Josh Walet

Eerste HPV-vaccinaties gehaald door jongvolwassenen in Alphen aan den Rijn

Op 6 februari 2023 hebben de eerste jongvolwassenen tussen 19 en 27 jaar in Alphen aan den Rijn een HPV-vaccinatie gehaald. Zij konden terecht bij vaccinatielocatie Nieuwe Sloot.

Jongvolwassen mannen en vrouwen hebben in de afgelopen weken een uitnodiging ontvangen voor de HPV-vaccinatie. Zij kunnen de vaccinatie het hele jaar gratis halen. “De vaccinatie beschermt tegen zes soorten kanker die het HPV-virus kan veroorzaken”, vertelt GGD Hollands Midden.

Humaan Papillomavirus

Waarom is een vaccinatie tegen het HPV-virus nodig? “Het is geen 100% bescherming, maar vaccinatie maakt de kans op kanker door HPV veel kleiner. Het HPV-vaccin werkt het best wanneer je nog niet met het virus besmet bent geraakt. Maar ook als je al seksueel contact hebt, is vaccineren zinvol. De vaccinatie beschermt je tegen toekomstige besmettingen”, aldus GGD Hollands Midden.

“Daarnaast is het HPV-virus erg besmettelijk: 8 op de 10 mensen raakt één of meer keren in hun leven besmet met HPV. Zowel mannen als vrouwen kunnen het krijgen.” In de meeste gevallen wordt het virus door het lichaam zelf opgeruimd. Als dit niet gebeurt is de kans groter dat kanker zich op latere leeftijd ontwikkelt.

Afspraak maken

Jongvolwassenen kunnen via hpvafspraak.nl of 0800 1608 een afspraak maken voor de HPV-vaccinatie. “Voor een goede bescherming zijn twee prikken nodig, met een half jaar ertussen”, aldus GGD Hollands Midden. Daarom adviseert GGD Hollands Midden om de eerste prik voor de zomer te plannen. Want dan kun je beide prikken nog kosteloos halen. Na 2023 kan dat niet meer.


Stuur een nieuwsbericht in
Stuur een nieuwsbericht in
Adverteer op Alphens.nl
Adverteer op Alphens.nl

Meer nieuws

Blog Sport gisteren 17:48

ARC moet nacompetitie zien te ontwijken

Ondanks de 1-0 overwinning op Swift staat ARC nog steeds op een plek in de vierde divisie A die aan het eind van de reguliere competitie, over vier weken al, nacompetitie om handhaving noodzakelijk maakt. ARC is dan een zogenaamde herkanser.

Wonen en bouwen gisteren 15:37

Schitterend en duurzaam, dat moet de flat Lange Diamant worden!

Op woensdagmiddag 24 april kregen huurders van de flat Lange Diamant de kans om de plannen voor de nieuwe uitstraling van hun flat te bekijken. Woonforte zal in 2025 beginnen met een grootschalige renovatie van de lange flat aan de Diamantstraat, waarbij 166 appartementen verduurzaamd worden tot aan de Standaard. Daarnaast zal de flat een ingrijpende facelift ondergaan om klaar te zijn voor een duurzame toekomst.

Muziek gisteren 14:20

Meester Wim (79) gaat met pensioen na bijna zestig jaar gitaarles

Na bijna zestig jaar lang zijn passie voor muziek te hebben gedeeld met generaties leerlingen, neemt meester Wim, ook bekend als Wim Dekker, afscheid van het klaslokaal. En gaat hij op bijna tachtigjarige leeftijd welverdiend met pensioen. Voor velen van zijn voormalige leerlingen, met name die van basisschool de Sweelinck, is meester Wim een herkenbaar en geliefd gezicht, met zijn toewijding aan muzikale educatie.

Overige gisteren 13:47

Lintjesregen: zeventien Koninklijke onderscheidingen in Alphen aan den Rijn

Vandaag werden tijdens de jaarlijkse Lintjesregen in het gemeentehuis van Alphen aan den Rijn zeventien Koninklijke onderscheidingen uitgereikt. Burgemeester Liesbeth Spies heeft verschillende inwoners van Alphen aan den Rijn persoonlijk onderscheiden. De gebeurtenis was live te volgen via de website van de Gemeente.