Eveline Verhoeve

Erik de Wagt onderweg op de Via Appia

Alphenaar Erik de Wagt is sinds zondag 22 april op voetreis over de Via Appia van Rome naar Brindisi. De onderneming zal een maand duren en is opgezet om aandacht te vragen voor de staat van onderhoud van Europa’s oudste nog bestaande geplaveide weg.

De initiatiefnemer van de voetreis over de 530 kilometer lange Via Appia is Robert Schmits, een Nederlander die al dertig jaar in Rome woont. Samen met Anna Lucina Piergiacomi en Pedro Henrique lopen Schmits en Alphenaar Erik de Wagt over de weg die door de Romeinen zo’n tweeduizend jaar geleden is aangelegd. Bijzonder aan hun tocht is dat zij de hele reis afleggen in Romeinse kleding, inclusief schoeisel en accessoires.

Anders dan in Nederland is de weg in het landschap zichtbaar en zijn delen van de weg nog gewoon begaanbaar. Maar dat is niet op het hele tracé het geval. Daarom vraagt het viertal met de voetreis aandacht voor de staat van onderhoud van de Via Appia. Als deze in haar oude glorie is hersteld, is het een monument dat haar weerga niet kent.

De Via Appia loopt van de triomfboog van Septimius Severus, die ook in het Alphense castellum Albaniana zijn sporen heeft nagelaten, naar Brindisi. De start van de voetreis is het Forum Romanum. De route voert vanaf Rome langs de kust zuidwaarts.

Onderweg
De Via Appia loopt door een fantastisch landschap. De reizigers delen dagelijks foto’s en anekdotes op hun facebookpagina’s. De tocht is ook te volgen via Polar Steps.

Pech
De voetreis over de Via Appia gaat al direct niet over rozen. Meteen de eerste etappe worden de reizigers achtervolgt door ongeluk. De grootste pech is het openbreken van de volgauto. Daarbij is een groot deel van de Romeinse uitrusting gestolen. Het komt erop neer dat De Wagt alleen nog de kleding die hij op dat moment aanhad over heeft en dat geldt ook voor zijn drie medereizigers.

Fundraising
De tocht van Rome naar Brindisi moet een beetje geld in het laatje brengen om aan de restauratie van de Via Appia te doneren. Wie dat wil, kan een gift doen aan Appia Hic et Nunc.

Over Erik
Alphenaar Erik de Wagt woont tegenwoordig in Boskoop. Hij werkt in het dagelijks leven bij de Leidse universiteit. Maar in de weekenden beleeft hij Romeinse avonturen met Legio Secunda Augusta, een experimenteel archeologische herbelevingsgroep. De groep bestaat inmiddels een kleine twintig jaar en is onder meer door De Wagt opgericht. Legio Secunda Augusta spant zich in om het Nederlandse Romeinse verleden op een aantrekkelijke edoch historisch correcte manier onder de aandacht te brengen.

Via Appia Eik.jpg


Stuur een nieuwsbericht in
Stuur een nieuwsbericht in
Adverteer op Alphens.nl
Adverteer op Alphens.nl

Meer nieuws

Straatraadsels vandaag 13:56

Waar komt de naam van het ‘Rooie Dorp’ vandaan?

Het is misschien wel één van de meest bekende wijken in Alphen aan den Rijn: het Rode Dorp, in de volksmond ook wel ‘Rooie Dorp’ genoemd. Maar hoe komt deze Alphense wijk eigenlijk aan zijn naam?

De sfeer van het Zomerspektakel vandaag 12:31

Van Koninginnedag tot slot-act op het Zomerspektakel: het verhaal van Helemaal Top

In 2017 stond Helemaal Top voor het eerst op het podium van het Zomerspektakel aan het Meer, een hele eer voor het trio. Nu, zes jaar later, mag de band de zondagavond afsluiten. We spreken Toine Kremer over de essentie van Helemaal Top, hun optredens bij het Zomerspektakel en de voorbereiding op het komende festivalseizoen.

Advertorial Activiteiten voor kids vandaag 10:58

Ontmoet Bob de Bouwer bij winkelcentrum De Aarhof

Het succes van Bob de Bouwer kent geen grenzen en is razend populair bij kinderen zowel in Nederland als in de rest van Europa. Overal waar Bob de Bouwer verschijnt loopt het storm. De televisieheld zal ook in Alphen komen. Op 3 juni komt Bob de Bouwer naar winkelcentrum De Aarhof.