CDA Alphen
Advertorial Politiek plein

Meer groen, meer woningen, meer fatsoen en samen doen

Jeroen van Gool is bijna een jaar fractievoorzitter en Raadslid voor het CDA Alphen aan den Rijn. Wij interviewen hem over de resultaten, wat hem drijft en waarom het CDA?

Wat heeft het CDA Alphen het afgelopen jaar bereikt?

Jeroen van Gool: "Allereerst hebben we een heel mooi coalitieakkoord 'Zichtbaar en Dichtbij' gesloten met NieuwElan, VVD en D66 en daarna ook nog een samenwerking gesloten met bijna alle andere partijen in de raad: de zogenaamde 'Coalition of the willing' (samenwerking van welwillende partijen). In dit coalitieakkoord zijn bijna al onze wensen uit het CDA-verkiezingsprogramma opgenomen en daar gaat de gemeente de komende vier jaar mee aan de slag.

Zo is er een begin gemaakt met het aanplanten van meer groen in de gemeente en worden er op woningbouw serieuze stappen gezet. Ook blijven we inspringen op acute problemen die zich minder makkelijk laten inplannen. Zo is de opvang van Oekraïners en andere vluchtelingen een mooi voorbeeld waar ik trots op ben. En helaas nodig, maar wel gerealiseerd, een armoedefonds om de (financiële) problemen rond de hoge energieprijzen op te vangen. Dat is ook een goed voorbeeld van inspringen op belangrijke problemen, waarvan de oorzaak buiten Alphen ligt."

Waar gaat het CDA Alphen zich deze periode hard voor maken?

Jeroen van Gool: "Wij blijven samenwerken aan het veilig en gezond houden van onze gemeente. Concreet door jongeren, starters en alleenstaanden meer woonmogelijkheden te bieden. De aanstaande woningen bij Bentwijck, het Westvaartpark, de Euromarkt en natuurlijk de inzet op de Gnephoek en Noordrand zijn daar goede voorbeelden van. Ook hebben wij nadrukkelijk aandacht voor organisaties die veel werken met vrijwilligers. Die zijn steeds lastiger te vinden of te behouden. Vaak ook door het doorslaan in het handhaven van regeltjes. Dat moet en kan eenvoudiger, zonder dat de veiligheid in het gedrang komt. Verder maken we ons sterk tegen de verruwing en polarisering. Wij geloven in fatsoen en samen doen."

Waarom zet je je in vanuit het CDA?

Jeroen van Gool: "Het CDA is een brede middenpartij, een echte volkspartij die staat voor verbinding. Juist in een polariserende wereld waarin steeds meer mensen gericht zijn op eigen gelijk en gewin, komt het CDA  op voor het collectieve belang en solidariteit. Minder ik, meer wij! Daarnaast spreekt onze waarde van rentmeesterschap mij erg aan. Dat gaat over hoe je de wereld wilt achterlaten. Dus niet voor de snelle winst en oneliners, maar voor duurzame oplossingen op grote problemen, ook voor de volgende generaties."

Hoe bevalt het werk als fractievoorzitter en wat houdt het precies in?

Jeroen van Gool: "Het bevalt mij heel erg goed. Wij hebben een heel leuk divers team van jong en ouder, nieuwe en ervaren mensen en werken fijn samen. De nieuwe raads- en commissieleden Winfried Ponsioen, Floris Out, Cheryl Oosterman, Kirsten Bruijnes en Bert Helder vinden goed hun weg. Mede door de fijne samenwerking en begeleiding van ervaren mensen als Mark Vermeulen en Helma van der Louw en achter de schermen Marjon Verkleij, Kees van Velzen en Han de Jager.

Als fractievoorzitter heb ik, anders dan vorige periode, niet echt een inhoudelijke portefeuille, maar ga je overal een beetje over. Ik spar met de andere fractiegenoten en overleg met andere partijen in de raad. Ik leg contacten op straat, in de wijken en bij andere relevante partners in of buiten de gemeente. Zo probeer ik ervoor te zorgen dat we als CDA goed aangehaakt blijven op wat er speelt in de samenleving."

Wat drijft je?

Jeroen van Gool: "Ik word gedreven door de ambitie onze gemeente weer een stukje mooier te maken dan het al is. Soms lijken we te zijn vergeten hoe goed wij het hier hebben. Europa is één van de meest welvarende delen van de wereld, Nederland weer een van de meest welvarende en gelukkigste landen van Europa en Alphen is een paar jaar geleden verkozen tot de gemeente met de gelukkigste inwoners van Nederland.

Dat wij het goed hebben, beseffen wij ons soms onvoldoende. Geregeld hoor ik uitingen van onvrede of wantrouwen naar de overheid. Soms ook bewust aangewakkerd. Daar verzet ik mij tegen. Alleen met elkaar, door er samen de schouders onder te zetten, houden wij Alphen, Nederland en Europa gezond en welvarend. Daarom ook onze slogan: Samen leven is Samen Doen!"

Wil je verder nog iets kwijt?

Jeroen van Gool: "Ik vind het belangrijk om goed bereikbaar te zijn. Dus als mensen nog vragen hebben kan dat per email: jeroenvangoolcda@gmail.com of telefonisch: 06-23077736. Daarnaast staat er ook veel informatie op onze website: https://www.cda.nl/zuid-holland/alphen-aan-den-rijn. Tot slot beveel ik onze landelijke site van harte aan: http://cda.nl/wordlid."


Meer nieuws

Blog Sport gisteren 17:48

ARC moet nacompetitie zien te ontwijken

Ondanks de 1-0 overwinning op Swift staat ARC nog steeds op een plek in de vierde divisie A die aan het eind van de reguliere competitie, over vier weken al, nacompetitie om handhaving noodzakelijk maakt. ARC is dan een zogenaamde herkanser.

Wonen en bouwen gisteren 15:37

Schitterend en duurzaam, dat moet de flat Lange Diamant worden!

Op woensdagmiddag 24 april kregen huurders van de flat Lange Diamant de kans om de plannen voor de nieuwe uitstraling van hun flat te bekijken. Woonforte zal in 2025 beginnen met een grootschalige renovatie van de lange flat aan de Diamantstraat, waarbij 166 appartementen verduurzaamd worden tot aan de Standaard. Daarnaast zal de flat een ingrijpende facelift ondergaan om klaar te zijn voor een duurzame toekomst.

Muziek gisteren 14:20

Meester Wim (79) gaat met pensioen na bijna zestig jaar gitaarles

Na bijna zestig jaar lang zijn passie voor muziek te hebben gedeeld met generaties leerlingen, neemt meester Wim, ook bekend als Wim Dekker, afscheid van het klaslokaal. En gaat hij op bijna tachtigjarige leeftijd welverdiend met pensioen. Voor velen van zijn voormalige leerlingen, met name die van basisschool de Sweelinck, is meester Wim een herkenbaar en geliefd gezicht, met zijn toewijding aan muzikale educatie.

Overige gisteren 13:47

Lintjesregen: zeventien Koninklijke onderscheidingen in Alphen aan den Rijn

Vandaag werden tijdens de jaarlijkse Lintjesregen in het gemeentehuis van Alphen aan den Rijn zeventien Koninklijke onderscheidingen uitgereikt. Burgemeester Liesbeth Spies heeft verschillende inwoners van Alphen aan den Rijn persoonlijk onderscheiden. De gebeurtenis was live te volgen via de website van de Gemeente.