GGD Hollands Midden

GGD waarschuwt: pas op met kwik

De GGD waarschuwt in een nieuwe voorlichtingscampagne voor de gevaren van kwik in oude thermometers en barometers. Kwik, een giftige stof, is niet alleen schadelijk voor de gezondheid, maar ook lastig op te ruimen bij een ongeluk.

Veel mensen hebben nog kwikhoudende apparaten in huis, zoals thermometers en barometers, en lopen onbewust risico op kwikvergiftiging.

Kwikvergiftiging

De GGD adviseert mensen om te controleren of ze nog een kwikthermometer of kwikbarometer in huis hebben en deze veilig weg te brengen naar de milieustraat. Een ongeluk zit in een klein hoekje, vooral bij voorwerpen die makkelijk kunnen vallen of omvallen. Simone Schoevaars, adviseur gezonde leefomgeving, benadrukt de ernst van kwikvergiftiging, met name voor zwangere vrouwen en kinderen.

Kwik is niet alleen gevaarlijk voor de gezondheid, maar kan ook leiden tot hoge kosten bij opruiming. De zilverkleurige bolletjes verspreiden zich gemakkelijk en zijn lastig op te ruimen. Een professioneel schoonmaakbedrijf moet vaak ingrijpen, wat resulteert in aanzienlijke financiële uitgaven, soms tot wel tienduizend euro.

De GGD roept mensen op om deze website te bezoeken voor informatie over het herkennen en veilig opruimen van kwikhoudende apparaten. Voorkom onnodige gezondheidsrisico's en hoge kosten: "Pas op met kwik!"


Stuur een nieuwsbericht in
Stuur een nieuwsbericht in
Adverteer op Alphens.nl
Adverteer op Alphens.nl

Meer nieuws

Advertorial Winactie Sport vandaag 16:24

Win je aankoopbedrag terug bij Running & Walkingcenter!

Het voorjaar komt er langzaam aan en iedereen wil onderhand weer eens lekker buiten wandelen of hardlopen. Als extra stimulans heeft Running & Walkingcenter een mooie actie! Je kunt namelijk jouw aankoopbedrag terugwinnen!

Politie en handhaving vandaag 15:17

Jongen mishandeld op de Willemstraat

Gisteren, rond 15:30 uur, kreeg de politie Alphen aan den Rijn een melding van een mishandeling op de Willemstraat. Een jongen wilde daar gaan voetballen met zijn jongere broertje, toen een groep van tien jongens ook interesse toonde om mee te doen. Helaas namen zij echter de bal af en renden ermee weg. Toen de jongen zijn bal terug wilde halen, werd hij door vijf van deze jongens in elkaar geslagen.

Politie en handhaving vandaag 14:20

Politie onderzoekt inbraak op de Watermunt in Alphen aan den Rijn

Op vrijdag 19 april, omstreeks 20:15 uur, ontving de Politie Alphen aan den Rijn een melding van een inbraak op de Watermunt. De inbraak moet hebben plaatsgevonden tussen 15:00 uur en 20:15 uur. Bij aankomst bleek het hele huis overhoop te zijn gehaald, wat het op dat moment nog moeilijk maakte om precies vast te stellen wat er allemaal was weggenomen.

Overige vandaag 13:55

Teken zijn weer actief: verhoogd risico op tekenbeten

Met het stijgen van de temperatuur en de komst van het voorjaar, trekken mensen er weer op uit. Echter, deze tijd van het jaar brengt ook een verhoogd risico op tekenbeten met zich mee. Dit blijkt uit een alarmerende stijging van het aantal tekenbeetmeldingen op Tekenradar.nl.

Advertorial Kinderen vandaag 12:36

Kinderfilms met ontbijtbuffet in meivakantie

Parkvilla heeft drie mooie films op het programma voor verschillende leeftijden. Dieren staan centraal deze vakantie en een aantal zijn gebaseerd op populaire kinderboeken.