GroenLinks

Hazerswoude-Dorp kind van de rekening verkeersmaatregelen Zuid-Holland

Hazerswoude-Dorp dreigt slachtoffer te worden van de verkeersplannen tussen Boskoop, Waddinxveen en Hazerswoude door de provincie Zuid-Holland. Alleen al de Bentwoudlaan zal zorgen voor nog eens 5000 extra auto’s op het kruispunt Gemeneweg/Dorpstraat.

De leefbaarheid van Hazerswoude-Dorp is voor de provincie echter een bijzaak. Dit terwijl de gemeenteraad van Alphen aan den Rijn beperking van het verkeer in Hazerswoude in 2016 en 2017 als voorwaarde heeft gesteld voor de aanleg van de Bentwoudlaan.

Als doekje voor het bloeden heeft de provincie vorige week de 'beperkte verkeersmaatregelen' voor Hazerswoude-Dorp bekend gemaakt tijdens een bijeenkomst in De Juffrouw. Iedereen verwachtte een uitwerking van de plannen, zoals de gemeenteraad destijds had goedgekeurd. Of zou de provincie plan X-Robuust doorzetten?

Maar door de ambtenaar van de provincie werd meegedeeld dat de oorspronkelijke plannen geen van beide zouden voldoen. Waarom dit zo was werd niet uitgelegd. Wel werd een compleet ander plan gepresenteerd.

Wat houdt het plan in: De Zuidwestelijke randweg vervalt. De Dorpsstraat krijgt eenrichtingverkeer. Verkeer van West naar Oost moet omrijden via de Rembrandlaan en de Frans Halsstraat naar een nieuwe rotonde in de N209. De route Noord-Oost wordt verlengd naar de Hereweg en sluit dan via de Gereweg aan op de Dorpsstraat (dit zou zomaar een nieuwe sluiproute naar Boskoop kunnen worden). Voor het zware landbouwverkeer moet nog een oplossing komen. Daar zou aan gewerkt worden, maar hoe dit mogelijk wordt opgelost bleef ook onduidelijk.

Over dit alles is nooit enig overleg geweest met bewoners of het Dorpsoverleg. Ook de raadsleden waren niet meegenomen in deze planwijziging. Het plan leidde tot verbazing bij de toehoorders. Bewoners van straten die buiten de oude plannen vielen, werden overvallen door de nieuwe verkeerssituatie die op hen afkomt.

Eén ding is duidelijk. Voor de provincie telt alleen doorstroming op de N209. De leefbaarheid van het dorp is daaraan ondergeschikt. Op de terechte vraag uit het publiek waarom de provincie de N209 aantrekkelijker maakt, werd ontkennend gereageerd. Dat betere doorstroming een verkeersroute aantrekkelijker maakt is allang aangetoond. Maar de provincie wil dat blijkbaar niet weten.

De hele gang van zaken heeft veel commotie veroorzaakt in het dorp. Niet alleen wat betreft de plannen zelf, maar ook door de geheimhouding ervan en het gebrek aan overleg. Het Dorpsoverleg heeft zelfs haar activiteiten met de gemeente opgeschort.

Ook GroenLinks heeft de nodige vragen over dit alles. De plannen zullen nog een flinke discussie in de raad geven. Ongetwijfeld wordt de informatiemarkt op 9 april een drukke avond.

GroenLinks pleit al jaren voor echte maatregelen voor de verkeersproblemen in Hazerswoude-Dorp en Boskoop in plaats van veel geld stoppen in de Verlengde Bentwoudlaan. Een meerderheid van de raad vond de Verlengde Bentwoudlaan echter belangrijker en vond lapmiddelen voor Hazerswoude-Dorp voldoende. Daardoor zal een echte oplossing nog jaren op zich laten wachten.


Zelf een leuk nieuwsbericht? Whatsapp ons!
Zelf een leuk nieuwsbericht? Whatsapp ons!
Stuur een nieuwsbericht in
Stuur een nieuwsbericht in

Meer nieuws

Algemeen vandaag 20:22

KNVB: competities amateurvoetbal niet hervat

De KNVB heeft op dinsdag 31 maart besloten om de de competities van het amateurvoetbal dit seizoen niet meer te hervatten. Dit betekent geen eindstanden, geen kampioenen, geen promovendi en geen degradanten. 

Algemeen vandaag 19:11

Huidige coronamaatregelen verlengd t/m 28 april

Tijdens de persconferentie die Mark Rutte op dinsdagavond 31 maart heeft gegeven, is bekendgemaakt dat de huidige maatregelen worden verlengd tot en met dinsdag 28 april. Dit betekent dat scholen, horecagelegenheden, kapsalons, sportclubs en alle andere locaties die nu al gesloten zijn, tot die tijd gesloten moeten blijven. 

Politiek vandaag 18:30

Omwonenden hebben bezwaar tegen komst chemische fabriek

Omwonenden van industrieterrein Heijmanswetering zijn een petitie begonnen om de vestiging van een chemische fabriek tegen te houden op het voormalige terrein van Bos Beton. Het gaat om een fabriek die kunststof afval omzet naar een bruikbare brandstof.

Advertorial Horeca vandaag 17:37

WOODSTONE THUIS – De beste pizza’s bij jou thuis bezorgd!

In deze rare tijden is niets zoals we gewend zijn. We zijn meer thuis en brengen minder tijd door met vrienden. Gelukkig kan je het thuis ook gezellig maken, en nu is dat nog makkelijker. Je kan je favoriete WOODSTONE pizza's en pasta's namelijk nu ook thuis laten bezorgen!