Lumen Holland Rijnland

Lumen Holland Rijnland opent Respijthuis in Alphen

Een veilige plek voor wie het even tegenzit. Mensen met psychische klachten kunnen vanaf medio oktober terecht in het Respijthuis. Het pand, gelegen aan de Prins Hendrikstraat 135, wordt zaterdag 10 oktober feestelijk geopend.

Het Respijthuis is een initiatief van Stichting Lumen Holland Rijnland, in samenwerking met woningcorporatie Woonforte en de gemeente Alphen aan den Rijn. “Het is een logeerplek voor Alphenaren die psychische problemen ervaren en die even op adem willen komen in een rustige omgeving”, zegt coördinator Marcel van der Wal. “Hier is veel behoefte aan, denk bijvoorbeeld aan mensen die een dierbare zijn verloren, herstellen van een depressie of even geen mantelzorger hebben. Wij bieden ze een veilige plek en een luisterend oor.”

Tijdelijke opvang

Er is in het eerste jaar plek voor drie personen, later wordt het Respijthuis uitgebreid naar vijf plekken. Met het aantal gasten is het goed mogelijk om te voldoen aan de RIVM-maatregelen om de kans op verspreiding van het coronavirus te verkleinen. Opgeleide ervaringsdeskundigen zullen de gasten overdag begeleiden. De opvang in het Respijthuis is tijdelijk, gasten kunnen er maximaal twee weken logeren. Het is de bedoeling dat ze na deze rustperiode terugkeren naar huis. Mensen die langdurige klinische zorg nodig hebben of dakloos zijn behoren niet tot de doelgroep. Van der Wal: “Een kortdurend verblijf in het Respijthuis kan ergere problemen voorkomen.”

Samenwerking Woonforte

Het Respijthuis is gevestigd op de Prins Hendrikstraat 135 in het centrum van Alphen aan den Rijn. Woningcorporatie Woonforte kocht het pand en verhuurt het aan Stichting Lumen. Monique Brewster, directeur-bestuurder van Woonforte: “Vanuit onze maatschappelijke rol werken wij graag aan dit initiatief mee. Zo kunnen we mensen in nood een plek bieden.”

Naast het Respijthuis komt er in het pand een herstelwerkplaats en een Steun- en Informatiepunt (STIP). Iedere Alphenaar met psychische en/of psychosociale problemen is hier welkom voor informatie en/of advies, of om deel te nemen aan georganiseerde activiteiten. Ook wethouder Han de Jager is verheugd met de opening van het Respijthuis: ”Het is een mooie aanvulling op het bestaande aanbod,. Ik ben er trots op dat het eerste Respijthuis in de regio in onze gemeente is gevestigd.”


Heb je een nieuwtje? Whatsapp ons!
Heb je een nieuwtje? Whatsapp ons!
Stuur een nieuwsbericht in
Stuur een nieuwsbericht in

Meer nieuws

Politiek gisteren 19:09

"Onwijs goed concept voegt iets toe aan de samenleving"

De combinatie van een zwembad, een buurthuis en een vitaliteitscentrum is volgens directeur Remco Pielstroom een goed idee voor zwembad De Hoorn. In plaats van een niet rendabel buitenbad kan een combinatie van functies iets toevoegen aan de samenleving.

Advertorial Verkeer en vervoer gisteren 17:21

Op pad met de elektrische Mazda MX-30: een unieke rijervaring in een stoere auto

Elektrische auto’s zijn bezig aan een flinke opmars. Toch zijn er nog veel mensen die de voorkeur geven aan een schakelbak, voornamelijk vanwege het opladen en een beperktere actieradius. Maar wegen de voordelen van een elektrische auto niet zwaarder? Wij testten het uit met de eerste 100 procent elektrische auto van Mazda, de MX-30.

Winactie Horeca gisteren 15:36

Win een Spooky Sunday box van Alfreds voor twee personen

Kom jij alvast graag in de stemming voor Halloween? Dan hebben wij goed nieuws, want wij mogen namens Alfreds een Spooky Sunday box weggeven! Deze box is gevuld met heerlijke versnaperingen, geheel in Halloween-stijl.

Coronavirus in Alphen gisteren 14:15

GGD Hollands Midden: “Neem een mondkapje mee naar de teststraat”

Op dit moment komt het nog regelmatig voor dat personen die zich in een van de corona teststraten laten testen, geen mondkapje dragen. GGD Hollands Midden doet daarom het dringende verzoek om altijd een mondkapje mee te nemen naar de teststraat.