Museumpark Archeon
Advertorial Evenementen

Meivakantie in Museumpark Archeon Alphen aan den Rijn

Avé, Romeins weekend in Museumpark Archeon. Van 28 april tot en met 30 april zijn de Romeinse dagen in Museumpark Archeon. Romeinse legionairs slaan hun kamp op, zij worden vergezeld door ambachtslieden, dames en kinderen. Breng een bezoek aan het Romeinse kampement, bekijk de demonstraties en vele andere activiteiten.

Legio Secunda Augusta laat een Romeins soldatenkamp zien. Ook zijn vele burgers aanwezig die kleding maken, demonstraties geven in de Romeinse keuken en Romeinse dames die een mooi mozaïek maken. 

Dagelijks vindt in de Romeinse Tempel een Tempelceremonie plaats. In de Romeinse kruidentuin is een speciale speurtocht. Bij een bezoek aan het Romeinse badhuis, kan men meedoen aan een Romeinse massage en een interessante rondleiding bijwonen. De soldaten geven demonstraties en exerceren met de bezoekers. Nieuw is ‘De Via Albaniana’, deze Romeinse weg geeft een overzicht over de bouw van de Romeinse wegen en in Archeon loop je over deze echte Romeinse weg.

Dagelijks is een spannende gladiatorenshow te zien in de Arena van het park. Ook zijn er dagelijks speciale rondleidingen over de Romeinse Zwammerdamschepen en vertellen de gidsen over de vorderingen van de Zwammerdam 2 en 6, en de voorbereidingen van de andere schepen. In het Archeologiehuis van Zuid-Holland ligt de Romeinse visbun en kan men meedoen met een speurtocht.

Meivakantie 3.jpg

Meimaand Mariamaand – iedere zondag een Mariaprocessie

In de late middeleeuwen is de meimaand uitgegroeid tot Mariamaand. Maria, de Moeder van Jezus, wordt als heilig symbool van vruchtbaarheid en groeikracht gezien. In een ver verleden vertrokken twee beeldsnijders vanuit Gravendam op pelgrimstocht naar Keulen. Tijdens hun bezoek aan de Dom raken ze onder de indruk van het Mariabeeld. Ze tekenen het beeld na, zodat zij het thuis kunnen nasnijden. Maar tijdens de terug weg, begin mei, worden de beeldsnijders overvallen en voor dood achtergelaten.

Een edelman vindt de beeldsnijders en zij worden naar het Catharijnegasthuis in Utrecht gebracht. Eenmaal bijgekomen vertrouwen de beeldsnijders hun lot toe aan Maria. Zij gaven Maria de belofte als zij beter werden zij ieder jaar in mei een processie houden om de Madonna (Mariabeeld) te eren.

Tijdens de zondagen in mei zijn alle bezoekers welkom om de Mariaprocessie in Gravendam te beleven en kunnen zij deelnemen als wimpeldragers, wierookdragers, beelddragers en zanger of zangeressen. Uiteraard zorgen wij voor de Middeleeuwse kleding.


Meer nieuws

Film vandaag 16:14

Alphense Kylian de Pagter (17) te zien in bioscoopfilm

Kylian (17) uit Alphen aan den Rijn heeft al jong zijn passie gevonden: toneelspelen. Heel Nederland heeft hem al kunnen zien in de televisieserie De verschrikkelijke jaren tachtig. Vanaf 21 september is de Alphenaar ook te zien in de bioscoopfilm Toen we van de Duitsers verloren.

Blog Sport vandaag 15:23

Iedereen gaat weer voetballen

Ook de clubs in de lagere klassen beginnen komend weekeinde aan de competitie 2023 / 2024. Alphia ontvangt zaterdag SVC’08 en Alphen gaat in Sassenheim voetballen tegen Teylingen, een club die wel eens tot de titelfavorieten kan gaan behoren. 

Advertorial Evenementen vandaag 11:52

Inspiratie rondom afscheid en verlies op de uitvaartmarkt

Zaterdag 7 oktober organiseert Ammoniet Uitvaartbegeleiding een ‘uitvaartmarkt’. Hier kun je ontdekken dat er, naast de noodzakelijke dingen die geregeld moeten worden, veel interessante en prachtige mogelijkheden zijn die de periode van afscheid nemen, rouw en gemis, bijzonder en troostrijk maken.