Alphens EV

Goede hoop op betere jeugdzorg

De nieuwe lokale inrichting van de jeugdzorg is goed ontvangen door de politieke partijen. Er zijn weinig op- en aanmerkingen op het voorstel van wethouder Noordermeer. Dit omdat de nieuwe manier van werken is gebaseerd op een eerder door de gemeenteraad geschreven en vastgesteld Manifest.

Donderdag 11 mei spraken de politieke partijen over Stichting Jeugd- en Gezinshulp en de opdracht die deze stichting meekrijgt. Er zijn weinig op- en aanmerkingen en eigenlijk alleen positieve geluiden. Dit komt door het doorlopen traject. De Alphense gemeenteraad heeft in juli van 2022 een Manifest geformuleerd en dat is de basis voor het beleid van wethouder Anouk Noordermeer, die als VVD-raadslid zelf heeft meegeschreven.

De voornaamste doelen van het nieuwe beleid zijn:

  • goede coördinatie van verschillende vormen van preventie en zorg
  • preventie nu echt van de grond krijgen
  • ouders aan het stuur
  • een realistisch budget voor de Alphense jeugdzorg

Daarnaast is het wel de bedoeling dat alle inmiddels in gang gezette zorg gewoon doorgaat en dat er een warme overdracht is. Ook wordt voorzien in overname van medewerkers. Dit omdat GO! voor Jeugd wordt opgeheven en de nieuwe stichting de werkzaamheden, met een anders geformuleerde opdracht, overneemt.

Geen gouden ei
Wethouder Noordermeer wil nog wel het een en ander melden: “Er is breed gekeken in heel Nederland naar wat er wel en wat er niet werkt. Sinds de gemeenten verantwoordelijk zijn voor de jeugdzorg is er veel uitgevonden, maar nog niet het gouden ei. Wij hebben goede uitgangspunten en we zien dat ouders, gezin en omgeving beter moet worden betrokken bij de hulpverlening, daarom is een betere samenwerking met ouders nodig. Dwang kan echter niet. We willen bereiken dat er veel minder specialistische zorg nodig is. Ook daarom zijn wachtlijsten niet oké. Er is echter een personeelstekort, dus wordt er nu al gewerkt aan een actieplan.”

De wensen van de gemeenteraad zijn er twee: er moet meer inzicht komen in de huidige wachtlijsten én de raad wil zeer betrokken blijven bij het beleid. In de gemeenteraadsvergadering van 25 mei is de oprichting van Stichting Jeugd- en Gezinshulp een hamerstuk.


Stuur een nieuwsbericht in
Stuur een nieuwsbericht in
Adverteer op Alphens.nl
Adverteer op Alphens.nl

Meer nieuws

Wonen en bouwen vandaag 15:37

Schitterend en duurzaam, dat moet de flat Lange Diamant worden!

Op woensdagmiddag 24 april kregen huurders van de flat Lange Diamant de kans om de plannen voor de nieuwe uitstraling van hun flat te bekijken. Woonforte zal in 2025 beginnen met een grootschalige renovatie van de lange flat aan de Diamantstraat, waarbij 166 appartementen verduurzaamd worden tot aan de Standaard. Daarnaast zal de flat een ingrijpende facelift ondergaan om klaar te zijn voor een duurzame toekomst.

Muziek vandaag 14:20

Meester Wim (79) gaat met pensioen na bijna zestig jaar gitaarles

Na bijna zestig jaar lang zijn passie voor muziek te hebben gedeeld met generaties leerlingen, neemt meester Wim, ook bekend als Wim Dekker, afscheid van het klaslokaal. En gaat hij op bijna tachtigjarige leeftijd welverdiend met pensioen. Voor velen van zijn voormalige leerlingen, met name die van basisschool de Sweelinck, is meester Wim een herkenbaar en geliefd gezicht, met zijn toewijding aan muzikale educatie.

Overige vandaag 13:47

Lintjesregen: zeventien Koninklijke onderscheidingen in Alphen aan den Rijn

Vandaag werden tijdens de jaarlijkse Lintjesregen in het gemeentehuis van Alphen aan den Rijn zeventien Koninklijke onderscheidingen uitgereikt. Burgemeester Liesbeth Spies heeft verschillende inwoners van Alphen aan den Rijn persoonlijk onderscheiden. De gebeurtenis was live te volgen via de website van de Gemeente.

Politiek vandaag 12:32

Gemeenteraadsvergadering donderdag 25 april

De Alphense gemeenteraad vergadert een keer in de maand. De meeste onderwerpen staan als hamerstuk op de agenda en worden niet besproken, omdat dit eerder tijdens een raadscommissievergadering is gebeurd en de politieke partijen het in grote meerderheid eens zijn. Hieronder een lijst met op donderdag 25 april genomen besluiten.