Josh Walet

Duidelijke taal: gemeente wil communicatie begrijpelijk maken

Ongeveer 10% van onze gemeente is laaggeletterd. Dit zijn 11.099 inwoners die niet volwaardig mee kunnen doen in de samenleving. Om ervoor te zorgen dat iedereen de mogelijkheid krijgt om mee te doen, hoopt GroenLinks dat het college actie gaat ondernemen.

Begin september, op de internationale dag van Alfabetisering en tijdens de start van de Week van het Lezen en Schrijven, diende GroenLinks Alphen aan den Rijn schriftelijke vragen in over begrijpelijke overheidscommunicatie.

Zo was Pauline Thoomes (GL) benieuwd welke plannen het college heeft om de communicatie naar bewoners begrijpelijker te maken. De gemeente reageert dat de gemeenteraad de Communcatiestrategie ‘Beleefwereld centraal’ heeft vastgesteld, waarin begrijpelijke communicatie een grote rol speelt.

Acties

Om dit te bereiken zullen er meerdere acties worden genomen door de gemeente. “Deze zomer hebben zo’n 50 collega’s een meerdaagse training voor het schrijven van heldere brieven en beleidsstukken afgerond”, begint het college. Gemeente Alphen aan den Rijn hoopt dat duidelijke taal op deze manier permanent onderdeel wordt van de werkwijze. Hiervoor wordt gebruik gemaakt van de ‘plug-in tool’ Klinkende Taal, die aangeeft of de tekst is geschreven in duidelijke taal.

Verder wil de gemeente een klankbordgroep, bestaande uit inwoners. In het bijzonder laaggeletterden, digibeten en laagopgeleiden. Begrijpelijk taal werkt ook in terugwerkende kracht: de teksten in de Week in beeld, zowel redactionele artikelen als publicaties, worden herschreven. De gemeente onderzoekt daarnaast de mogelijkheden van inzetten van beeldtaal.

Singaleren laaggeletterdheid

Vanuit de opgave Financieel Fit is aandacht voor de signalering van laaggeletterdheid bij klanten van de schuldhulpverlening. Werknemers van de gemeente hebben de training herkennen en signaleren van laaggeletterdheid van Stichting Lezen en Schrijven gevolgd en er zijn binnen het Serviceplein aandachtfunctionarissen laaggeletterdheid.

"Ook worden praatplaten ingezet bij klantgesprekken. Eind oktober start team Geldzaken met een nieuwe training laaggeletterdheid", laat het college weten. Daarna start een pilot waarin de Taalmeter wordt ingezet bij elke aanvraag voor schuldhulpverlening. De Taalmeter is een online tool waarmee direct de taalbasisvaardigheid van de klant inzichtelijk is.

Direct Duidelijk Deal

De Direct Duidelijk Deal is een intentieverklaring om te werken aan begrijpelijke communicatie. “Duidelijke taal is daar onderdeel van. Het college is bereid om de Direct Duidelijke Deal te ondertekenen”, aldus het college.


Stuur een nieuwsbericht in
Stuur een nieuwsbericht in
Adverteer op Alphens.nl
Adverteer op Alphens.nl

Meer nieuws

Werkzaamheden Raadhuisstraat vandaag 15:20

Werkzaamheden in de Raadhuisstraat in volle gang

Deze week zijn de werkzaamheden aan het riool in de Raadhuisstraat voortgezet, met een korte onderbreking in het vooruitzicht. Vanwege 2e Pinksterdag zullen ze de werkzaamheden op dinsdag 21 mei hervatten. De gemeente heeft gezorgd voor zoveel mogelijk begaanbaarheid van de straat en benadrukt: "Daar waar het onveilig is, zetten wij bouwhekken."

Calamiteiten vandaag 15:01

Flinke botsing op kruising Prins Bernhardlaan

Op zaterdagmiddag vond er een aanrijding plaats op de kruising van de Prins Bernhardlaan en de Willem de Zwijgerlaan, waarbij beide voertuigen aanzienlijke schade opliepen.

Werken vandaag 12:45

Vacatureoverzicht week 20: nieuwste vacatures

Op zoek naar een nieuwe uitdaging? Hier kan Alphens.nl jou bij helpen! Op onze vacaturepagina vind je vacatures in allerlei branches. Een overzicht van het aanbod dat er de afgelopen week bij is gekomen, check je hier.

Muziek/Concert vandaag 10:59

BTW-tarief op concert- en festivaltickets stijgt hoogstwaarschijnlijk in 2026

Na maanden van onderhandelen presenteren de PVV, VVD, NSC en BBB hun 'hoofdlijnenakkoord', dat de basis moet vormen voor het nieuwe kabinet. Liefhebbers van live muziek en cultuur komen er bekaaid vanaf, want de formerende partijen zijn van plan om concert- en festivaltickets te belasten met het hoge btw-tarief van 21%. Op dit moment geldt hiervoor nog het lage tarief van 9%.

Advertorial Evenement vandaag 09:37

Help mee als vrijwilliger tijdens de Obstacle Run!

Vind je het leuk om anderen te helpen en tegelijkertijd een superleuke dag te beleven? Meld je dan aan als vrijwilliger voor de Obstacle Run Alphen op zaterdag 1 en/of zondag 2 juni 2024, en zorg er samen met de andere vrijwilligers voor dat de deelnemers de dag van hun leven meemaken!

Blog Opinie gisteren 19:46

MINERVA Haal die doppen van de koppen

Dit jaar wordt een feestje in de gemeente Alphen aan den Rijn omdat de gemeente zoals deze nu is tien jaar bestaat. Maar niet iedereen denkt er zo over. Er zijn nog altijd Calimero’s die vinden dat ‘ze’ geannexeerd zijn en er zijn altijd klagers waarbij het niet goed is of niet deugt.