Josh Walet

Intocht van Sinterklaas in centrum van Alphen aan den Rijn gaat door

Vorig jaar kon de goedheiligman niet in het Alphense centrum arriveren vanwege de coronamaatregelen, maar dit jaar is er goed nieuws. Zaterdag 13 november zal de intocht van Sinterklaas doorgaan. De vraag is alleen: hoe komt dat er precies uit te zien?

Alphenaren kennen het beeld wel, een centrum dat vol staat met honderden kinderen en hun ouders die vol spanning wachten totdat Sinterklaas en zijn Pieten arriveren met de Pakjesboot. Maar gaan we dat dit jaar ook weer zien? 

Intocht 2021

Wat in ieder geval vast staat is dat Sinterklaas en zijn Pieten over 3,5 week, op zaterdag 13 november, aankomen in Alphen aan den Rijn. Dat heeft Sint in Alphen, de organisatie achter de Alphense Sinterklaasintocht, bekendgemaakt. Zijn hebben groen licht gekregen vanuit de gemeente. En dat kan rekenen op positieve reacties. “Wat fijn voor alle kids om dit leuke kinderfeest weer mee te mogen maken”, klinkt het.

Maar hoe gaat de intocht er dan uitzien? Dat is nog even afwachten. "Aan de definitieve invulling wordt nog gewerkt en waar nodig wordt het programma nog aangepast afhankelijk van de dan geldende coronamaatregelen. Maar op zaterdag 13 november rond de klok van 11:30 uur zullen Sint en Pieten de kade opstappen aan het Rijnplein", laten zij weten. Binnenkort maakt Sint in Alphen meer bekend over hoe de intocht er precies uit gaat zien. 

Dat er niet alleen meer zwarte pieten te zien zijn, staat wel vast. Vorig jaar, toen het er nog naar uitzag dat de intocht gewoon door kon gaan, maakte de organisatie al bekend dat een deel van de traditionele Pieten vervangen zou gaan worden door roetveegpieten. “De kern van het Sinterklaasfeest blijft behouden. Het draait ten slotte vooral om gezelligheid, samenzijn en vrolijkheid. Daar hoort diversiteit bij”, zei oud-voorzitter Robbert Zantingh toen.

Financiën en vrijwilligers

Buiten de goedkeuring van de gemeente en veiligheidsinstanties om was het ook nog even onzeker of het benodigde budget geregeld kon worden om de intocht te kunnen organiseren. Veel van de vaste sponsoren van de Sinterklaasintocht hebben na de coronapandemie namelijk minder financiële ruimte om bij te dragen. "Gelukkig is door de inzet van trouwe vrijwilligers, sponsoren en partners van Stichting Vakantiespel toch voldoende budget bij elkaar gehaald voor een mooie editie van de Alphense intocht. Er wordt hoe dan ook blijvend gezocht naar nieuwe sponsoren en partners, zodat we nu en in de toekomst in Alphen aan den Rijn van een feestelijke Sint aankomst kunnen blijven genieten."

Ook aan het vrijwilligersfront zijn er uitdagingen. Na deze vreemde tijden zijn mensen terughoudend om zich aan te melden als vrijwilliger. Maar om een evenement als de intocht goed en veilig te organiseren zijn er wel voldoende vrijwilligers nodig. “We hopen dat we, nu er duidelijkheid is over het doorgaan van de intocht, veel nieuwe aanmeldingen kunnen verwachten van vrijwilligers. We vermoeden dat veel mensen afwachtend zijn omdat het niet zeker was of de intocht wel door kon gaan”, stelt Stefan de Graaf.

Sint in Alphen kan in ieder geval niet wachten totdat het 13 november is. “We hebben er zin in”, zegt Stefan de Graaf, de nieuwe voorzitter van Stichting Vakantiespel. "Na een lange periode van onzekerheid, zijn we blij nu echt door te kunnen zetten met de laatste voorbereidingen voor de feestelijk verwelkoming van de goedheiligman in Alphen aan den Rijn.” 


Stuur een nieuwsbericht in
Stuur een nieuwsbericht in
Adverteer op Alphens.nl
Adverteer op Alphens.nl

Meer nieuws

Advertorial Evenementen vandaag 09:15

Danjil op Sama Sama Maluku Festival

De in Alphen geboren Danjil Tuhumena is allang geen onbekende meer in onze regio. De carrière van Danjil begon als 3-jarige drummer in de familie band ‘The Family Song’. Na het veel te vroege overlijden van vader Marcus Tuhumena stopte The Family Song en is Danjil zijn muzikale weg blijven volgen.

Politiek gisteren 17:44

Nieuw Elan wil handhaven van fietsverbod in Van Mandersloostraat

Tot grote ergernis van ondernemers en bewoners van de Van Mandersloostraat wordt het fietsverbod hier niet gehandhaafd. Met enige regelmaat zoeven er fietsen en scooters voorbij tijdens de uren dat het gebied uitsluitend bestemd is voor voetgangers. Nieuw Elan wil nu dat hier meer aan wordt gedaan.

Natuur, recreatie en reizen gisteren 16:26

Driehonderd bomen vervangen in Alphen aan den Rijn vanwege ziekte en veiligheid

De Gemeente Alphen aan den Rijn zal de komende tijd ongeveer driehonderd bomen vervangen op openbare plekken, voornamelijk in de wijken Ridderveld en Kerk en Zanen. Deze vervangingen worden gemarkeerd door groene stippen op de stammen van de bomen, die aangeven dat ze ziek of dood zijn en niet langer veilig voor de omgeving.

Evenement gisteren 15:11

Geen straatfeest? Wat is er te doen deze Koningsnacht

Jarenlang werd traditiegetrouw twee keer per jaar een straatfeest georganiseerd in de Julianastraat: één op de avond voor Koningsdag en één op de avond van de Alphense Jaarmarkt. Echter, dit jaar hebben de horecagelegenheden in de Julianastraat besloten om tijdens koningsnacht geen straatfeest te organiseren.

Advertorial Economie gisteren 14:22

Een nieuw bedrijf beginnen in Alphen? Met deze tips wordt dit zeker een succes!

Alphen staat niet alleen bekend om haar vriendelijke inwoners, maar ook om hoe ondernemend mensen zijn. Begin jij ook een nieuw bedrijf hier? Dan is het tijd om deze blog aandachtig door te nemen! Hier vind je wat tips die ervoor zorgen dat je onderneming een succesverhaal wordt.