Josh Walet

Hertesten: heeft dat zin?

Het blijkt steeds vaker voor te komen dat mensen zich in een korte periode laten hertesten op het coronavirus bij de GGD. Maar is dit zinvol?

Negatieve uitslag

Heb je een negatieve testuitslag gekregen, maar veranderen je klachten even later? Dan kan het zinvol zijn om je nog eens te laten testen. Het is namelijk een mogelijkheid dat je in het eerste geval een verkoudheidsvirus had en later alsnog met het coronavirus te maken hebt. ‘’Zeker als iemand in je omgeving positief getest is op het nieuwe coronavirus, is het belangrijk dat je je nogmaals laat testen als je klachten veranderen’’, zo meldt de GGD.

Positieve uitslag

Heb je een positieve uitslag gekregen? Dan heeft het geen zin om je binnen korte tijd opnieuw te laten testen. ‘’Zeker niet als je klachten niet zijn veranderd of als je hersteld bent en dus geen symptomen meer hebt’’, legt GGD uit. ‘’De vuistregel is: je bent niet meer besmettelijk wanneer je 24 uur geheel klachtenvrij bent én er minimaal 7 dagen verstreken zijn sinds het begin van de klachten (de ‘eerste ziektedag’).’’

Zit er een langere tijd tussen? Dan is de situatie anders. ''Dat is als je bijvoorbeeld al 2 maanden geleden een positieve testuitslag had, je tussendoor hersteld was en je opnieuw klachten krijgt die kunnen passen bij het nieuwe coronavirus. Dan is het wel zinvol om je opnieuw te laten testen.''


Heb je een nieuwtje? Whatsapp ons!
Heb je een nieuwtje? Whatsapp ons!
Stuur een nieuwsbericht in
Stuur een nieuwsbericht in

Meer nieuws

Politiek vandaag 17:42

Bewoners tevreden over afvalinzameling door gemeente

Uit een onderzoek onder de inwoners van de gemeente Alphen aan den Rijn blijkt dat zij tevreden zijn over de afvalinzameling en over de manier waarop dit gebeurt. Het rapportcijfer voor de gemeente in 2020 is een 7,5 en dat is 0,1 punt hoger dan in 2017.

Wonen en bouwen vandaag 15:51

Lumen Holland Rijnland opent Respijthuis in Alphen

Een veilige plek voor wie het even tegenzit. Mensen met psychische klachten kunnen vanaf medio oktober terecht in het Respijthuis. Het pand, gelegen aan de Prins Hendrikstraat 135, wordt zaterdag 10 oktober feestelijk geopend.

Onderwijs vandaag 14:43

Feestelijke uitreiking Anglia-certificaten op het Leerpark

Afgelopen schooljaar hebben zeventien leerlingen van het Groene Hart Leerpark voor het eerst Anglia-examen gedaan, en alle leerlingen zijn geslaagd. Dinsdag 22 september werden de officiële certificaten feestelijk uitgereikt.