Kul-argumenten rond de Gnephoek

Wel of niet bouwen in de Gnephoek? De één is voor en de ander is tegen een nieuwe woonwijk in de polder ten noordwesten van Alphen aan den Rijn.

De discussie wordt al lang niet meer met zuivere argumenten gevoerd. Van alles en nog wat wordt er met de haren bijgesleept om gelijk te krijgen of de tegenstander de wind uit de zeilen te halen.

Afgelopen week deed de provincie Zuid-Holland nog een duit in het zakje: bouwen in de Gnephoek wordt niet toegestaan om diverse redenen. Hoewel met totaal andere (en vreemde) argumenten toch koren op de molen van verklaard tegenstander GroenLinks. N.B. De provincie noemde hun standpunt over natuurwaarde niet eens en toch staat oud-wethouder Erik van Zuylen te juichen.

Laten we eens wat zaken op een rijtje zetten.

Woningnood

Hoe je het ook wendt of keert, er zijn te weinig huizen. Asielzoekers, immigranten en Oost-Europese arbeidskrachten moeten ook wonen. Deze mensen zijn hier naar toe gehaald door zowel linkse als rechtse partijen (VVD / gastarbeiders), ieder vanuit hun eigen belang of principes. De ‘echte’ Nederlanders hebben ook niet stilgezeten. Kijk maar eens in je eigen omgeving hoe groot je familie de afgelopen 50 jaar is geworden en hoe het aantal Nederlanders is gegroeid. Steeds meer mensen willen of moeten alleen wonen door echtscheidingen, door als oudere langer thuis te wonen of door verdere individualisering van de maatschappij. Hoeveel mensen hebben niet een tweede huis of vakantiewoning?

Kortom: we hebben met z’n allen de druk op de woningmarkt veroorzaakt en zullen dus ook samen een oplossing moeten vinden. (Een kat kan je nog in een doos laten wonen maar een mens niet). 

Natuurwaarde

Een terecht argument, maar natuur blijft een wispelturige zaak. De Gnephoek is een door mensen gemaakt landschap net als de Oostvaardersplassen of de Hoge Veluwe. Met compensatie kan je dus een heel eind komen.

En…. wie van de natuurliefhebbers heeft er aan gedacht dat vluchtelingen ook wel eens druk op de natuur konden gaan leggen? Dat het  4e liefdeskind uit je 3e relatie en de 2 kinderen uit haar 1e huwelijk ook een keer ergens moeten gaan wonen? Sommige dingen moet je bedenken als je ligt te wippen ook al ben je nog zo verliefd (of dronken). 

Slappe grond

Een aantal voorstanders van bouwen vertellen dat er onder de Gnephoek een zandplaat ligt, waarop je prima kunt bouwen. Flauwekul mevrouw de huissschrijfster van Nieuw Elan! Waarom wordt daar over gelogen? Het is één grote zompige toestand, zoals de provincie dat terecht opmerkt. Goed argument? Natuurlijk niet. Waar is het in het Groene Hart anders dan? Overal zak je weg in de bagger. Dat was nooit een serieus argument sinds we honderden jaren geleden de heipalen hebben uitgevonden.

Speculanten

Laten we wel zijn: er gaat een aantal mensen stevig verdienen aan de Gnephoek. Reken maar dat er achter de schermen de nodige telefoontjes zijn en worden gepleegd.  Maar welke andere locatie is gratis? Denk nou niet dat een CDA-boer zijn grond voor een vriendenprijsje weggeeft t.b.v. het algemeen belang. Een partij als de SP haalt voortdurend de speculanten aan. Weten ze niet dat er heel veel pensioenfondsen een direct of indirect belang hebben? Waar moeten de ‘zielige oudjes’ dan van betaald worden? Het is toch geen afgunst of wel?

Infrastructuur

De provincie noemt het gebrek aan infrastructuur en goede verbindingen om tegen de plannen te zijn. Nou mevrouw Anne Koning (gedeputeerde van de PvdA), vertel me eens waar die dan wel in andere polders liggen. Jullie hebben zelf de monsterlijk grote Maximabrug naar de Gnephoek laten aanleggen. Heb je ooit zo iets raars gezien? Aan het eind stopt de snelweg gewoon midden in het weiland en moet je met een bochtje terug naar het kleine weggetje langs de Rijn. Onzin om de N207 aan te halen als probleem. Vanaf de Maximabrug kan je net zo snel naar Amsterdam komen via de N11 als via de N207, die jullie zelf zo raar hebben aangelegd met aparte busbanen. Ga eens in overleg met je collega’s van Noord-Holland om de stoplichten bij de brug van Leimuiden beter te regelen, nadat er een boot voorbij is gekomen. Met een paar kleine maatregelen heb je weer een prima doorstroming.

Conclusie

Je ontkomt er volgens mij niet aan om in de Gnephoek te gaan bouwen. Het zou overigens een geweldige kans zijn om dat nu eens echt goed te doen met het oog op de toekomst. Rekening houden met mobiliteit die heel anders gaat worden. Met energiehuishouding en klimaatverandering. Met recreatie en internetshoppen. Stoppen met korte-termijn denken (hierboven staan genoeg voorbeelden). Een stevige compensatie voor natuur op andere plaatsen ÓF tussen de bebouwing. Denk aan waterpartijen, stadslandbouw, verbindingen met andere gebieden etc. Ik denk dat we iedereen gelukkig kunnen maken, mits goed aangepakt.

Machiel van der Schoot

P.S. Foto's van katten doen het goed als lokkertje om verder te lezen. 


Stuur een nieuwsbericht in
Stuur een nieuwsbericht in
Adverteer op Alphens.nl
Adverteer op Alphens.nl

Meer nieuws

Politiek vandaag 11:01

Raad wil meer Hbo-studenten als stagiair in Alphen

De Alphense gemeenteraad vindt dat er te weinig aandacht is voor het bieden van stageplekken en voor samenwerkingsverbanden tussen bedrijfsleven, inclusief gemeente, en het Hbo. Daarom heeft de raad een motie ingediend om een praktische manier te vinden om dit toch voor elkaar te krijgen.

Maatschappelijk vandaag 10:31

Nieuw 'Educatief Out of Art Museum' in Alphen aan den Rijn

Een uniek initiatief om kunst te ervaren en te waarderen, het Educatief Out of Art Museum, opende op 18 april in de Galerie & Kunstuitleen van Atelier Verfstreken. Het museum presenteert kunstwerken van kunstenaars met een verstandelijke beperking en biedt bezoekers de mogelijkheid om kunst op een interactieve manier te ontdekken en te beleven.

Advertorial Evenementen vandaag 09:15

Danjil op Sama Sama Maluku Festival

De in Alphen geboren Danjil Tuhumena is allang geen onbekende meer in onze regio. De carrière van Danjil begon als 3-jarige drummer in de familie band ‘The Family Song’. Na het veel te vroege overlijden van vader Marcus Tuhumena stopte The Family Song en is Danjil zijn muzikale weg blijven volgen.

Politiek gisteren 17:44

Nieuw Elan wil handhaven van fietsverbod in Van Mandersloostraat

Tot grote ergernis van ondernemers en bewoners van de Van Mandersloostraat wordt het fietsverbod hier niet gehandhaafd. Met enige regelmaat zoeven er fietsen en scooters voorbij tijdens de uren dat het gebied uitsluitend bestemd is voor voetgangers. Nieuw Elan wil nu dat hier meer aan wordt gedaan.

Natuur, recreatie en reizen gisteren 16:26

Driehonderd bomen vervangen in Alphen aan den Rijn vanwege ziekte en veiligheid

De Gemeente Alphen aan den Rijn zal de komende tijd ongeveer driehonderd bomen vervangen op openbare plekken, voornamelijk in de wijken Ridderveld en Kerk en Zanen. Deze vervangingen worden gemarkeerd door groene stippen op de stammen van de bomen, die aangeven dat ze ziek of dood zijn en niet langer veilig voor de omgeving.

Evenement gisteren 15:11

Geen straatfeest? Wat is er te doen deze Koningsnacht

Jarenlang werd traditiegetrouw twee keer per jaar een straatfeest georganiseerd in de Julianastraat: één op de avond voor Koningsdag en één op de avond van de Alphense Jaarmarkt. Echter, dit jaar hebben de horecagelegenheden in de Julianastraat besloten om tijdens koningsnacht geen straatfeest te organiseren.