Pixabay

Gemeente Alphen aan den Rijn financieel gezond

Hoewel de gemeente het op papier goed doet wat betreft de financiën, is een waarschuwing op zijn plaats. Wethouder financiën, Gert van den Ham, meldt dan ook: "Voor nu ziet het er goed uit, maar de wereld is in beweging."

De ene na de andere crisis lijkt de wereld te raken en raakt dus ook Alphen aan den Rijn. Corona, oorlog, energie. Het zijn allemaal crisissen die aan de financiën raken. Misschien niet meteen, maar het komt eraan. Daar komt bij dat de Alphense financiën buitengewoon goed in orde zijn en dat het daarom lijkt alsof de gevolgen wel meevallen. Maar, zo zegt wethouder Van den Ham: "Als het in Alphen drupt, stormt het in andere gemeenten."

Ook meldt Van den Ham dat de financiën vooral redelijk rooskleurig lijken, omdat de bijdrage van de Rijksoverheid aan de gemeente op het laatste moment erg meeviel. Maar dat is geen permanente situatie, vanaf 2026 gaat er van alles veranderen in financiering door het Rijk. Hoe dat uitpakt, is nu nog niet bekend.

Over de financiën - Jaarstukken 2021, Voorjaarsnota 2022 en Coalitieakkoord 2022-2026 - is donderdag 30 juni uitgebreid gesproken door de Alphense gemeenteraad en alle stukken zijn goedgekeurd. Na de Algemene Beschouwingen kwam de waarschuwing van de wethouder financiën. En er worden ook zorgen gedeeld vanuit de politieke fracties over een aantal onderwerpen. Vooral duurzaamheid, jeugdzorg, arbeidsparticipatie en wonen zijn de onderwerpen waarover is gesproken.

Duurzaamheid

Het pijnpunt voor het onderwerp duurzaamheid is dat het in de financiële stukken een PM-post is. Dat wil zeggen dat er geen concreet bedrag voor is gereserveerd. Tot nu toe is duurzaamheid vooral incidenteel betaald, maar dat moet structureel worden. "Het geld is er wel", meldt de wethouder. "Het beleid is de afgelopen jaren wel degelijk betaald, maar we moeten de bedragen nu ook voor de toekomst vastleggen." Bovendien is in 2021 door de gemeenteraad vastgesteld wat er moet gebeuren en dat beleid moet nog in het uitvoeringsprogramma van de coalitiepartijen worden opgenomen.

Jeugdzorg

Wethouder Anouk Noordermeer deelt de zorgen over de jeugdzorg en heeft daarover onlangs met de raad gesproken in een raadscommissie. "Tot 2024 willen we het beter organiseren met behoud van alles wat wel goed gaat en we willen als gemeente zelf de regie pakken." Concreet denkt de wethouder aan meer preventie door betere samenwerking tussen scholen en zorg, omdat op school het eerst wordt gesignaleerd dat er iets niet goed gaat. Na 2024 komt er een herziening van aanbieders.

Arbeidsparticipatie

Dat er nog mensen zonder werk zijn, is een uitdaging. De arbeidsmarkt is krap oftewel er is meer werk dan er werknemers zijn. Desondanks blijft het voor een groep 'met afstand tot de arbeidsmarkt' moeilijk om aan de bak te komen. Noordermeer wil met de raad, op een ander moment, in gesprek met als onderwerp 'wat willen we echt?'

Woningbouw

De grootste zorgen gaan naar het oplossen van de woningnood en daarvoor zijn de minste oplossingen beschikbaar. "We hebben geen plan B. Gnephoek en Noordrand willen we als uitbreidingslocaties voor de stad", zegt wethouder Gerard van As die hierover met provincie Zuid-Holland in gevecht is. Daarnaast wordt elke inbreilocatie in de stad benut. De uitdagingen zijn bekend: uit het Rijnhavengebied moeten twee bedrijven verhuizen, bedrijventerreinen zijn voor bedrijven noodzakelijk en veel andere locaties worden door ‘geplaagd’ door bezwaarprocedures.

Stikstof

Er is echter een nieuw probleem voor de woningbouw. Natuurgebieden moeten sneller naar een gezond niveau aan stikstof. Dat heeft gevolgen voor de omliggende gebieden. Van As denkt dat dit ook gevolgen heeft voor de gemeente Alphen aan den Rijn door de nabijheid van het grote natuurgebied rond Nieuwkoop. Dat betekent dat het (nog) moeilijker wordt om woningen te bouwen. Van As komt hier na de zomervakantie op terug.


Stuur een nieuwsbericht in
Stuur een nieuwsbericht in
Adverteer op Alphens.nl
Adverteer op Alphens.nl

Meer nieuws

Politiek vandaag 11:01

Raad wil meer Hbo-studenten als stagiair in Alphen

De Alphense gemeenteraad vindt dat er te weinig aandacht is voor het bieden van stageplekken en voor samenwerkingsverbanden tussen bedrijfsleven, inclusief gemeente, en het Hbo. Daarom heeft de raad een motie ingediend om een praktische manier te vinden om dit toch voor elkaar te krijgen.

Maatschappelijk vandaag 10:31

Nieuw 'Educatief Out of Art Museum' in Alphen aan den Rijn

Een uniek initiatief om kunst te ervaren en te waarderen, het Educatief Out of Art Museum, opende op 18 april in de Galerie & Kunstuitleen van Atelier Verfstreken. Het museum presenteert kunstwerken van kunstenaars met een verstandelijke beperking en biedt bezoekers de mogelijkheid om kunst op een interactieve manier te ontdekken en te beleven.

Advertorial Evenementen vandaag 09:15

Danjil op Sama Sama Maluku Festival

De in Alphen geboren Danjil Tuhumena is allang geen onbekende meer in onze regio. De carrière van Danjil begon als 3-jarige drummer in de familie band ‘The Family Song’. Na het veel te vroege overlijden van vader Marcus Tuhumena stopte The Family Song en is Danjil zijn muzikale weg blijven volgen.

Politiek gisteren 17:44

Nieuw Elan wil handhaven van fietsverbod in Van Mandersloostraat

Tot grote ergernis van ondernemers en bewoners van de Van Mandersloostraat wordt het fietsverbod hier niet gehandhaafd. Met enige regelmaat zoeven er fietsen en scooters voorbij tijdens de uren dat het gebied uitsluitend bestemd is voor voetgangers. Nieuw Elan wil nu dat hier meer aan wordt gedaan.

Natuur, recreatie en reizen gisteren 16:26

Driehonderd bomen vervangen in Alphen aan den Rijn vanwege ziekte en veiligheid

De Gemeente Alphen aan den Rijn zal de komende tijd ongeveer driehonderd bomen vervangen op openbare plekken, voornamelijk in de wijken Ridderveld en Kerk en Zanen. Deze vervangingen worden gemarkeerd door groene stippen op de stammen van de bomen, die aangeven dat ze ziek of dood zijn en niet langer veilig voor de omgeving.

Evenement gisteren 15:11

Geen straatfeest? Wat is er te doen deze Koningsnacht

Jarenlang werd traditiegetrouw twee keer per jaar een straatfeest georganiseerd in de Julianastraat: één op de avond voor Koningsdag en één op de avond van de Alphense Jaarmarkt. Echter, dit jaar hebben de horecagelegenheden in de Julianastraat besloten om tijdens koningsnacht geen straatfeest te organiseren.