn voor een duurzame toekomst.