Pixabay

Financiële situatie Alphen aan den Rijn beter dan verwacht

De gemeenteraad moet in juli de financiën van Alphen aan den Rijn bespreken. Het positieve bericht is dat er over 2019 een kleine plus van 3,5 miljoen euro is. Naar verwachting zal dat vanaf 2020 wel anders zijn.

Een van de blijde boodschappen die wethouder Kees van Velzen voor de gemeenteraad heeft, is dat er ongeveer 2 miljoen euro meer van het Rijk aan de gemeente is uitgekeerd dan voor 2019 werd begroot. Ook zijn gereserveerde gelden niet uitgegeven. Dat komt omdat deze geplande uitgaven, ruim 8 ton, zijn vertraagd en alsnog in 2020 worden besteed.
Aan de andere kant van de medaille is veel meer geld naar Go4Jeugd gegaan en blijft de woningbouw achter door de coronacrisis.

Het crisismanagement van de afgelopen maanden zal pas over 2020 en 2021 duidelijk worden. Voor dit jaar streeft Van Velzen naar een sluitende begroting: "Maar die zal niet automatisch sluitend zijn. Er komt veel op ons af. We gaan voor 2021 ons best doen om ook deze begroting sluitend te krijgen."
Voor de jaren daarna verwacht de wethouder grote bezuinigingen. Hij wil echter niet vooruitlopen op de kerntakendiscussie van de gemeenteraad. Deze zou dit voorjaar worden gevoerd en gaat over ‘wat doet de gemeente wel en wat doet de gemeente niet’. De coronacrisis gooit echter fors roet in het eten: enerzijds omdat de discussie nu in het najaar moet worden gevoerd, anderzijds omdat het een geheel andere discussie gaat worden.

De komende weken wordt nog stevig digitaal vergaderd door de gemeenteraad van Alphen aan den Rijn. Er zijn commissies financiën gepland voor 2 en 9 juli met op 16 juli de begrotingsraad. Op 18 juni worden de financiële gevolgen van de coronacrisis besproken.


Stuur een nieuwsbericht in
Stuur een nieuwsbericht in
Adverteer op Alphens.nl
Adverteer op Alphens.nl

Meer nieuws

Blog Sport gisteren 17:48

ARC moet nacompetitie zien te ontwijken

Ondanks de 1-0 overwinning op Swift staat ARC nog steeds op een plek in de vierde divisie A die aan het eind van de reguliere competitie, over vier weken al, nacompetitie om handhaving noodzakelijk maakt. ARC is dan een zogenaamde herkanser.

Wonen en bouwen gisteren 15:37

Schitterend en duurzaam, dat moet de flat Lange Diamant worden!

Op woensdagmiddag 24 april kregen huurders van de flat Lange Diamant de kans om de plannen voor de nieuwe uitstraling van hun flat te bekijken. Woonforte zal in 2025 beginnen met een grootschalige renovatie van de lange flat aan de Diamantstraat, waarbij 166 appartementen verduurzaamd worden tot aan de Standaard. Daarnaast zal de flat een ingrijpende facelift ondergaan om klaar te zijn voor een duurzame toekomst.

Muziek gisteren 14:20

Meester Wim (79) gaat met pensioen na bijna zestig jaar gitaarles

Na bijna zestig jaar lang zijn passie voor muziek te hebben gedeeld met generaties leerlingen, neemt meester Wim, ook bekend als Wim Dekker, afscheid van het klaslokaal. En gaat hij op bijna tachtigjarige leeftijd welverdiend met pensioen. Voor velen van zijn voormalige leerlingen, met name die van basisschool de Sweelinck, is meester Wim een herkenbaar en geliefd gezicht, met zijn toewijding aan muzikale educatie.

Overige gisteren 13:47

Lintjesregen: zeventien Koninklijke onderscheidingen in Alphen aan den Rijn

Vandaag werden tijdens de jaarlijkse Lintjesregen in het gemeentehuis van Alphen aan den Rijn zeventien Koninklijke onderscheidingen uitgereikt. Burgemeester Liesbeth Spies heeft verschillende inwoners van Alphen aan den Rijn persoonlijk onderscheiden. De gebeurtenis was live te volgen via de website van de Gemeente.