Michou Studio Salt n Pepper
Blog Opinie

MINERVA Dood

We kunnen als samenleving niet meer omgaan met de dood. Dat is een boodschap die de laatste weken, nu de coronacrisis lijkt te zijn bezworen, door steeds meer mensen wordt uitgedragen. De meesten zijn filosoof, viroloog of een ander soort wetenschapper.

Het is een gegeven dat mensen niet goed om kunnen gaan met tegenslagen. Dat ze niet accepteren dat dingen gewoon niet kunnen. Dat ze niet overal recht op hebben. Dat het niet normaal is om elk jaar met vakantie te gaan en om alles te kopen wat je hartje begeert.
Dat blijkt maar weer als er opgeroepen wordt om thuis te blijven en er vervolgens parkeerplaatsen bij recreatiegebied Zegersloot moeten worden afgesloten, omdat zoveel mensen vinden dat zij dat zelf wel uitmaken.

Bij onze maakbare samenleving hoort kennelijk ook dat we niet accepteren dat iemand sterft. In kleine kring horen dierbaren het eeuwige leven te hebben en doen wij, en zij, er alles aan om vooral maar niet dood te gaan. Onze samenleving is in het algemeen gericht op gezonde mensen die het eeuwige leven hebben.

Met iemand die iets mankeert, wordt net zolang gesold tot er helemaal niets meer over is van de persoon die 'gered' moet worden van de dood. Als je als samenleving een begrip als 'waardig sterven' moet introduceren, weet je eigenlijk al dat je te ver bent doorgeschoten in het mensen in leven houden.

Omdat we niet meer om kunnen gaan met de dood, zijn er krantenkoppen als 'wel 23 doden door corona in Alphen'. Omdat we niet meer om kunnen gaan met de dood, mag niet worden gemeld dat aan influenza, kanker en andere nare ziekten jaarlijks meer mensen overlijden. Omdat we niet meer om kunnen gaan met de dood, helpen we met z’n allen onze economie naar z'n grootje.

Maar de dood kunnen we niet uitbannen. Als we beter om kunnen gaan met de dood, zouden er minder mensen miserabel sterven. Als we beter om kunnen gaan met de dood, zouden we dierbaren veel gemakkelijker laten gaan. Als we beter om kunnen gaan met de dood, zouden we nu meer toekomstperspectief hebben.

De dood is niet zo moeilijk. Die hoort gewoon bij het leven.


Heb je een nieuwtje? Whatsapp ons!
Heb je een nieuwtje? Whatsapp ons!
Stuur een nieuwsbericht in
Stuur een nieuwsbericht in

Meer nieuws

Overige gisteren 17:18

Woonforte waarschuwt voor phishingmail

Momenteel is er een phishingmail in omloop, zo waarschuwt Woonforte. De mail waarin WoningNet Holland-Rijnland meldt dat jouw inschrijving is verlopen en dat je moet betalen, klopt niet. WoningNet bestaat namelijk niet meer.

Overige gisteren 14:31

Een coronaproof roulatieprogramma op Burendag in De Veenweiden

Op zaterdag 26 september was het Burendag. Hoe vier je dat als Bezoekerscentrum in natuurgebied Zegersloot? Wie zijn dan je buren? Daar wisten Bezoekerscentrum De Veenweiden en Natuurvereniging IVN Alphen wel antwoord op.