Het is definitief: de eerste versoepelingen staan gepland voor 28 april

Er zijn versoepelingen in aantocht. De terrassen mogen weer open, de avondklok wordt afgeschaft en thuis mogen we weer twee bezoekers ontvangen. Winkelen op afspraak hoeft ook niet meer en markten mogen weer niet-essentiële producten verkopen. 

Het aantal coronabesmettingen en ziekenhuisopnames daalt nog niet echt, maar versoepelingen komen er wel aan. Het Outbreak Management Team had liever gehad dat dit nog een week werd uitgesteld en spreekt dan ook van een politiek besluit. Demissionair premier Rutte ziet ook sat er een risico is om nu te versoepelen, maar toch heeft het demissionaire kabinet deze stap gezet. "Ongelofelijk spannend", zo zegt Rutte. 

Horeca

De terrassen mogen weer open. Hier zitten echter wel voorwaarden aan verbonden. Op terrassen mogen maximaal 50 personen zitten. Vooraf moet er een checkgesprek plaatsvinden en moeten gasten reserveren. Dit mag ook nog ter plaatse. Aan één tafel mag één huishouden plaatsnemen. Kom je niet uit één huishouden? Dan mogen er maximaal twee personen aan één tafel zitten. Daarbij is het ook niet mogelijk om de hele dag op het terras te zitten. De terrassen mogen namelijk alleen open tussen 12:00 en 18:00 uur. 

Winkels en markten

Het is voor winkels weer toegestaan om klanten te ontvangen zonder dat zij vooraf een tijdslot moeten reserveren. Net zoals bij de horeca zijn hier wel voorwaarden aan verbonden. Het maximum aantal klanten hangt af van het winkeloppervlakte. Per 25m2 winkeloppervlakte mag maar 1 klant de winkel betreden. Binnen moet wel de 1,5 meter afstand in acht worden genomen. Daarbij mogen niet-essentiële winkels tot 20:00 uur openblijven. Op markten mogen ook weer niet-essentiële kramen aanwezig zijn, zolang ook hier maar de 1,5 meter afstand wordt gehouden. 

Onderwijs

Vanaf 26 april mag het hoger onderwijs ook versoepelen. Dit gebeurt onder dezelfde voorwaarden als het voortgezet onderwijs. Studenten kunnen weer minimaal één dag per week fysiek onderwijs volgen. Door het inzetten van zelftesten moet het aantal besmettingen beperkt blijven. 

Andere versoepelingen

De avondklok loopt af op woensdagochtend 28 april. Thuis is het toegestaan om weer maximaal twee personen per dag te ontvangen. De locaties voor theorie-examens voor rijlessen mogen ook weer open. Nu is nog een maximum van 50 personen toegestaan bij begrafenissen, maar vanaf 28 april is er een maximum van 100 personen toegestaan. 

Bovenstaande versoepelingen gaan in vanaf woensdag 28 april, tenzij anders vermeld.


Heb je een nieuwtje? Whatsapp ons!
Heb je een nieuwtje? Whatsapp ons!
Stuur een nieuwsbericht in
Stuur een nieuwsbericht in

Meer nieuws

Politiek vandaag 18:29

Burgemeester Spies voor opening horeca en cultuur

Burgemeester Liesbeth Spies steunt de oproep van burgemeester Henri Lenferink van Leiden om horeca en cultuurinstellingen te openen. "Deze sectoren worden te zwaar en te exclusief getroffen door de coronamaatregelen", aldus Spies.

Politiek vandaag 17:42

Alphense Hondenbezitter moet nog even wachten

De Alphense Hondenbezitter moet nog dit jaar het tijdelijke losloopgebied aan de Steekterweg verlaten. De gemeenteraad van Alphen aan den Rijn zal binnenkort spreken over een voorstel voor een nieuw losloopgebied.

Politiek vandaag 16:55

Onderzoek naar komst grote sporthal in De Bijlen

De gemeente Alphen aan den Rijn heeft een locatieonderzoek uitgevoerd voor de bouw van een nieuwe grote sporthal. Uit het onderzoek blijkt dat de vrachtwagenparkeerplaats plus het gebouw van stichting MAX samen groot genoeg zijn om een dubbele sporthal te kunnen bouwen.

Advertorial Onderwijs en opvang vandaag 14:45

Het Scala College is klaar voor de start

Een heel docententeam van het Scala College stond maandag in de startblokken om tasjes te gaan bezorgen bij basisschoolleerlingen die zich hebben aangemeld voor de voorlichtingsactiviteiten op donderdag 20 of vrijdag 21 januari. Ook vandaag en morgen zijn ze onderweg om de aanstaande brugklassers te verrassen.

Vraag bij het nieuws vandaag 13:50

Van deze 50 km/u-wegen wil de Alphense Fietsersbond 30 km/u-wegen maken

De Alphense Fietsersbond maakt er geen geheim van dat ze de maximumsnelheid binnen de bebouwde kom willen verlagen van 50 naar 30 km/u. Het gaat om wegen waar geen sprake is van vrijliggende fietspaden. Maar over welke wegen in Alphen aan den Rijn hebben we het dan eigenlijk?