Nico Meeuwenoord en Coen van Stralen

Einde van de zomervakantie zorgt voor meer jeugdoverlast en woninginbraken, wijkagenten vragen Alphenaren goed op te letten

Vandaag leest u de vierde column van wijkagenten Coen van Stralen en Nico Meeuwenoord. De vakantie is voor de meeste mensen net achter de rug en heeft weer plaats gemaakt voor het gebruikelijke dagelijks leven. Na de vakantie viel het de wijkagenten op dat er een stijging te zien is van het aantal woninginbraken. Tevens is er een stijging te zien van het aantal overlastmeldingen van jeugd. In deze vierde column willen de wijkagenten dan ook uw aandacht hiervoor vragen.

Jeugdoverlast is er door geheel Nederland en ook in en rondom Alphen aan den Rijn klagen buurtbewoners soms over overlast. De politie krijgt dan de melding dat jongeren veel lawaai maken, met brommers of fietsen aan het scheuren zijn, afval op straat achterlaten en mensen intimideren. In sommige gevallen zelfs vernielingen plegen, mishandelingen plegen en bedreigingen uiten. Momenteel krijgt de politie met enige relgelmaat overlastmeldingen in en rondom de McDonald’s gelegen aan Castellumstraat te Alphen aan den Rijn.

Door overlast kunnen mensen zich onveilig en geïntimideerd voelen op straat of winkelcentra. Sommige vormen van overlast zijn strafbaar en hier kan en zal de politie tegen optreden. Zo blijkt een grote ergernis het achterlaten van diverse vormen van afval zoals blikjes, flesjes, verpakking van etenswaren en andere vormen van afval. Het deponeren in een afvalbak zou al veel ergernis wegnemen bij de overige burgers en kan u ook nog eens behoeden voor een prijzige bekeuring. Andere vormen van overlast zijn relatief en kan door een ieder anders ervaren worden. Met dit soort meldingen probeert de politie dan in samenwerking met gemeentelijke handhavers en jongerenwerkers te zoeken naar een gezamenlijke oplossing.

Het is in principe niet verboden om op straat rond te hangen. Maar soms is het noodzakelijk dat gemeenten eigen regels opstellen voor bepaalde wijken of straten. Zo kunnen er bijvoorbeeld camera’s geplaatst worden om de overlast goed in de gaten te houden. Ook worden er gesprekken aangegaan met alle partijen zoals de buurtbewoners, belanghebbenden en degenen die zorgen voor de overlast. Met de veroorzakers gaan de jongerenwerkers, de gemeente en de politie op zoek naar een oplossing om de klachten te verminderen. Met de melders wordt er door de politie, jongerenwerkers en of gemeente besproken dat iedereen in principe recht heeft om op straat te hangen, maar je moet natuurlijk wel rekening met elkaar houden.

Ben jij iemand die wel eens is aangesproken op het veroorzaken van overlast, probeer je dan te realiseren dat het voor anderen zoals ouderen, zieke mensen of kleine kinderen die vroeg naar bed gaan, heel vervelend kan zijn. Houd dus rekening met anderen zodat we het samen leefbaar houden in een wijk of buurt.

Als je gewoon rustig met andere jongeren op straat bij elkaar komt, zal niemand daar bezwaar tegen hebben. Zo geef je dus geen aanleiding tot overlast en klachten van omwonenden en kan het samenzijn met jongeren onderling ongestoord en plezierig plaats vinden. In sommige gevallen kunnen jongerenwerkers, gemeente of politie meedenken over wat toelaatbaar is en wat overlast is. Ga dan ook zeker met een van hen in gesprek. Mis je een goede hangplek? Mail of schrijf een brief aan de gemeente en vraag naar de mogelijkheden om een goed ingerichte hangplek met verlichting en een prullenbak.

In de derde column hebben wij preventietips gegeven omtrent woninginbraken. Hier willen wij nogmaals naar verwijzen. Wij willen hierop aanvullen dat de politie naar aanleiding van een woninginbraak diverse onderzoeken verricht. Zo komt de technische recherche een sporenonderzoek verrichten en wordt er een buurtonderzoek uitgevoerd. Tijdens een buurtonderzoek horen wij nog wel eens dat bewoners onbekende/verdachte personen ten tijde van de inbraak hebben gezien, maar helaas niet de politie hebben gebeld. Ook krijgen wij te horen dat men wel harde geluiden of breekgeluiden heeft gehoord, maar dat men niet direct dacht aan een strafbaar feit zoals een woninginbraak. Ons verzoek is dus om bij het zien of horen van verdachte personen of omstandigheden altijd een melding bij de politie te maken. Uiteraard is niet iedere onbekende direct een verdachte. Echter, bij het zien van iemand in de straat of de flat die bij woningen naar binnen kijkt of op de uitkijk staat kan dit zeker als verdacht worden gezien. Spreek diegene eens aan met een simpel ‘hallo’; criminelen houden namelijk niet van een sociale buurt! Bel bij twijfel 1-1-2. Wij komen liever voor niets dan te laat.

Nu de herfst en vervolgens de wintermaanden weer voor de deur staan en cijfers uit het verleden hebben uitgewezen dat criminelen meer dan gemiddeld hun slag slaan in deze periode, vragen wij uw aandacht hiervoor. Tijdens het donkere dagen offensief in de periode (oktober tot maart) zet de politie in samenwerking met meerdere ketenpartners extra maatregelen in tegen woning- en auto-inbraken, overvallen en straatroven. Echter, dit kunnen wij niet alleen. Wij kunnen uw hulp dan ook goed gebruiken. Ons verzoek is of jullie ook in deze periode onze ogen en oren kunnen zijn.

De extra maatregelen en acties bestaan onder meer uit verscherpt toezicht en intensievere surveillance op bepaalde tijdstippen en risicoplaatsen waar criminelen vaker toeslaan. Maar ook voorlichting aan inwoners en ondernemers in de wijk zullen worden gegeven. Ook zal er worden geflyerd. Zo kan het dus voorkomen dat u een flyer door de bus krijgt waarop staat dat u beter het raam boven had kunnen sluiten. Maar waar wij u vooral op willen wijzen is het ‘face to face’ contact tussen u en ons. Ziet u ons in de wijk surveilleren, spreek ons dan gerust aan en dan beantwoorden wij graag uw vragen of voorzien wij u van een preventie advies. Hopelijk spreken en zien we elkaar binnenkort in één van de wijken.

De wijkagenten Coen van Stralen & Nico Meeuwenoord

Meer weten over de wijkagenten van Alphen Centrum? Volg hen dan op Twitter, Instagram en Facebook.

Twitter: @WagtAlphenCent
Instagram: pol_wijkagenten_alphen_centrum
Facebook: Politie Alphen aan den Rijn

Alle blogs van de wijkagenten lees je hier


Heb je een nieuwtje? Whatsapp ons!
Heb je een nieuwtje? Whatsapp ons!
Stuur een nieuwsbericht in
Stuur een nieuwsbericht in

Meer nieuws

Overige vandaag 17:57

Erfgoedfonds verleent subsidie voor herstel Gebouw Nabij

Onlangs is voor het Gebouw Nabij aan het Lauraplein 2 door de gemeente Alphen aan den Rijn een subsidie toegekend uit de pot van het Erfgoedfonds. De stad en de omgeving heeft er belang bij het aanzien van het gebouw in oude glorie te herstellen en te behouden voor het nageslacht, zo luidde het argument. 

Advertorial Overige vandaag 16:35

Vrijwilligersmarkt op 26 oktober in het gemeentehuis

Op dinsdagavond 26 oktober organiseert Tom in de buurt samen met het nieuwe Vrijwilligerspunt een Vrijwilligersmarkt in het gemeentehuis Alphen aan den Rijn. Organisaties brengen hier hun vrijwilligersvacatures onder de aandacht. Inwoners worden uitgenodigd om mogelijkheden te verkennen en vrijwilliger te worden. Komen dus! 

Dronefotografie vandaag 15:18

Alphen vanuit de lucht: een oase van groen in het Prinses IreneBos

Vanuit de lucht ziet alles er net even anders uit. Daarom neemt de Alphense fotograaf Josh Walet ons elke zaterdag mee op reis door Alphen met zijn drone. Zo beleef je Alphen in vogelvlucht. Dit keer het Prinses IreneBos, een natuurgebied van maar liefst 24 hectare groot.

Alphens Restaurantweek 2021 vandaag 12:53

De beste Argentijnse gerechten eet je bij El Caballo

Van donderdag 28 oktober t/m zondag 7 november organiseren wij de najaarseditie van de Alphens Restaurantweek. Elf dagen lang serveren restaurants de lekkerste meergangen menu’s. Bij El Caballo geniet je van de lekkerste authentieke Argentijnse gerechten.

Politiek vandaag 11:46

Voortaan ook kiezen voor ja/ja sticker

De brievenbussen kunnen, als het aan de Alphense gemeenteraad ligt, voortaan worden voorzien van een ja/ja sticker. Daarmee geeft de bewoner aan graag al het drukwerk te ontvangen.