Eveline Verhoeve

Erik de Wagt onderweg op de Via Appia

Alphenaar Erik de Wagt is sinds zondag 22 april op voetreis over de Via Appia van Rome naar Brindisi. De onderneming zal een maand duren en is opgezet om aandacht te vragen voor de staat van onderhoud van Europa’s oudste nog bestaande geplaveide weg.

De initiatiefnemer van de voetreis over de 530 kilometer lange Via Appia is Robert Schmits, een Nederlander die al dertig jaar in Rome woont. Samen met Anna Lucina Piergiacomi en Pedro Henrique lopen Schmits en Alphenaar Erik de Wagt over de weg die door de Romeinen zo’n tweeduizend jaar geleden is aangelegd. Bijzonder aan hun tocht is dat zij de hele reis afleggen in Romeinse kleding, inclusief schoeisel en accessoires.

Anders dan in Nederland is de weg in het landschap zichtbaar en zijn delen van de weg nog gewoon begaanbaar. Maar dat is niet op het hele tracé het geval. Daarom vraagt het viertal met de voetreis aandacht voor de staat van onderhoud van de Via Appia. Als deze in haar oude glorie is hersteld, is het een monument dat haar weerga niet kent.

De Via Appia loopt van de triomfboog van Septimius Severus, die ook in het Alphense castellum Albaniana zijn sporen heeft nagelaten, naar Brindisi. De start van de voetreis is het Forum Romanum. De route voert vanaf Rome langs de kust zuidwaarts.

Onderweg
De Via Appia loopt door een fantastisch landschap. De reizigers delen dagelijks foto’s en anekdotes op hun facebookpagina’s. De tocht is ook te volgen via Polar Steps.

Pech
De voetreis over de Via Appia gaat al direct niet over rozen. Meteen de eerste etappe worden de reizigers achtervolgt door ongeluk. De grootste pech is het openbreken van de volgauto. Daarbij is een groot deel van de Romeinse uitrusting gestolen. Het komt erop neer dat De Wagt alleen nog de kleding die hij op dat moment aanhad over heeft en dat geldt ook voor zijn drie medereizigers.

Fundraising
De tocht van Rome naar Brindisi moet een beetje geld in het laatje brengen om aan de restauratie van de Via Appia te doneren. Wie dat wil, kan een gift doen aan Appia Hic et Nunc.

Over Erik
Alphenaar Erik de Wagt woont tegenwoordig in Boskoop. Hij werkt in het dagelijks leven bij de Leidse universiteit. Maar in de weekenden beleeft hij Romeinse avonturen met Legio Secunda Augusta, een experimenteel archeologische herbelevingsgroep. De groep bestaat inmiddels een kleine twintig jaar en is onder meer door De Wagt opgericht. Legio Secunda Augusta spant zich in om het Nederlandse Romeinse verleden op een aantrekkelijke edoch historisch correcte manier onder de aandacht te brengen.

Via Appia Eik.jpg


Stuur een nieuwsbericht in
Stuur een nieuwsbericht in
Adverteer op Alphens.nl
Adverteer op Alphens.nl

Kabalt Vuurwerk december 2023

Meer nieuws

Blog Opinie gisteren 19:59

MINERVA Tweede Kamer

Ik ben reuze benieuwd of Geert Wilders erin slaagt om alle gewenste neuzen dezelfde kant op te krijgen. Op papier is het kippiekak, maar in de praktijk is het reuze lastig. De VVD wil niet. Pieter Omtzigt doet moeilijk. BBB slaat met de vuist op tafel. Zoiets dus.

Politie en handhaving gisteren 17:09

Letselschadejurist vervolgd voor vermeende handtekeningvervalsing in Ridderhofzaak

Jurist Orlando Kadir wordt vervolgd door het Openbaar Ministerie. De Letselschadejurist is door een oud-cliënt, die Kadir bijstond tijdens de schadeafhandeling van de schietpartij in de Ridderhof in 2011, aangeklaagd. Er zou op een contract van Kadir een handtekening staan, echter zou de oud-cliënt deze er niet opgezet hebben.   

Politiek gisteren 14:56

Cliƫntenraad GO! voor Jeugd maakt zich zorgen

De cliëntenraad van jeugdzorgorganisatie GO! voor Jeugd is niet blij met de gang van zaken rond de overgang naar een Overheids-B.V. voor jeugdzorg. Voorzitter Ludy Heemskerk uitte haar zorgen over wachtlijsten, personeelsgebrek en communicatie. Wethouder Anouk Noordermeer haalde de kou uit de lucht met een aantal toezeggingen.