Gemeente Alphen aan den Rijn

Gemeente Alphen aan den Rijn stelt hybride lichtmasten op proef

In een stap naar duurzaamheid en energie-efficiëntie heeft de Gemeente Alphen aan den Rijn aangekondigd dat ze een proef zullen starten met hybride lichtmasten op meerdere locaties binnen de stad. De gebieden aan de Hoorn, de Genielaan en het gemeenteterrein van Langeroode aan de Genielaan zullen fungeren als proefterreinen voor deze technologische vooruitgang.

Ongeveer honderd lichtmasten worden uitgerust met de innovatieve Solar Tube, waardoor naar schatting maar liefst 80% energie kan worden bespaard. Deze vooruitstrevende technologie stelt de lichtmasten in staat om overdag zonne-energie op te vangen, die vervolgens 's nachts wordt omgezet in LED-verlichting om de straten te verlichten. De ontwikkeling van deze technologie is het resultaat van een nauwe samenwerking tussen de Gemeente Alphen aan den Rijn en RealCurrent engineering. Wethouder Relus Breeuwsma en Van Voskuilen van RealCurrent engineering markeerden de mijlpaal door gezamenlijk de eerste hybride lichtmast op de Genielaan te installeren.

Werking van de Solar Tube

De hybride lichtmasten zijn ontworpen om naadloos te schakelen tussen zonne-energie en netstroom, afhankelijk van de beschikbaarheid van zonlicht. De Solar Tube, in combinatie met LED-verlichting, resulteert niet alleen in aanzienlijke energiebesparingen, maar voorkomt ook overbelasting van het energienetwerk dankzij de ingebouwde accu. Wat deze innovatie nog duurzamer maakt, is dat de modules aan het einde van hun levensduur kunnen worden gedemonteerd. Hierdoor kunnen verschillende componenten gescheiden en gerecycled worden, waarbij de accu voor 90% recyclebaar is en de zonnepanelen zelfs voor 100%.

Met de introductie van deze hybride lichtmasten zet de Gemeente Alphen aan den Rijn een belangrijke stap in de richting van een meer duurzame toekomst, waarin slimme technologieën worden ingezet om zowel het milieu te beschermen als de kosten te verlagen. 


Stuur een nieuwsbericht in
Stuur een nieuwsbericht in
Adverteer op Alphens.nl
Adverteer op Alphens.nl

Meer nieuws

Evenementen gisteren 16:47

Koningskermis: dit zijn de openingstijden

Koningsdag is in optocht en dat betekent dat de kermis weer wordt opgebouwd! Van dinsdag 23 tot en met zondag 28 april 2024 is er weer een Koningskermis in het Europapark en aan de Evenaar.

Blog Opinie 20 apr. 2024 18:54

MINERVA Doorgeslagen samenleving

Van de week was er een grote AI-bijeenkomst, want Alphen aan den Rijn moet de eerste AI-gemeente worden van heel Nederland. Het doel is om artificial intelligence (AI) een prominente plek te geven in de gemeente. Op zichzelf is het altijd een loffelijk streven om de eerste te worden, maar of dat met AI moet?

Advertorial Voorstelling 20 apr. 2024 16:40

Beleef Japan in Castellum!

Al zin in vakantie? Met de voorstelling Hinotori – De vleugels van de Feniks, brengt YAMATO, bekend als de "Taiko-drumgroep die de wereld rondreist", Japan naar Castellum.

Evenementen 20 apr. 2024 14:07

Dit is er in Alphen aan den Rijn te doen op Koningsdag

Op 27 april viert heel Nederland de verjaardag van de koning, en ook in Alphen aan den Rijn belooft het een feestelijke dag te worden! Benieuwd naar wat er te doen is? Lees snel verder!