Advertorial Overige

Hoe overleef ik de feestdagen?

Het gemis van een naaste is lastig, maar rond de feestdagen voelt rouw nóg dichterbij dan anders. Ammoniet Uitvaartbegeleiding organiseert daarom een thema avond op dinsdag 17 november. Marjan Vlasveld vertelt over haar ervaringen en in een gesprek ga je samen op zoek naar mogelijke steuntjes in de rug. Het uitwisselen van gedachten kan op zich al fijn zijn en ruimte geven aan je gevoelens.

De decembermaand – die sowieso anders zal zijn vanwege alle beperkingen – is voor velen geen gemakkelijke maand. Op TV en in de bladen zie je alleen lachende mensen die gezellig bij elkaar zijn. Maar voor velen voelt het anders, een lege plek aan tafel is dan extra voelbaar.

We hebben daarom een aantal tips op een rijtje gezet die mogelijk kunnen helpen tijdens de aankomende feestdagen. Niet om het gemis weg te nemen, wel om het iets draaglijker te maken.

Doe wat goed voelt

Eén van de belangrijkste tips is om alleen te doen wat goed voelt. Zorg dat je met de mensen bent die je een fijn gevoel geven en die je geen uitleg verschuldigd bent. Als je niet in de stemming bent om de feestdagen te vieren, voel je hier dan niet toe verplicht. Een lange wandeling maken of thuis een filmpje kijken is ook goed, zolang jij je er maar fijn bij voelt.

Leg jezelf geen druk op

Belangrijk om te onthouden is dat je je tijdens de feestdagen niet in één keer goed hoeft te voelen. Laat de dagen over je heen komen en leg geen druk op jezelf. Voelt iets niet goed? Doe het dan niet. Kerstmis en Oud & Nieuw hoeft niet leuk te zijn, zeker niet als je rouwt. Leg jezelf dan ook geen stress op door jezelf te verplichten om het leuk te hebben.

Denk aan de mooie herinneringen

Tijdens de feestdagen kan je bewust één moment kiezen om uitgebreid stil te staan bij de mooie herinneringen aan degene die gemist wordt. Deel met een groepje naasten jouw herinneringen en praat over de mooie momenten. Dit kun je bijvoorbeeld ook doen met foto’s of filmpjes. Spreek zijn of haar naam uit, je maakt een ander daar niet verdrietiger door. Juist het niet uitspreken van de naam maakt het zwaar, want iedereen is er – in stilte – mee bezig.

Symbolische herinnering

Het kan ook fijn zijn om iets symbolisch te doen. Steek bijvoorbeeld een kaarsje aan bij een foto, bezoek een plek die een speciale betekenis heeft. Een andere mogelijkheid is het schrijven van een brief, je gevoelens delen op papier kan helpend zijn en of het nu gaat over verdriet, verwarring, woede, het gemis, het maakt niet uit. Of schrijf iets op een kaartje wat je doet denken aan degene die je mist en geef deze een plekje in de kerstboom.

Gespreksavond

Deze tips kunnen je op weg helpen, maar in gesprek raken met lotgenoten kan ook waardevol zijn. Je bent van harte welkom voor deze thema avond op dinsdag 17 november bij Ammoniet Uitvaartbegeleiding. Deelname is kosteloos. Graag aanmelden van tevoren, dit kan telefonisch: 0172 - 41 66 63 of via: info@ammonietuitvaart.nl.

Tijd: 20:00 – 21:30 uur
Locatie: Ammoniet Uitvaartbegeleiding, Wilhelminalaan 1, Alphen aan den Rijn.


Meer nieuws

Politiek gisteren 17:44

Nieuw Elan wil handhaven van fietsverbod in Van Mandersloostraat

Tot grote ergernis van ondernemers en bewoners van de Van Mandersloostraat wordt het fietsverbod hier niet gehandhaafd. Met enige regelmaat zoeven er fietsen en scooters voorbij tijdens de uren dat het gebied uitsluitend bestemd is voor voetgangers. Nieuw Elan wil nu dat hier meer aan wordt gedaan.

Natuur, recreatie en reizen gisteren 16:26

Driehonderd bomen vervangen in Alphen aan den Rijn vanwege ziekte en veiligheid

De Gemeente Alphen aan den Rijn zal de komende tijd ongeveer driehonderd bomen vervangen op openbare plekken, voornamelijk in de wijken Ridderveld en Kerk en Zanen. Deze vervangingen worden gemarkeerd door groene stippen op de stammen van de bomen, die aangeven dat ze ziek of dood zijn en niet langer veilig voor de omgeving.

Evenement gisteren 15:11

Geen straatfeest? Wat is er te doen deze Koningsnacht

Jarenlang werd traditiegetrouw twee keer per jaar een straatfeest georganiseerd in de Julianastraat: één op de avond voor Koningsdag en één op de avond van de Alphense Jaarmarkt. Echter, dit jaar hebben de horecagelegenheden in de Julianastraat besloten om tijdens koningsnacht geen straatfeest te organiseren.

Advertorial Economie gisteren 14:22

Een nieuw bedrijf beginnen in Alphen? Met deze tips wordt dit zeker een succes!

Alphen staat niet alleen bekend om haar vriendelijke inwoners, maar ook om hoe ondernemend mensen zijn. Begin jij ook een nieuw bedrijf hier? Dan is het tijd om deze blog aandachtig door te nemen! Hier vind je wat tips die ervoor zorgen dat je onderneming een succesverhaal wordt.

Maatschappelijk gisteren 12:45

Groot succes voor inzamelingsactie sportkleding op Scala College

Vorige week lanceerde het Scala College een bijzondere inzamelingsactie voor gebruikte sportkleding, in samenwerking met het initiatief SPORT JE OOK MEE?! Leerlingen en medewerkers werden aangemoedigd om hun oude sportkleding te doneren door deze af te geven bij speciale containers in de schoolhal. Het resultaat van deze actie is indrukwekkend: maar liefst vier containers zijn gevuld met sportkleding en sportschoenen!