PI Alphen
Advertorial Werken

Gerlinda: “Respect geven, is respect krijgen”

Gerlinda werkte via een veiligheidsbedrijf al een jaar als beveiliger in de gevangenis van de Penitentiaire Inrichting (PI) Alphen aan den Rijn. Toen ze werd gevraagd over te stappen, hoefde ze niet lang na te denken. Ook al omdat ze de Basisopleiding Complexbeveiliger mocht volgen. “Hier komt van alles voorbij. Van integriteit tot agressiebeheersing. Maar ook: hoe werkt het gevangeniswezen? Hard bikkelen, maar als ik gefocust blijf, ga ik het halen.” 

Die opleiding – zes weken, vijf dagen per week – is een mooie mix tussen theorie en praktijk. Met het accent op het alledaagse werk van een complexbeveiliger. Zo leert Gerlinda de beelden van de X-Ray te ‘lezen’. “USB-stick, telefoon, drugs, wapens –mag er niet in en niet uit. Lijkt makkelijker dan het is. Mensen proberen van alles mee naar binnen te smokkelen. Zie dat maar eens op te sporen... Mijn werk is zó gevarieerd. De ene dag bij de X-Ray, de andere dag rondes lopen langs de buitenmuren. Of de gedetineerden die naar Arbeid gaan door de detectie begeleiden – rookwaar, aanstekers en messen zijn bijvoorbeeld verboden. Nieuwkomers vergeten dat snel, dan geef ik een waarschuwing. Wie weer over de schreef gaat, krijgt een rapport.”

Geen dag hetzelfde

Gerlinda gaat elke dag met plezier naar haar werk. “Omdat hier geen dag hetzelfde is. Medisch alarm? Dan zorg ik dat de arts snel bij de gedetineerde is. Brandalarm? Dan zet ik de juiste deuren open en regel ik een makkelijke doortocht voor de brandweer. Het mooiste is het persoonlijke contact met collega’s maar ook met de gedetineerden. Een nieuwkomer probeert je vaak uit. Dan is het belangrijk dat je duidelijk bent – dat hij weet wat hij aan me heeft. Ik maak met iedereen wel een babbeltje. Hoe was het bezoek? Is je dochter nog geweest? Ze zijn altijd blij me te zien.”

Mensenkennis

Natuurlijk is er wel eens een gedetineerde die intimideert. “Daarom ben ik altijd alert – hoe kijkt hij, hoe klinkt z’n stem? In dit werk heb je mensenkennis nodig, want je moet aansluiten op iemands stemming. En zeker niet provoceren. Je kunt bijvoorbeeld iemand iets opleggen, maar het ook gewoon vragen. Respect geven, is respect krijgen.”

Aan de bak als complexbeveiliger? 

Dat kan! Ontdek PI Alphen tijdens de wervingsdag op zaterdag 29 mei! En ontmoet je toekomstige teamgenoten. Ben je 18+? Heb je een mbo 2-opleiding richting beveiliging op zak? Dan ontmoet PI Alphen je graag.

Meer weten?

Stuur je vragen of je aanmelding voor de wervingsdag naar aandebak@dji.minjus.nl, of bel tijdens kantooruren naar 06 25 70 25 26. Kijk voor meer informatie op de aanmeldpagina

Belangrijk: je hebt uiteraard een Verklaring Omtrent het Gedrag (VOG) nodig.


Meer nieuws

Openbaar vervoer gisteren 17:54

NS-dienstregeling weer zo goed als normaal, maar traject Alphen-Leiden blijft achter

De Nederlandse Spoorwegen had tijdens de coronapandemie de dienstregeling flink aangepast. Veel mensen werken, nog steeds, vanuit huis, waardoor de treinen een stuk leger zijn dan normaal. Sinds deze week rijden de meeste treinen weer volgens schema. Alleen het traject tussen Alphen en Leiden laat nog even op zich wachten. 

Evenementen gisteren 17:05

Alphens.nl wordt mediapartner van Vrij & Blij

Alphens.nl en Vrij & Blij festival slaan de handen ineen. Dit jaar is Alphens.nl mediapartner van Vrij & Blij. Dit betekent een samenwerking voor alle communicatie naar de bezoekers toe.

Advertorial Winkels gisteren 15:49

Woensdag Wijndag: een frisse, witte Muscadet!

Het is weer zover, Woensdag Wijndag bij La Bodega ’87! Deze week kiezen ze, bij zo’n warme dag als vandaag, voor de Lieubeau Muscadet. Deze frisse witte wijn uit Frankrijk past perfect bij de tropische temperaturen van vandaag. Benieuwd wat je erbij eet? Lees verder!

Alphense Zendmast gisteren 15:11

Zendmast in de Nederlandse vlag gekleurd voor geslaagden

Alphen hangt ‘de vlag’ uit voor alle geslaagde scholieren! Op woensdag 16 juni kleurt de toren rood, wit en blauw in verband de examenuitslag voor middelbare scholieren. Aan alle geslaagden: gefeliciteerd!

Evenementen gisteren 14:40

Traditionele Oldtimerdag in september nog niet uitgesloten

Het is de afgelopen jaren uitgegroeid tot een ware traditie: de Oldtimerdag. Afgelopen jaar gooide corona roet in het eten. Hoe zit dat dit jaar? De organisatie laat weten dat een traditionele Oldtimerdag zeker nog niet is uitgesloten.