Politiek

Financiën van Alphen aan den Rijn staan onder druk

"Ik verwacht niet dat alle projecten financieel in de begroting zullen passen", meldt wethouder Kees van Velzen. Dat betekent dat de Alphense gemeenteraad voor de zomer keuzes moet maken. De voornaamste oorzaak is de stijging van de bouwkosten.

In het coalitieprogramma zijn verschillende projecten opgenomen waar nog geen prijskaartje aan hangt. Om een goed beeld te krijgen van alle plannen en projecten moet dit de komende twee maanden alsnog gebeuren. Ook wordt van alle lopende projecten bekeken of de financiën nog kloppen.

"We willen wel onze ambities waarmaken", aldus Van Velzen. "Maar, we moeten nu maatregelen nemen om netjes binnen de gemeentelijke begroting te blijven." Als voorbeeld noemt de wethouder een betere verbinding tussen de wijk Kerk & Zanen en het centrum. "We kunnen besluiten dat we dat als beleid wel willen, maar dat we daar pas over vier of vijf jaar naar kijken."
Er zijn verschillende andere mogelijkheden om binnen de begroting te blijven. Zo kan een project dus worden uitgesteld of het kan vervallen. Dit geldt niet voor projecten waar al mee begonnen is, die worden netjes afgemaakt. "We kunnen slimmer werken, bezuinigen of bijstellen."

Bouwprojecten
Voornaamste oorzaak van de druk op de gemeentelijke begroting zijn de nog steeds stijgende bouwkosten. Het zijn dan ook vooral bouwprojecten die onder druk staan. Het gaat daarbij om nieuwe projecten zoals nieuwbouw voor scholen en nieuwbouw van het dorpshuis (MFA) in Zwammerdam en om groot onderhoud aan gemeentelijke gebouwen.
"De bouwkosten zijn de laatste tijd gestegen met 40 tot 50 procent", aldus Van Velzen. "Wellicht kunnen we faseren, over twee jaar gaan deze kosten misschien dalen."


Zelf een leuk nieuwsbericht? Whatsapp ons!
Stuur een nieuwsbericht in

Meer nieuws

MINERVA Polderen
Blog Opinie 23 aug. 2019 19:55

MINERVA Polderen

De provincie Zuid-Holland heeft dan eindelijk ook een nieuwe coalitie. Als een van de laatste in Nederland. Net als elders zijn hier een paar kunststukjes uitgehaald om Forum voor Democratie eruit te houden.