GroenLinks

Hazerswoude-Dorp kind van de rekening verkeersmaatregelen Zuid-Holland

Hazerswoude-Dorp dreigt slachtoffer te worden van de verkeersplannen tussen Boskoop, Waddinxveen en Hazerswoude door de provincie Zuid-Holland. Alleen al de Bentwoudlaan zal zorgen voor nog eens 5000 extra auto’s op het kruispunt Gemeneweg/Dorpstraat.

De leefbaarheid van Hazerswoude-Dorp is voor de provincie echter een bijzaak. Dit terwijl de gemeenteraad van Alphen aan den Rijn beperking van het verkeer in Hazerswoude in 2016 en 2017 als voorwaarde heeft gesteld voor de aanleg van de Bentwoudlaan.

Als doekje voor het bloeden heeft de provincie vorige week de 'beperkte verkeersmaatregelen' voor Hazerswoude-Dorp bekend gemaakt tijdens een bijeenkomst in De Juffrouw. Iedereen verwachtte een uitwerking van de plannen, zoals de gemeenteraad destijds had goedgekeurd. Of zou de provincie plan X-Robuust doorzetten?

Maar door de ambtenaar van de provincie werd meegedeeld dat de oorspronkelijke plannen geen van beide zouden voldoen. Waarom dit zo was werd niet uitgelegd. Wel werd een compleet ander plan gepresenteerd.

Wat houdt het plan in: De Zuidwestelijke randweg vervalt. De Dorpsstraat krijgt eenrichtingverkeer. Verkeer van West naar Oost moet omrijden via de Rembrandlaan en de Frans Halsstraat naar een nieuwe rotonde in de N209. De route Noord-Oost wordt verlengd naar de Hereweg en sluit dan via de Gereweg aan op de Dorpsstraat (dit zou zomaar een nieuwe sluiproute naar Boskoop kunnen worden). Voor het zware landbouwverkeer moet nog een oplossing komen. Daar zou aan gewerkt worden, maar hoe dit mogelijk wordt opgelost bleef ook onduidelijk.

Over dit alles is nooit enig overleg geweest met bewoners of het Dorpsoverleg. Ook de raadsleden waren niet meegenomen in deze planwijziging. Het plan leidde tot verbazing bij de toehoorders. Bewoners van straten die buiten de oude plannen vielen, werden overvallen door de nieuwe verkeerssituatie die op hen afkomt.

Eén ding is duidelijk. Voor de provincie telt alleen doorstroming op de N209. De leefbaarheid van het dorp is daaraan ondergeschikt. Op de terechte vraag uit het publiek waarom de provincie de N209 aantrekkelijker maakt, werd ontkennend gereageerd. Dat betere doorstroming een verkeersroute aantrekkelijker maakt is allang aangetoond. Maar de provincie wil dat blijkbaar niet weten.

De hele gang van zaken heeft veel commotie veroorzaakt in het dorp. Niet alleen wat betreft de plannen zelf, maar ook door de geheimhouding ervan en het gebrek aan overleg. Het Dorpsoverleg heeft zelfs haar activiteiten met de gemeente opgeschort.

Ook GroenLinks heeft de nodige vragen over dit alles. De plannen zullen nog een flinke discussie in de raad geven. Ongetwijfeld wordt de informatiemarkt op 9 april een drukke avond.

GroenLinks pleit al jaren voor echte maatregelen voor de verkeersproblemen in Hazerswoude-Dorp en Boskoop in plaats van veel geld stoppen in de Verlengde Bentwoudlaan. Een meerderheid van de raad vond de Verlengde Bentwoudlaan echter belangrijker en vond lapmiddelen voor Hazerswoude-Dorp voldoende. Daardoor zal een echte oplossing nog jaren op zich laten wachten.


Heb je een nieuwtje? Whatsapp ons!
Heb je een nieuwtje? Whatsapp ons!
Stuur een nieuwsbericht in
Stuur een nieuwsbericht in

Meer nieuws

Alphens.nl Magazine gisteren 17:04

Heijmink werkt al 35 jaar bij de politie: ''Mensen zijn mondiger geworden''

Frank Heijmink begon in 1985 zijn loopbaan bij de politie in Alphen aan den Rijn als ‘gewone’ agent op straat. Nu, 35 jaar later en werkzaam in inmiddels zijn vijfde politiebureau, is de 56-jarige Frank alweer zes jaar Operationeel Expert op het thema horeca en ondernemers. “De diversiteit maakt dit vak zo mooi!”

Advertorial Sport gisteren 15:59

Alphen Beweegt en 4Sport organiseren gratis jongerenbootcamp

Heb jij zin om een uur lang het beste uit jezelf te halen? Ben je niet bang om vies te worden, en wil je lekker sporten in de buitenlucht? Dan zien Alphen Beweegt en 4Sport jou volgende week bij de jongerenbootcamp!

Wonen en bouwen gisteren 14:30

Dit jaar eenmalige huurverlaging voor sociale huurwoningen

In 2021 hebben huurders in sociale huurwoningen met een laag inkomen en een hoge huur recht op een eenmalige huurverlaging. De regering kondigde dit vorig jaar aan tijdens Prinsjesdag. Dat is goed nieuws voor een aantal huurders van Woonforte.

Overige gisteren 13:06

Megajacht Vanish vaart door de Rijn

Zaterdagochtend was het weer raak. Door de Rijn voer weer een megajacht, wat zoals gewoonlijk weer veel bekijks trok.