Josh Walet

Gemeente Alphen aan den Rijn onderneemt geen directe aktie tegen boerenprotestvlaggen

Het zal maar weinig mensen ontgaan zijn. Het land is al een aantal weken in de ban van de boerenprotesten, waarbij agrariërs uit alle windhoeken luid en duidelijk hun mening geven over de aangekondigde stikstofmaatregelen van het kabinet.

Niet alleen de boeren laten van zich horen, maar ook de flink deel van de bevolking deelt graag mee in het maken van een statement. Op social media zijn de steunbetuigingen niet van de lucht, en worden er iedere dag duizenden posts geplaatst om de boeren een hart onder de riem te steken. Maar daar blijft het niet bij. Ook in de echte wereld zien we steeds meer tekenen van mensen die de beweging een warm hart toedragen. En het meest in het oog springende daarbij is natuurlijk het ondersteboven ophangen van de Nederlandse vlag.

Ook in Alphen aan den Rijn veel vlaggen ondersteboven

Het is een groot goed, de mogelijkheid om in ons land te protesteren. Hierbij wordt echter wel altijd het voorbehoud gemaakt dat een demonstratie of een uiting van protest nooit ten koste mag gaan van de algemene veiligheid. En het is nu precies daar waar de afgelopen dagen de schoen steeds meer wringt. Waar het natuurlijk een duidelijk gebaar van medeleven is naar de boeren toe om vlaggen te tonen, worden deze vaak op plaatsen gehangen waar de verkeersveiligheid niet te garanderen is.

Door de hele provincie Zuid-Holland wordt er door gemeenten overleg gevoerd hoe er omgegaan wordt met het al dan niet weghalen van de vlaggen. Waar er op de zogenaamde N-wegen natuurlijk een duidelijke verantwoordelijkheid voor de provincie is ligt dat binnen de gemeentegrenzen anders en moet er op kleinschaliger niveau een oplossing gevonden worden.

Alphen laat vlaggen voorlopig hangen

Op dit moment is het nog zo dat de gemeente Alphen aan den Rijn de provinciale lijn volgt. Dit wil zeggen dat de vlaggen niet weggehaald worden, tenzij er echt duidelijke gevaren zijn voor het verkeer. Te denken valt hierbij aan vlaggen die aan viaducten hangen en los dreigen te raken, en vlaggen die camera's of verkeerslichten blokkeren.

Binnen de gemeente heerst er uiteraard begrip voor het standpunt van de boeren, maar plaatst daar wel de kanttekening bij dat het vanzelfsprekend niet de bedoeling is dat gemeentelijke eigendommen gebruikt worden voor protestuitingen. Ook wordt aangegeven dat, waar de vlag omgekeerd ophangen een uitgesproken statement is, er flink wat mensen zijn die aanstoot nemen aan deze vorm van protest. De gemeente hoopt dan ook dat er door alle partijen rekening wordt gehouden met elkaar.

In omliggende gemeenten lijkt het er op dat ook daar geen directe aktie wordt ondernomen. Waar de veiligheid in het geding komt wordt uiteraard gekeken naar maatregelen. Ook wordt gemeld dat er wel gekeken wordt dat de vlaggen niet nog maanden blijven hangen. Vanuit de provincie wordt tevens aangegeven dat de huidige richtlijn onderhevig is aan het standpunt van Rijkswaterstaat, en dat in overleg wordt vastgesteld of en wanneer verdere maatregelen noodzakelijk zijn. 


Stuur een nieuwsbericht in
Stuur een nieuwsbericht in
Adverteer op Alphens.nl
Adverteer op Alphens.nl

Meer nieuws

Blog Sport gisteren 17:48

ARC moet nacompetitie zien te ontwijken

Ondanks de 1-0 overwinning op Swift staat ARC nog steeds op een plek in de vierde divisie A die aan het eind van de reguliere competitie, over vier weken al, nacompetitie om handhaving noodzakelijk maakt. ARC is dan een zogenaamde herkanser.

Wonen en bouwen gisteren 15:37

Schitterend en duurzaam, dat moet de flat Lange Diamant worden!

Op woensdagmiddag 24 april kregen huurders van de flat Lange Diamant de kans om de plannen voor de nieuwe uitstraling van hun flat te bekijken. Woonforte zal in 2025 beginnen met een grootschalige renovatie van de lange flat aan de Diamantstraat, waarbij 166 appartementen verduurzaamd worden tot aan de Standaard. Daarnaast zal de flat een ingrijpende facelift ondergaan om klaar te zijn voor een duurzame toekomst.

Muziek gisteren 14:20

Meester Wim (79) gaat met pensioen na bijna zestig jaar gitaarles

Na bijna zestig jaar lang zijn passie voor muziek te hebben gedeeld met generaties leerlingen, neemt meester Wim, ook bekend als Wim Dekker, afscheid van het klaslokaal. En gaat hij op bijna tachtigjarige leeftijd welverdiend met pensioen. Voor velen van zijn voormalige leerlingen, met name die van basisschool de Sweelinck, is meester Wim een herkenbaar en geliefd gezicht, met zijn toewijding aan muzikale educatie.

Overige gisteren 13:47

Lintjesregen: zeventien Koninklijke onderscheidingen in Alphen aan den Rijn

Vandaag werden tijdens de jaarlijkse Lintjesregen in het gemeentehuis van Alphen aan den Rijn zeventien Koninklijke onderscheidingen uitgereikt. Burgemeester Liesbeth Spies heeft verschillende inwoners van Alphen aan den Rijn persoonlijk onderscheiden. De gebeurtenis was live te volgen via de website van de Gemeente.