Het is definitief: de eerste versoepelingen staan gepland voor 28 april

Er zijn versoepelingen in aantocht. De terrassen mogen weer open, de avondklok wordt afgeschaft en thuis mogen we weer twee bezoekers ontvangen. Winkelen op afspraak hoeft ook niet meer en markten mogen weer niet-essentiële producten verkopen. 

Het aantal coronabesmettingen en ziekenhuisopnames daalt nog niet echt, maar versoepelingen komen er wel aan. Het Outbreak Management Team had liever gehad dat dit nog een week werd uitgesteld en spreekt dan ook van een politiek besluit. Demissionair premier Rutte ziet ook sat er een risico is om nu te versoepelen, maar toch heeft het demissionaire kabinet deze stap gezet. "Ongelofelijk spannend", zo zegt Rutte. 

Horeca

De terrassen mogen weer open. Hier zitten echter wel voorwaarden aan verbonden. Op terrassen mogen maximaal 50 personen zitten. Vooraf moet er een checkgesprek plaatsvinden en moeten gasten reserveren. Dit mag ook nog ter plaatse. Aan één tafel mag één huishouden plaatsnemen. Kom je niet uit één huishouden? Dan mogen er maximaal twee personen aan één tafel zitten. Daarbij is het ook niet mogelijk om de hele dag op het terras te zitten. De terrassen mogen namelijk alleen open tussen 12:00 en 18:00 uur. 

Winkels en markten

Het is voor winkels weer toegestaan om klanten te ontvangen zonder dat zij vooraf een tijdslot moeten reserveren. Net zoals bij de horeca zijn hier wel voorwaarden aan verbonden. Het maximum aantal klanten hangt af van het winkeloppervlakte. Per 25m2 winkeloppervlakte mag maar 1 klant de winkel betreden. Binnen moet wel de 1,5 meter afstand in acht worden genomen. Daarbij mogen niet-essentiële winkels tot 20:00 uur openblijven. Op markten mogen ook weer niet-essentiële kramen aanwezig zijn, zolang ook hier maar de 1,5 meter afstand wordt gehouden. 

Onderwijs

Vanaf 26 april mag het hoger onderwijs ook versoepelen. Dit gebeurt onder dezelfde voorwaarden als het voortgezet onderwijs. Studenten kunnen weer minimaal één dag per week fysiek onderwijs volgen. Door het inzetten van zelftesten moet het aantal besmettingen beperkt blijven. 

Andere versoepelingen

De avondklok loopt af op woensdagochtend 28 april. Thuis is het toegestaan om weer maximaal twee personen per dag te ontvangen. De locaties voor theorie-examens voor rijlessen mogen ook weer open. Nu is nog een maximum van 50 personen toegestaan bij begrafenissen, maar vanaf 28 april is er een maximum van 100 personen toegestaan. 

Bovenstaande versoepelingen gaan in vanaf woensdag 28 april, tenzij anders vermeld.


Heb je een nieuwtje? Whatsapp ons!
Heb je een nieuwtje? Whatsapp ons!
Stuur een nieuwsbericht in
Stuur een nieuwsbericht in

Meer nieuws

Romeinen vandaag 11:59

ROMEINEN Zadel

De Romeinse cavalerie was niet in het minst zo succesvol, omdat de berijders van de pony’s uitstekende goed getrainde ruiters waren. Daarnaast werd een Romeins cavaleriepaard vakkundig opgezadeld met een stevig zadel en een degelijk hoofdstel.

Verkeer en vervoer gisteren 17:23

Bewoners in actie voor omstreden Ziendeweg

Is het kunst? Is het wetenschap? Is het activisme? Bewoners uit Zwammerdam en omgeving hebben zaterdag 642 witte kruisen langs de Ziendeweg tussen Alphen en Nieuwkoop geplaatst. Op poëtische wijze vragen ze hiermee aandacht voor de vele verkeerslachtoffers langs deze weg.