Wesley Hogervorst

Komend weekend veel vallende sterren te zien

Je hebt er vast wel eens van gehoord, vallende sterren! Kleine lichtflitsjes die met hoge snelheid door de lucht, de ene feller en groter dan de ander. Deze vallende sterren worden veroorzaakt door stofdeeltjes uit de ruimte die met hoge snelheid de dampkring van onze Aarde binnendringen, en vervolgens opbranden. Met als gevolg, een lichtflits! 

Deze ‘vallende sterren’ staan ook wel bekend als ‘meteoren’, waarvan er eigenlijk elke nacht wel een paar van zijn te zien. Ieder jaar zijn er een paar periodes dat er duidelijk een veel hoger aantal van deze meteoren zijn te zien. Zo'n periode met veel meer meteoren wordt veroorzaakt door een ‘meteorenzwerm’. Dit is een zone in het heelal met erg veel stofdeeltjes en brokstukken, afkomstig uit de omloopbaan van een komeet door ons zonnestelsel. Waar onze Aarde ieder jaar rond dezelfde periode doorheen koerst.

Dit is dan ook ieder jaar het geval rond midden augustus. De meteorenzwerm waarmee we dan mee te maken krijgen wordt gekenmerkt met de naam ‘Perseïden’. De piek valt dit jaar in de nacht van vrijdag 12 augustus op zaterdag 13 augustus. Tijdens deze nacht kan je wel vele tientallen meteoren per uur zien! Om ze te zien heb je verder niks nodig, waarnemen kan gewoon met het blote oog.

Tips

Natuurlijk zijn er wel een paar dingen waar je rekening mee moet houden om zoveel mogelijk meteoren te kunnen zien. Hieronder volgen een paar handige tips:

  1. Zoek een donkere plek om te kunnen waarnemen waar je geen last hebt van omgevingslicht, zoals lantaarnpalen.
  2. Zoek een plek met een goed zicht op de sterrenhemel zodat je de meeste kans hebt om ze te zien.
  3. Gebruik zo min mogelijk je telefoon aangezien je ogen na het zien van licht, weer lang aan het donker moeten wennen.
  4. Kies een tijdstip ergens tussen 00:00 en 04:00 uur en kijk omhoog richting het noordoosten. In die richting kun je de meeste vallende sterren zien.
  5. Heb geduld! Met ongeveer een uurtje buiten waarnemen zal je er best een aantal kunnen zien.

Als laatste factor is het natuurlijk ook erg belangrijk dat het weer meezit tijdens deze nacht. Gelukkig hoeven we ons hier geen zorgen over te maken aangezien er langdurig zomerweer op komst is voor deze week en komend weekend, waarbij de nachten optimaal helder zullen zijn!


Stuur een nieuwsbericht in
Stuur een nieuwsbericht in

Meer nieuws

Maatschappelijk gisteren 17:16

Wethouder neemt buurttuin symbolisch in gebruik

Tijdens de Burendag afgelopen zaterdag in ‘Het Kruispunt’ heeft wethouder Gert Jan Schotanus de buurttuin in gebruik genomen. Met de tuin wil ‘Het Kruispunt’ iets betekenen voor de wijk. Maar ze willen ook hun liefde voor de natuur laten zien.

Verkeer en vervoer gisteren 14:55

Extra drempel aangelegd in drukke Karel Doormanstraat

Veel geparkeerde auto’s, kinderen die afgezet worden bij het kinderdagverblijf en de speeltuin bezoeken. En vergeet het bouwverkeer niet. De Karel Doormanstraat in het Alphense Rode Dorp is op dit moment een drukke straat. Bewoners maken zich zorgen om de verkeersveiligheid.