Alphense Hondenbezitter

Hondenbezitters worden gewaarschuwd, pas op voor grasaren!

Ze zijn er weer volop, grasaren. Grasaren komen voor wanneer het gras weer harder gaat groeien, in het voorjaar en de zomer. Ze bevinden zich vooral in gebieden waar niet of nauwelijks gemaaid wordt, en kunnen je hond heel veel narigheid bezorgen.

Grasaren zijn de scherpe zaden van een wilde grassoort, en deze zaden hebben weerhaakjes. De stekelige delen van de aren kunnen afbreken en in de vacht van de hond blijven haken. Door hun scherpe punten in combinatie met het weerhaakeffect kunnen de aren via de huid in het lichaam van de hond terechtkomen.

Grasaren kunnen voor vervelende beschadigingen en zeer pijnlijke infecties zorgen. Het lichaam beschouwt deze zaden als lichaamsvreemd materiaal en reageert hierop met een ontsteking.

Waar moet je op letten?

Er zijn verschillende signalen om in de gaten te houden. Wanneer je hond een grasaar in het oor heeft gekregen kan hij met de kop gaan schudden of met de oren gaan klapperen.

  • Loopt je hond mank? Dan is het zomaar mogelijk dat een grasaar via de voet het lichaam binnen is gedrongen.
  • Een aar die via de huid tussen de tenen binnenkomt kan helemaal naar het bovenste deel van een poot kruipen, en daar dan voor problemen zorgen. Wanneer je hond ineens veel op een bepaalde plek tussen de tenen likt kan dit een aanwijzing zijn van een grasaar tussen de tenen.
  • Een grasaar in de neus kan niezen veroorzaken.
  • Wanneer een hond na een wandeling plots veel last heeft van een oog en daar met de poot in wil wrijven dan kan er een klein zaadje in het oog zitten. Kijk het oog dan direct na. Zie en vind je niets, maar blijft het dier met zijn poot aangeven dat er een irritatie zit? Neem dan direct contact op met de dierenarts. Deze kijkt dan, na het oog eerst tijdelijk verdoofd te hebben, met een speciale pincet het oog na.

Wat te doen tegen grasaren?

Grasaren groeien voornamelijk op velden en wegranden waar niet gemaaid wordt. Vermijd deze plekken zoveel mogelijk en controleer regelmatig de vacht en het vel van je hond om problemen te voorkomen. Vergeet daarbij niet de huid tussen de tenen na te kijken.

Let ook op signalen als zwellingen, ontstekingen, en open wondjes waar vocht uit komt. Mocht je hond last hebben van een grasaar en lukt het niet deze in zijn geheel te verwijderen, neem dan contact op met je dierenarts.


Stuur een nieuwsbericht in
Stuur een nieuwsbericht in
Adverteer op Alphens.nl
Adverteer op Alphens.nl

Meer nieuws

Politiek gisteren 17:44

Nieuw Elan wil handhaven van fietsverbod in Van Mandersloostraat

Tot grote ergernis van ondernemers en bewoners van de Van Mandersloostraat wordt het fietsverbod hier niet gehandhaafd. Met enige regelmaat zoeven er fietsen en scooters voorbij tijdens de uren dat het gebied uitsluitend bestemd is voor voetgangers. Nieuw Elan wil nu dat hier meer aan wordt gedaan.

Natuur, recreatie en reizen gisteren 16:26

Driehonderd bomen vervangen in Alphen aan den Rijn vanwege ziekte en veiligheid

De Gemeente Alphen aan den Rijn zal de komende tijd ongeveer driehonderd bomen vervangen op openbare plekken, voornamelijk in de wijken Ridderveld en Kerk en Zanen. Deze vervangingen worden gemarkeerd door groene stippen op de stammen van de bomen, die aangeven dat ze ziek of dood zijn en niet langer veilig voor de omgeving.

Evenement gisteren 15:11

Geen straatfeest? Wat is er te doen deze Koningsnacht

Jarenlang werd traditiegetrouw twee keer per jaar een straatfeest georganiseerd in de Julianastraat: één op de avond voor Koningsdag en één op de avond van de Alphense Jaarmarkt. Echter, dit jaar hebben de horecagelegenheden in de Julianastraat besloten om tijdens koningsnacht geen straatfeest te organiseren.

Advertorial Economie gisteren 14:22

Een nieuw bedrijf beginnen in Alphen? Met deze tips wordt dit zeker een succes!

Alphen staat niet alleen bekend om haar vriendelijke inwoners, maar ook om hoe ondernemend mensen zijn. Begin jij ook een nieuw bedrijf hier? Dan is het tijd om deze blog aandachtig door te nemen! Hier vind je wat tips die ervoor zorgen dat je onderneming een succesverhaal wordt.

Maatschappelijk gisteren 12:45

Groot succes voor inzamelingsactie sportkleding op Scala College

Vorige week lanceerde het Scala College een bijzondere inzamelingsactie voor gebruikte sportkleding, in samenwerking met het initiatief SPORT JE OOK MEE?! Leerlingen en medewerkers werden aangemoedigd om hun oude sportkleding te doneren door deze af te geven bij speciale containers in de schoolhal. Het resultaat van deze actie is indrukwekkend: maar liefst vier containers zijn gevuld met sportkleding en sportschoenen!