Politiek

Het meeste geld gaat naar 'dagelijkse' uitgaven

Het huishoudboekje van de gemeente Alphen aan den Rijn is keurig op orde. Dat meldde wethouder financiën Kees van Velzen tijdens de lokale versie van Prinsjesdag. De begroting werd aangeboden aan Bas Wienbelt als vertegenwoordiger van de gemeenteraad.

Dinsdagavond 2 oktober werd in de raadzaal van het Alphense gemeentehuis gesproken over de begroting. Voordat een aantal inwoners het woord kreeg, vertelde wethouder Kees van Velzen dat het meeste geld binnenkomt via de Rijksoverheid en dat het meeste geld wordt besteed aan 'dagelijkse' vaststaande zaken. Van de begroting van 329 miljoen gaat circa 300 miljoen vooral naar het sociaal domein en naar uitgaven als lantaarnpalen.

"Natuurlijk zijn er ook bedragen voor nieuw beleid. Die onderwerpen komen aan bod tijdens de behandeling van de begroting in de gemeenteraad. Er zijn nu veel plannen die bestudeerd worden, want we willen natuurlijk niet meer uitgeven dan er binnenkomt", aldus de wethouder financiën. "Na een crisis van tien jaar is er nu een hoogconjunctuur. Dat betekent niet dat we denken dat het goed blijft gaan. De brexit komt eraan, we hebben een overspannen woningmarkt, de rente gaat stijgen. Zolang het goed gaat in het land krijgen we er meer geld bij, maar zodra het minder gaat, komt er ook minder geld van het Rijk naar de gemeenten."

De Programmabegroting 2019-2022 wordt op donderdag 1 november door de gemeenteraad besproken in een openbare vergadering in het Alphense gemeentehuis.


Zelf een leuk nieuwsbericht? Whatsapp ons!
Stuur een nieuwsbericht in

Meer nieuws

MINERVA Polderen
Blog Opinie 23 aug. 2019 19:55

MINERVA Polderen

De provincie Zuid-Holland heeft dan eindelijk ook een nieuwe coalitie. Als een van de laatste in Nederland. Net als elders zijn hier een paar kunststukjes uitgehaald om Forum voor Democratie eruit te houden.