Eveline Verhoeve

Erik de Wagt onderweg op de Via Appia

Alphenaar Erik de Wagt is sinds zondag 22 april op voetreis over de Via Appia van Rome naar Brindisi. De onderneming zal een maand duren en is opgezet om aandacht te vragen voor de staat van onderhoud van Europa’s oudste nog bestaande geplaveide weg.

De initiatiefnemer van de voetreis over de 530 kilometer lange Via Appia is Robert Schmits, een Nederlander die al dertig jaar in Rome woont. Samen met Anna Lucina Piergiacomi en Pedro Henrique lopen Schmits en Alphenaar Erik de Wagt over de weg die door de Romeinen zo’n tweeduizend jaar geleden is aangelegd. Bijzonder aan hun tocht is dat zij de hele reis afleggen in Romeinse kleding, inclusief schoeisel en accessoires.

Anders dan in Nederland is de weg in het landschap zichtbaar en zijn delen van de weg nog gewoon begaanbaar. Maar dat is niet op het hele tracé het geval. Daarom vraagt het viertal met de voetreis aandacht voor de staat van onderhoud van de Via Appia. Als deze in haar oude glorie is hersteld, is het een monument dat haar weerga niet kent.

De Via Appia loopt van de triomfboog van Septimius Severus, die ook in het Alphense castellum Albaniana zijn sporen heeft nagelaten, naar Brindisi. De start van de voetreis is het Forum Romanum. De route voert vanaf Rome langs de kust zuidwaarts.

Onderweg
De Via Appia loopt door een fantastisch landschap. De reizigers delen dagelijks foto’s en anekdotes op hun facebookpagina’s. De tocht is ook te volgen via Polar Steps.

Pech
De voetreis over de Via Appia gaat al direct niet over rozen. Meteen de eerste etappe worden de reizigers achtervolgt door ongeluk. De grootste pech is het openbreken van de volgauto. Daarbij is een groot deel van de Romeinse uitrusting gestolen. Het komt erop neer dat De Wagt alleen nog de kleding die hij op dat moment aanhad over heeft en dat geldt ook voor zijn drie medereizigers.

Fundraising
De tocht van Rome naar Brindisi moet een beetje geld in het laatje brengen om aan de restauratie van de Via Appia te doneren. Wie dat wil, kan een gift doen aan Appia Hic et Nunc.

Over Erik
Alphenaar Erik de Wagt woont tegenwoordig in Boskoop. Hij werkt in het dagelijks leven bij de Leidse universiteit. Maar in de weekenden beleeft hij Romeinse avonturen met Legio Secunda Augusta, een experimenteel archeologische herbelevingsgroep. De groep bestaat inmiddels een kleine twintig jaar en is onder meer door De Wagt opgericht. Legio Secunda Augusta spant zich in om het Nederlandse Romeinse verleden op een aantrekkelijke edoch historisch correcte manier onder de aandacht te brengen.

Via Appia Eik.jpg


Heb je een nieuwtje? Whatsapp ons!
Heb je een nieuwtje? Whatsapp ons!
Stuur een nieuwsbericht in
Stuur een nieuwsbericht in

Meer nieuws

Advertorial Maatschappelijk vandaag 15:01

Nieuw initiatief in de regio: “De Coöperatiekring Leiden-Haaglanden”

Gelijke kansen voor alle kinderen. Het is een mooi uitgangspunt, maar de praktijk is weerbarstig. Afgelopen jaren nam de kansenongelijkheid in de regio Leiden-Haaglanden verder toe. Door de coronacrisis raakten kinderen in een achterstandssituatie verder achterop. De Coöperatiekring Leiden-Haaglanden wil daar verandering in brengen. Door financiële ondersteuning van concrete projecten zoals extra taallessen of de coaching van ouders.

Politiek vandaag 14:16

Aanleg fietsbrug over Aarkanaal start na de zomer

Na enige vertraging plus oplopende kosten wordt de geplande fietsbrug over het Aarkanaal in het verlengde van de Burgemeester Bruins Slotsingel na de zomer aangelegd. Naar verwachting kunnen de eerste Alphense fietsers en voetgangers in het voorjaar van 2024 de brug in gebruik nemen.

Wonen en bouwen vandaag 13:29

Sloopterrein Rode Dorp wordt vanaf donderdag eindelijk volledig afgesloten

Aankomende donderdag en vrijdag wordt in het Rode Dorp dan eindelijk de gehele bouwplaats voor de nieuwbouw van fase 2 afgesloten met hekken. “Daarmee maken we een afgesloten bouwplaats, een veilige omgeving waarbinnen we de oude woningen kunnen slopen en de nieuwe woningen kunnen opbouwen.”

Advertorial Overige vandaag 10:55

Senioren colleges in het buurthuis AquaRijn

De komende twee maanden organiseert Buurthuis AquaRijn voor het eerst senioren colleges in samenwerking met stichting Oud Geleerd Jong Gedaan. Op woensdag 18 mei van 19:30 tot 20:30 uur zal het eerste college plaatsvinden: De inzet van slimme technologie bij rampenbestrijding. Toegang is gratis.