Michou Studio Salt n Pepper
Blog Opinie

MINERVA Dood

We kunnen als samenleving niet meer omgaan met de dood. Dat is een boodschap die de laatste weken, nu de coronacrisis lijkt te zijn bezworen, door steeds meer mensen wordt uitgedragen. De meesten zijn filosoof, viroloog of een ander soort wetenschapper.

Het is een gegeven dat mensen niet goed om kunnen gaan met tegenslagen. Dat ze niet accepteren dat dingen gewoon niet kunnen. Dat ze niet overal recht op hebben. Dat het niet normaal is om elk jaar met vakantie te gaan en om alles te kopen wat je hartje begeert.
Dat blijkt maar weer als er opgeroepen wordt om thuis te blijven en er vervolgens parkeerplaatsen bij recreatiegebied Zegersloot moeten worden afgesloten, omdat zoveel mensen vinden dat zij dat zelf wel uitmaken.

Bij onze maakbare samenleving hoort kennelijk ook dat we niet accepteren dat iemand sterft. In kleine kring horen dierbaren het eeuwige leven te hebben en doen wij, en zij, er alles aan om vooral maar niet dood te gaan. Onze samenleving is in het algemeen gericht op gezonde mensen die het eeuwige leven hebben.

Met iemand die iets mankeert, wordt net zolang gesold tot er helemaal niets meer over is van de persoon die 'gered' moet worden van de dood. Als je als samenleving een begrip als 'waardig sterven' moet introduceren, weet je eigenlijk al dat je te ver bent doorgeschoten in het mensen in leven houden.

Omdat we niet meer om kunnen gaan met de dood, zijn er krantenkoppen als 'wel 23 doden door corona in Alphen'. Omdat we niet meer om kunnen gaan met de dood, mag niet worden gemeld dat aan influenza, kanker en andere nare ziekten jaarlijks meer mensen overlijden. Omdat we niet meer om kunnen gaan met de dood, helpen we met z’n allen onze economie naar z'n grootje.

Maar de dood kunnen we niet uitbannen. Als we beter om kunnen gaan met de dood, zouden er minder mensen miserabel sterven. Als we beter om kunnen gaan met de dood, zouden we dierbaren veel gemakkelijker laten gaan. Als we beter om kunnen gaan met de dood, zouden we nu meer toekomstperspectief hebben.

De dood is niet zo moeilijk. Die hoort gewoon bij het leven.


Zelf een leuk nieuwsbericht? Whatsapp ons!
Zelf een leuk nieuwsbericht? Whatsapp ons!
Stuur een nieuwsbericht in
Stuur een nieuwsbericht in

Meer nieuws

Muziek gisteren 15:07

Talent van de maand: Roberto van Raamsdonk

De 22-jarige Roberto van Raamsdonk (Rovara) uit Alphen timmert hard aan de weg. Samen met de winnaar van The X Factor in Australië, Joey Djia brengt hij deze maand een single uit. “Ik ben heel erg trots op het resultaat.”

De Heerlijkheid van Alfen gisteren 13:24

De Heerlijkheid van Alfen: strategisch Alphen

Alphen was in de middeleeuwen en later niet alleen een gezapig dorp van boeren en turfgravers. Vlakbij lag een belangrijk strategisch punt waar hard om werd gevochten: de Goudse sluis. Gastauteur Bertus Brokamp is Alphenaar, militair historisch geograaf, maakt harnassen en doet steekspelen in het openluchtmuseum Archeon. Hij heeft zich verdiept in de militaire kant van de Alphense geschiedenis.

Advertorial Winkels gisteren 11:12

Primera Aarhof start met digitaliseren van oud beeld-, en geluidsmateriaal

Voor veel mensen een bekende vraag: wat doen we met al die oude negatieven? Of: zou het niet zonde zijn als onze trouwfilm verloren zou gaan? Primera Jacobs in Winkelcentrum Aarhof heeft het antwoord. Je kunt sinds kort terecht voor het digitaliseren van kostbare dia's, negatieven, alle gangbare videoformaten zoals VHS, MiniDV, Hi8, Super8, Vinyl, en nog veel meer!

Coronavirus in Alphen gisteren 10:17

Aquasport, peuterzwemmen en recreatief zwemmen hervat

Vanaf maandag 8 juni start De Thermen2 weer met Aquarobics, Seniorfit, Peuterzwemmen en Recreatief zwemmen. De Thermen2 mocht de zwembaden in Alphen aan den Rijn drie weken geleden weer openen. De herstart van zwemlessen en banenzwemmen bleek zo soepel te zijn verlopen dat een volgende stap gezet kan worden.

Heel Alphen Beweegt gisteren 09:33

#HeelAlphenBeweegt brengt Alphenaren in beweging

Bewegen is belangrijk. Door te bewegen blijf je gezond en zit je lekkerder in je vel. Bewegen, en daarmee zorgen voor je gezondheid, is essentieel voor jong en oud. Maar bewegen heeft ook een sociale component, want het zorgt voor een gevoel van verbondenheid. Daarom wordt op maandag 8 juni gestart met #HeelAlphenBeweegt.

Blog Opinie 5 jun. 2020 19:59

MINERVA Vakantie

Hoewel de grenzen opengaan en de vliegtuigen worden afgestoft, denk ik toch dat er veel meer mensen dan andere jaren gewoon thuis vakantie gaan vieren. Dat mag geen probleem zijn, want er is een mooie warme zomer voorspeld.