Advertorial Wonen en bouwen

Gooi uw dak in de strijd tegen de stikstofcrisis

De uitspraak eind mei van de Raad van State over de stikstofaanpak van de Nederlandse overheid heeft veel teweeggebracht. Vergunningsaanvragen liepen vast, bouwprojecten kwamen stil te liggen. Intussen beraadt de regering zich op een nieuwe benadering. Maar ook bedrijven, VvE’s en scholen kunnen een steentje bijdragen – via hun platte dak!  

In het Programma Aanpak Stikstof, waar de Hoge Raad een streep door heeft gezet, werken Rijk, provincies, natuurorganisaties en ondernemers samen om de natuur bestendiger te maken tegen een overbelasting van stikstof, door bijvoorbeeld stikstofrijke grondlagen te verwijderen. Volgens de Hoge Raad schiet die aanpak echter tekort.

Feit en fictie
Gelukkig hoeven we voor een efficiënte aanpak niet op onze overheid te wachten. Nederlanders die samen de handen ineenslaan voor een duurzame toekomst kunnen al per direct een verschil maken.

Nu is het wel belangrijk om feit van fictie te scheiden: stikstof is niet slecht. Bijna 80 procent van de lucht bestaat uit stikstof. Dit is niet schadelijk voor mens en milieu. Andere vormen van stikstof, stikstofoxiden (NOx) en ammoniak (NH3), zijn dat echter wél.

Schadelijke fijn stoffen
Heeft u een groot plat dak, zoals veel bedrijven, appartementencomplexen en onderwijsinstellingen, dan heeft u een middel in handen om de lucht te zuiveren van schadelijke secundaire fijn stoffen. En hoe groter de oppervlakte, hoe sterker het effect.

De oplossing heet in de volksmond een ‘wit dak’. Wij spreken liever van een luchtzuiverend ecodak, omdat een pot witte verf een dak wel koeler maakt, maar nauwelijks positieve effecten heeft op het milieu. De verschillen tussen witte daken en luchtzuiverende ecodaken leggen we hier uit.

Speciale coating
Een luchtzuiverend ecodak bevat naast de witte leislag ook een speciale coating (Air Care). Onder invloed van de zon werkt deze als katalysator, waardoor het schadelijke stikstofoxide en zwaveloxide omzet in klimaatneutrale stoffen. Door dit luchtzuiverende effect wordt fijnstof in de lucht gereduceerd. Bovendien zijn deze daken 100 procent recyclebaar en profiteert u van een temperatuurverlagende werking.

Nee, een alomvattende oplossing voor de stikstofcrisis is het niet. Daarvoor is een grotere transitie nodig. Maar de positieve effecten van een ecodak op het milieu staan buiten kijf. Laat het kabinet maar nadenken over een nieuwe aanpak, u weet in elk geval wat ú te doen staat.


Zelf een leuk nieuwsbericht? Whatsapp ons!
Zelf een leuk nieuwsbericht? Whatsapp ons!
Stuur een nieuwsbericht in
Stuur een nieuwsbericht in

Meer nieuws

Calamiteiten vandaag 09:07

Inbraak bij Automarcato

Op donderdagavond 27 februari is er ingebroken bij Automarcato aan de Antonie van Leeuwenhoekweg in Alphen. De inbraak vond plaats tussen 23:00 en 23:30 uur. “Ik hoop dat ze herkend en gepakt worden”, vertelt Marc Wijnands van Automarcato.

Advertorial Horeca gisteren 17:03

IJssalon San Paolo gaat bijna open!

Het is bijna zo ver: vanaf zondag 1 maart kun je eindelijk weer ijsjes halen bij San Paolo op het Thorbeckeplein! En dat is niet alles.

Overige gisteren 16:25

Project Stichting Tsjernobyl gecanceld door coronavirus

Van 2 maart tot en met 23 april zou een groep van 23 kinderen voor het project van Stichting Tsjernobyl Alphen naar Alphen komen, maar dit gaat niet door. De Wit-Russische overheid heeft groepen verboden om naar het buitenland te reizen in verband met het coronavirus.

Overige gisteren 15:30

Bloemen en brieven ter nagedachtenis aan slachtoffer steekpartij

In de nacht van zaterdag op zondag vond er een steekincident plaats in een woning aan de Robijnstraat in Alphen. Hierbij is een 16-jarige jongen uit Amsterdam overleden. Ter nagedachtenis aan het slachtoffer zijn er bloemen en brieven neergelegd op het Topaasplantsoen.

Overige gisteren 14:48

Krijgt Alphen een locatie voor Real Life Gaming?

Sinds 2018 bieden Sebastiaan Thie en Roy van Ommen Real Life Gaming (RLG) aan. Hun doel is om de nieuwe generatie kinderen uit te dagen door sport en gamen met elkaar te combineren. Thie en Van Ommen hebben de gemeente Alphen aan den Rijn nu ook benaderd voor een locatie in Alphen.