Alphens EV

Kunst en cultuur: we willen het allemaal, maar het mag niets kosten

In een overvolle foyer van Theater Castellum is woensdagavond 9 maart gesproken over kunst en cultuur in de gemeente Alphen aan den Rijn. In het kader van de gemeenteraadsverkiezingen zijn tien politieke partijen met een aantal stellingen geconfronteerd. De conclusie: alle partijen willen graag kunst en cultuur, maar er is geen geld voor.

De afgelopen twee jaar, tijdens de coronapandemie, heeft vooral de kunst- en cultuursector een flinke jas uitgedaan. In het onderwijs zijn alle lessen vervallen, want online zijn doe-lessen onmogelijk. In de theaters, horeca en zalen zijn alle voorstellingen vervallen, dus inkomsten zijn weggevallen. En: er is erg veel aandacht gegaan naar de 'stenen' en niet of nauwelijks naar het 'programma'.

Interim-directeur van Theater Castellum, Marcel 't Sas, zegt het zo: "Stenen zijn eenmalig, maar het programma is structureel. Zonder bijdrage van een gemeente kan geen theater bestaan, dat is overal zo. Ik ben blij verrast met de bijdrage van de Alphense ondernemers, want zoveel steun als in Alphen aan den Rijn heb ik nog nergens gezien." Dat 'het bedrijfsleven' een grotere bijdrage kan leveren om het theater rendabel te maken, is kennelijk een illusie.

Drie ton om te besteden

Van de beschikbare € 9 miljoen blijft bitter weinig over als de financiering van 'de stenen' is afgetrokken. "Er is maar drie ton om te besteden", merkt John van de Kolk (SP) op, die het bedrijfsleven wil laten betalen. Ernst-Jan Straver (PvdA) vult aan: "Die € 9 miljoen lijkt veel, het is echter maar 2 procent van de gemeentelijke begroting."

Professionals

Hester van Beek, directeur van bibliotheek Rijn en Venen, is overigens heel blij met de stenen. Toch wijst ook zij op een structurele financiering: "We hebben een basisfinanciering nodig om een structurele professionele organisatie te betalen. Daar heb ik erg voor moeten vechten. Nu die er is, willen we die wel houden."

Ook een aantal andere Alphense organisaties wijst op het belang van financiering van een professionele basis: "Een betaalde kracht die in 20 uur alle vrijwilligers moet aansturen, is echt heel zwaar."

Plan voor de toekomst

Petra Hoogenes (Nieuw Elan) wijst op de lange weg die nog moet worden afgelegd: "We hebben de afgelopen jaren veel in stenen moeten investeren. En er is nu pas een plan voor de toekomst." En inderdaad, de Alphense Cultuurvisie is pas na jaren van gestuntel doortastend opgepakt door de inmiddels vertrokken wethouder Erik van Zuylen.

Anouk Noordermeer (VVD) is het hier wel mee eens, maar: "De projecten in de Cultuurvisie, het plan voor de toekomst, zijn prachtig maar er is geen geld voor vrijgemaakt." Maurits de Vries (D66) vult aan: "Als je aan de voorkant vergeet geld vrij te maken, krijg je aan de achterkant tekorten."

Geld wordt lastig

Alle aanwezige politieke partijen hebben veel waardering voor kunst en cultuur. De woordvoerders gaan zelf graag naar theater of concert en hun kinderen zitten op de muziekschool of het Jeugdtheaterhuis. Bezuinigen willen ze niet, maar zij zeggen ook over de hele linie: "Meer geld wordt lastig."

Ondertussen kijkt GroenLinks met een oog naar een OZB-verhoging. D66 wil gereserveerd geld voor een poppodium doorsluizen naar de hele sector. ChristenUnie, SP en Nieuw Elan denken aan nieuwe landelijke regelingen.

Ondanks dat ook hij geen zak met geld heeft, is de uitsmijter aan het begin van de avond voor Ronald van der Stouwe (RGL): "Meer kunst en cultuur is de enige remedie tegen de verruwing van de samenleving."


Stuur een nieuwsbericht in
Stuur een nieuwsbericht in
Adverteer op Alphens.nl
Adverteer op Alphens.nl

Meer nieuws

Werkzaamheden Raadhuisstraat gisteren 15:20

Werkzaamheden in de Raadhuisstraat in volle gang

Deze week zijn de werkzaamheden aan het riool in de Raadhuisstraat voortgezet, met een korte onderbreking in het vooruitzicht. Vanwege 2e Pinksterdag zullen ze de werkzaamheden op dinsdag 21 mei hervatten. De gemeente heeft gezorgd voor zoveel mogelijk begaanbaarheid van de straat en benadrukt: "Daar waar het onveilig is, zetten wij bouwhekken."

Calamiteiten gisteren 15:01

Flinke botsing op kruising Prins Bernhardlaan

Op zaterdagmiddag vond er een aanrijding plaats op de kruising van de Prins Bernhardlaan en de Willem de Zwijgerlaan, waarbij beide voertuigen aanzienlijke schade opliepen.

Werken gisteren 12:45

Vacatureoverzicht week 20: nieuwste vacatures

Op zoek naar een nieuwe uitdaging? Hier kan Alphens.nl jou bij helpen! Op onze vacaturepagina vind je vacatures in allerlei branches. Een overzicht van het aanbod dat er de afgelopen week bij is gekomen, check je hier.

Muziek/Concert gisteren 10:59

BTW-tarief op concert- en festivaltickets stijgt hoogstwaarschijnlijk in 2026

Na maanden van onderhandelen presenteren de PVV, VVD, NSC en BBB hun 'hoofdlijnenakkoord', dat de basis moet vormen voor het nieuwe kabinet. Liefhebbers van live muziek en cultuur komen er bekaaid vanaf, want de formerende partijen zijn van plan om concert- en festivaltickets te belasten met het hoge btw-tarief van 21%. Op dit moment geldt hiervoor nog het lage tarief van 9%.

Advertorial Evenement gisteren 09:37

Help mee als vrijwilliger tijdens de Obstacle Run!

Vind je het leuk om anderen te helpen en tegelijkertijd een superleuke dag te beleven? Meld je dan aan als vrijwilliger voor de Obstacle Run Alphen op zaterdag 1 en/of zondag 2 juni 2024, en zorg er samen met de andere vrijwilligers voor dat de deelnemers de dag van hun leven meemaken!

Blog Opinie 17 mei 2024 19:46

MINERVA Haal die doppen van de koppen

Dit jaar wordt een feestje in de gemeente Alphen aan den Rijn omdat de gemeente zoals deze nu is tien jaar bestaat. Maar niet iedereen denkt er zo over. Er zijn nog altijd Calimero’s die vinden dat ‘ze’ geannexeerd zijn en er zijn altijd klagers waarbij het niet goed is of niet deugt.