Josh Walet

Galloway-koe wil bevallen op bijzondere plek

Gisteravond werd een Galloway-koe door omwonenden gespot in het water, zij was daar begonnen aan haar bevalling. Ze lag in een sloot aan het Heempark.      

De koe is zelfstandig weer op de kant geklommen maar het was niet duidelijk of het kalfje al was geboren. De hulpdiensten waren ingeschakeld, de dierenambulance heeft de klus aan de brandweer overgelaten. De brandweermannen hebben de sloot doorzocht maar konden geen kalfje vinden. Zo'n bevalling kan lang duren, tot nu toe is er nog geen kalfje geboren.

De gemeente is op de hoogte van de situatie, zij zijn verantwoordelijk voor de verzorging voor de Galloway-koeien. De kuddes Galloways in Alphen zijn onderdeel van het ecologisch natuurbeheer van de gemeente. De koeien houden het gras kort en dragen met hun grazen en mest bij aan een diverser flora en fauna. De koeien lopen onder andere bij Park Zegersloot, Weteringpad en het Rietveldsepad.

Dit jaar zijn er tot nu toe zes kalfjes geboren maar de gemeente verwacht er nog meer. 'Bewonder ze wel op afstand en houd honden uit hun buurt. Het is wild vee, en de moeders zijn extra beschermend', schrijft de gemeente. Als inwoner van Alphen kun je meedenken over de namen voor de kalfjes. De kalfjes die in 2019 geboren worden hebben allemaal een naam die begint met de letter A.  


Zelf een leuk nieuwsbericht? Whatsapp ons!
Stuur een nieuwsbericht in

Meer nieuws

Politiek gisteren 20:58

Hoe het komt dat er zomaar leidingen liggen bij De Aarhof

Onlangs werd bekend dat de werkzaamheden voor de nieuwbouw van de Alphense centrale  bibliotheek circa 6 ton meer zullen kosten. Dit komt omdat kabels moeten worden verlegd. De vraag rees uiteraard waarom het vooraf niet bekend was dat deze kabels er liggen.

Politiek gisteren 19:50

Commissaris van de Koning bezoekt Alphen aan den Rijn

Jaap Smit, Commissaris van de Koning in Zuid-Holland, brengt donderdag 14 november een officieel werkbezoek aan de gemeente Alphen aan den Rijn. In het Oude Raadhuis aan het Burgemeester Visserpark voert Smit verschillende gesprekken.

Calamiteiten gisteren 19:43

24-jarige man vermist

Op dit moment is een 24-jarige man vermist vanaf de Argostraat in Alphen.  

Politiek gisteren 18:37

Sluitende begroting gemeente ondanks miljoenen tegenvaller

Het Rijk heeft onlangs bekendgemaakt hoeveel geld er naar de gemeenten gaat. Naar nu blijkt, gaat het landelijk zo goed dat de gemeenten minder geld in het laatje krijgen. Dat komt omdat landelijk minder geld wordt uitgegeven dan verwacht.

Advertorial Horeca gisteren 17:16

Culinair genieten in de wintermaanden bij Wet ’n Wild

Wet ’n Wild pakt in de wintermaanden uit met een culinair wintermenu. De nieuwe dinerkaart is seizoensgebonden en verandert iedere maand, om zo de meest passende seizoensproducten voor te schotelen.