Michou Studio Salt n Pepper
Blog Opinie

MINERVA Democratie

Onze de dames en heren politici worden zo af en toe niet gehinderd door enige kennis van zaken. Dat is jammer, want zij moeten wel besluiten nemen voor ons allemaal.

Voor onze democratie is het goed als onze volksvertegenwoordigers weten waar ze het over hebben. Gelukkig zijn er gemeenteraadsleden die hun stukken lezen en goed beslagen ten ijs komen. Er zijn er echter genoeg die hun leesbril voorgoed achter slot en grendel hebben gelegd en zich beperken tot roeptoeteren vanaf het pluche.

Ook zijn er een paar die zo eigenwijs zijn dat ze net zolang zoeken totdat ze één slecht onderbouwd artikel hebben gevonden dat bewijst dat zij de wijsheid in pacht hebben. Erger nog: er zijn raadsleden die per se gelijk willen hebben ook al staart de waarheid hen in het gezicht en zijn er 38 collega-raadsleden die zich afvragen onder welke steen dit raadslid heeft gelegen.

Het gevaarlijke van gemeenteraadsleden die geen kennis van zaken hebben, is dat zij dus wel de besluiten moeten nemen voor ons allemaal.

Ik word liever niet vertegenwoordigd door volksvertegenwoordigers die last hebben van vooroordelen en onderbuikgevoelens. Als je roept dat je een mening hebt, maar je kunt geen enkel concreet voorbeeld noemen dan is dat een vooroordeel. Als je meldt dat je iets zeker weet, maar je kunt dat nergens mee onderbouwen dan is dat een onderbuikgevoel.

Vooroordelen en onderbuikgevoelens zijn gevaarlijk voor een democratie.
Dan worden besluiten namelijk niet genomen, omdat die het beste zijn voor ons allemaal. Dan worden besluiten genomen omdat één persoon dat zo vindt. En vooral, omdat die ene persoon vindt dat hij of zij recht heeft op een eigen mening.

Ik zie dan nog liever een paar lui die vanaf de kantlijn best wel wijze dingen roepen aan het stuur. Dan maar terug naar de tijd waarbij men een scherf met ja of nee erop inleverde. De oervorm van het referendum, zeg maar.


Zelf een leuk nieuwsbericht? Whatsapp ons!
Zelf een leuk nieuwsbericht? Whatsapp ons!
Stuur een nieuwsbericht in
Stuur een nieuwsbericht in

Meer nieuws

Sport vandaag 14:43

Daan Spruit rijdt sterk op NK Pure Sprint

Met stormachtige wind en zo nu en dan fikse buien werd voor het eerst na 49 jaar weer een NK langebaan schaatsen georganiseerd op de nostalgische Jaap Eden IJsbaan in Amsterdam. Alphenaar Daan Spruit wist goede resultaten neer te zetten.

Advertorial Cultuur vandaag 13:37

De Holland-Amerika lijn van Ocobar in Parkvilla

De Rotterdamse band Ocobar pakt de koffers voor de trans-Atlantische trip en gaat op zoek naar de muziek, beelden en verhalen die de Holland-Amerika lijn teweeg heeft gebracht. Met songs en verhalen van onder anderen Willie Nelson, Eric Clapton, Shocking Blue en Golden Earring. Een heerlijk muzikaal avondje uit op vrijdag 6 maart in Parkvilla.

Sport vandaag 12:55

Goud voor Femke Pluim op NK Indooratletiek

Femke Pluim, actief bij AAV’36, heeft afgelopen weekend de Nederlandse titel op het onderdeel polsstokhoogspringen heroverd. Dit deed ze in een seizoensbeste hoogte van 4.45 meter.

Evenementen vandaag 12:00

De smakelijkste week van Alphen komt er weer aan

Van donderdag 19 t/m zondag 29 maart is het weer zover: de Alphens Restaurantweek. Dit jaar met keuze uit verschillende prijsklassen: €20, € 25 en € 30. Vanaf vandaag is het mogelijk om te reserveren!

Winactie Horeca vandaag 11:26

Win een lunch voor twee personen bij WOODSTONE

Bij WOODSTONE Pizza and Wine kun je uitstekend terecht voor een heerlijke lunch. Heb jij zin om binnenkort uit lunchen te gaan? Goed nieuws! Wij mogen 3x een lunch weggeven voor twee personen bij WOODSTONE!

Evenementen vandaag 10:49

Nieuwe Prinsen en Pages voor de Cascarvieten

Afgelopen weekend was het volop feest tijdens het carnavalsweekend van Carnavalsvereniging De Cascarvieten. Op zaterdag 22 februari werd de 54-jarige Alphenaar Frank Verschuur benoemd tot nieuwe prins carnaval van Alphen aan den Rijn. Hij mag zich een jaar lang Prins Cascar LV noemen.