Nico Meeuwenoord en Coen van Stralen

Einde van de zomervakantie zorgt voor meer jeugdoverlast en woninginbraken, wijkagenten vragen Alphenaren goed op te letten

Vandaag leest u de vierde column van wijkagenten Coen van Stralen en Nico Meeuwenoord. De vakantie is voor de meeste mensen net achter de rug en heeft weer plaats gemaakt voor het gebruikelijke dagelijks leven. Na de vakantie viel het de wijkagenten op dat er een stijging te zien is van het aantal woninginbraken. Tevens is er een stijging te zien van het aantal overlastmeldingen van jeugd. In deze vierde column willen de wijkagenten dan ook uw aandacht hiervoor vragen.

Jeugdoverlast is er door geheel Nederland en ook in en rondom Alphen aan den Rijn klagen buurtbewoners soms over overlast. De politie krijgt dan de melding dat jongeren veel lawaai maken, met brommers of fietsen aan het scheuren zijn, afval op straat achterlaten en mensen intimideren. In sommige gevallen zelfs vernielingen plegen, mishandelingen plegen en bedreigingen uiten. Momenteel krijgt de politie met enige relgelmaat overlastmeldingen in en rondom de McDonald’s gelegen aan Castellumstraat te Alphen aan den Rijn.

Door overlast kunnen mensen zich onveilig en geïntimideerd voelen op straat of winkelcentra. Sommige vormen van overlast zijn strafbaar en hier kan en zal de politie tegen optreden. Zo blijkt een grote ergernis het achterlaten van diverse vormen van afval zoals blikjes, flesjes, verpakking van etenswaren en andere vormen van afval. Het deponeren in een afvalbak zou al veel ergernis wegnemen bij de overige burgers en kan u ook nog eens behoeden voor een prijzige bekeuring. Andere vormen van overlast zijn relatief en kan door een ieder anders ervaren worden. Met dit soort meldingen probeert de politie dan in samenwerking met gemeentelijke handhavers en jongerenwerkers te zoeken naar een gezamenlijke oplossing.

Het is in principe niet verboden om op straat rond te hangen. Maar soms is het noodzakelijk dat gemeenten eigen regels opstellen voor bepaalde wijken of straten. Zo kunnen er bijvoorbeeld camera’s geplaatst worden om de overlast goed in de gaten te houden. Ook worden er gesprekken aangegaan met alle partijen zoals de buurtbewoners, belanghebbenden en degenen die zorgen voor de overlast. Met de veroorzakers gaan de jongerenwerkers, de gemeente en de politie op zoek naar een oplossing om de klachten te verminderen. Met de melders wordt er door de politie, jongerenwerkers en of gemeente besproken dat iedereen in principe recht heeft om op straat te hangen, maar je moet natuurlijk wel rekening met elkaar houden.

Ben jij iemand die wel eens is aangesproken op het veroorzaken van overlast, probeer je dan te realiseren dat het voor anderen zoals ouderen, zieke mensen of kleine kinderen die vroeg naar bed gaan, heel vervelend kan zijn. Houd dus rekening met anderen zodat we het samen leefbaar houden in een wijk of buurt.

Als je gewoon rustig met andere jongeren op straat bij elkaar komt, zal niemand daar bezwaar tegen hebben. Zo geef je dus geen aanleiding tot overlast en klachten van omwonenden en kan het samenzijn met jongeren onderling ongestoord en plezierig plaats vinden. In sommige gevallen kunnen jongerenwerkers, gemeente of politie meedenken over wat toelaatbaar is en wat overlast is. Ga dan ook zeker met een van hen in gesprek. Mis je een goede hangplek? Mail of schrijf een brief aan de gemeente en vraag naar de mogelijkheden om een goed ingerichte hangplek met verlichting en een prullenbak.

In de derde column hebben wij preventietips gegeven omtrent woninginbraken. Hier willen wij nogmaals naar verwijzen. Wij willen hierop aanvullen dat de politie naar aanleiding van een woninginbraak diverse onderzoeken verricht. Zo komt de technische recherche een sporenonderzoek verrichten en wordt er een buurtonderzoek uitgevoerd. Tijdens een buurtonderzoek horen wij nog wel eens dat bewoners onbekende/verdachte personen ten tijde van de inbraak hebben gezien, maar helaas niet de politie hebben gebeld. Ook krijgen wij te horen dat men wel harde geluiden of breekgeluiden heeft gehoord, maar dat men niet direct dacht aan een strafbaar feit zoals een woninginbraak. Ons verzoek is dus om bij het zien of horen van verdachte personen of omstandigheden altijd een melding bij de politie te maken. Uiteraard is niet iedere onbekende direct een verdachte. Echter, bij het zien van iemand in de straat of de flat die bij woningen naar binnen kijkt of op de uitkijk staat kan dit zeker als verdacht worden gezien. Spreek diegene eens aan met een simpel ‘hallo’; criminelen houden namelijk niet van een sociale buurt! Bel bij twijfel 1-1-2. Wij komen liever voor niets dan te laat.

Nu de herfst en vervolgens de wintermaanden weer voor de deur staan en cijfers uit het verleden hebben uitgewezen dat criminelen meer dan gemiddeld hun slag slaan in deze periode, vragen wij uw aandacht hiervoor. Tijdens het donkere dagen offensief in de periode (oktober tot maart) zet de politie in samenwerking met meerdere ketenpartners extra maatregelen in tegen woning- en auto-inbraken, overvallen en straatroven. Echter, dit kunnen wij niet alleen. Wij kunnen uw hulp dan ook goed gebruiken. Ons verzoek is of jullie ook in deze periode onze ogen en oren kunnen zijn.

De extra maatregelen en acties bestaan onder meer uit verscherpt toezicht en intensievere surveillance op bepaalde tijdstippen en risicoplaatsen waar criminelen vaker toeslaan. Maar ook voorlichting aan inwoners en ondernemers in de wijk zullen worden gegeven. Ook zal er worden geflyerd. Zo kan het dus voorkomen dat u een flyer door de bus krijgt waarop staat dat u beter het raam boven had kunnen sluiten. Maar waar wij u vooral op willen wijzen is het ‘face to face’ contact tussen u en ons. Ziet u ons in de wijk surveilleren, spreek ons dan gerust aan en dan beantwoorden wij graag uw vragen of voorzien wij u van een preventie advies. Hopelijk spreken en zien we elkaar binnenkort in één van de wijken.

De wijkagenten Coen van Stralen & Nico Meeuwenoord

Meer weten over de wijkagenten van Alphen Centrum? Volg hen dan op Twitter, Instagram en Facebook.

Twitter: @WagtAlphenCent
Instagram: pol_wijkagenten_alphen_centrum
Facebook: Politie Alphen aan den Rijn

Alle blogs van de wijkagenten lees je hier


Stuur een nieuwsbericht in
Stuur een nieuwsbericht in
Adverteer op Alphens.nl
Adverteer op Alphens.nl

Meer nieuws

Blog Sport vandaag 17:48

ARC moet nacompetitie zien te ontwijken

Ondanks de 1-0 overwinning op Swift staat ARC nog steeds op een plek in de vierde divisie A die aan het eind van de reguliere competitie, over vier weken al, nacompetitie om handhaving noodzakelijk maakt. ARC is dan een zogenaamde herkanser.

Wonen en bouwen vandaag 15:37

Schitterend en duurzaam, dat moet de flat Lange Diamant worden!

Op woensdagmiddag 24 april kregen huurders van de flat Lange Diamant de kans om de plannen voor de nieuwe uitstraling van hun flat te bekijken. Woonforte zal in 2025 beginnen met een grootschalige renovatie van de lange flat aan de Diamantstraat, waarbij 166 appartementen verduurzaamd worden tot aan de Standaard. Daarnaast zal de flat een ingrijpende facelift ondergaan om klaar te zijn voor een duurzame toekomst.

Muziek vandaag 14:20

Meester Wim (79) gaat met pensioen na bijna zestig jaar gitaarles

Na bijna zestig jaar lang zijn passie voor muziek te hebben gedeeld met generaties leerlingen, neemt meester Wim, ook bekend als Wim Dekker, afscheid van het klaslokaal. En gaat hij op bijna tachtigjarige leeftijd welverdiend met pensioen. Voor velen van zijn voormalige leerlingen, met name die van basisschool de Sweelinck, is meester Wim een herkenbaar en geliefd gezicht, met zijn toewijding aan muzikale educatie.

Overige vandaag 13:47

Lintjesregen: zeventien Koninklijke onderscheidingen in Alphen aan den Rijn

Vandaag werden tijdens de jaarlijkse Lintjesregen in het gemeentehuis van Alphen aan den Rijn zeventien Koninklijke onderscheidingen uitgereikt. Burgemeester Liesbeth Spies heeft verschillende inwoners van Alphen aan den Rijn persoonlijk onderscheiden. De gebeurtenis was live te volgen via de website van de Gemeente.