Michou Studio Salt n Pepper
Blog Opinie

MINERVA Gouden kans

Met stijgende verbazing zat ik achter mijn grote monitor naar de gemeenteraadsvergadering te kijken. Dat het debat over anderhalf uur gratis parkeren lastig zou worden, was vooraf wel te voorspellen. Maar de twist tijdens de stemming voor of tegen had niemand zien aankomen.

Het was een gouden kans. Vier tegenstemmers die thuis waren gebleven, elk om een eigen reden zoals burgemeester Spies vertelde. Door die vier was de duidelijke meerderheid aan tegenstemmers geslonken tot een minderheid op één stem. Van 21 tegen en 18 voor was het 17 tegen en 18 voor geworden.
Reden voor de voorstanders, onder aanvoering van Nieuw Elan, om flink hun best te doen om nog een paar stemmen binnen te hengelen. Reden voor de tegenstanders om alles uit de kast te trekken om toch nog iemand naar de andere kant te laten overlopen.

Het gratis parkeren in het Alphense centrumgebied is omstreden. Het is al heel veel jaren een heet hangijzer. De hamvraag: wie moet dat betalen?

Persoonlijk vind ik het logisch dat de bezoeker die per se met de auto wil komen, dat betaalt. Parkeren is nou niet echt een rib uit je lijf in het Alphense Stadshart. Ook niet als je er woont en ook niet voor je bezoek. Tot nu toe is dat ook gewoon zo.

De drie wethouders Schotanus (parkeren), Van As (economie) en Van Velzen (financiën) hadden bedacht dat de eigenaren van niet-woningen via de OZB voor dat gratis parkeren moeten betalen. Maar, en dit is de crux, dat zijn gewoon alle ondernemers in alle sectoren binnen de gemeentegrenzen.
Er kwam steun vanuit alle ondernemersverenigingen. Maar er werd gemord in de dorpen waar iedereen op de fiets boodschappen gaat doen. En ondernemers die voor hun eigen winkelcentrum het parkeren betalen, snapten hier niets van.

Net zoals de ondernemers verdeeld waren, waren de raadsleden dat ook.
Onder aanvoering van Nieuw Elan werd eerst het CDA en daarna de CU binnen gehengeld voor de broodnodige steun. We moeten de lasten delen, zei het CDA. Laten we overal voor altijd parkeren gratis maken, probeerde de CU.
Coalitiepartner GroenLinks schaarde zich in de hoek van de tegenstanders. D66 bleek de grootste voorstander van 'alle auto’s de deur uit'. En de VVD draaide wat af, maar stemde uiteindelijk gewoon tegen.

De stemming duurde lang, want er moest ook apart over tekstwijzigingen en opdrachten worden gestemd. Voorzitter Spies stond zelfs op om op haar vingers alle raadsleden, verspreid opgesteld vanwege coronamaatregelen, telkens weer tellen.

En toch slaagde nestor van de raad, Hans van Kuijk, erin om tegen te stemmen terwijl zijn partij de SGP voor het gratis parkeren is. Weg gouden kans…


Stuur een nieuwsbericht in
Stuur een nieuwsbericht in

Meer nieuws

Wonen en bouwen gisteren 16:45

Zoveel nieuwbouwwoningen kreeg Alphen erbij in 2022

Nederland bevindt zich in een woningcrisis. Ook Alphenaren merken dat er hoge nood is voor woningen. Om uit de crisis te komen zullen veel woningen gebouwd moeten worden. In 2022 werd landelijk daarom het hoogste aantal nieuwbouwwoningen opgeleverd in het afgelopen decennium.

Sport gisteren 15:38

Ajax: "Heitinga maakt seizoen af als hoofdtrainer Ajax"

Vorige week werd de 39-jarige Alphenaar en oud-voetballer John Heitinga naar voren geschoven als interim-trainer bij Ajax na het ontslag van Schreuder. Ajax maakt nu bekend dat Heitinga het seizoen als hoofdtrainer af zal maken.

Gemeente gisteren 13:12

Gemeente stelt groot geldbedrag beschikbaar voor kadevervanging Aarkade

Al zo’n vijftien jaar is de gemeente Alphen aan den Rijn bezig met het ontwikkelen van Stadshart Lage Zijde. Naast het bouwen en vernieuwen van woningen op meerdere locaties zal ook de openbare ruimte aangepakt worden. Daarvoor heeft de gemeente ruim een miljoen opzij gezet.

Advertorial Sport gisteren 12:01

Lodge Alphen Après-ski Feest

Jetzt Gehts Los! Over enkele weken vindt de eerste editie van het Lodge Alphen Après-ski Feest plaats. Trek je skipak maar uit de kast want op 18 februari gaan ze weer los in de Biergarten. Samen met de DJ en La Chouffe wordt er een spetterend feest van gemaakt. Bestel snel je ticket want vol = vol.

Rechtszaak gisteren 11:08

Alphense ambtenaren omgekocht door aannemer

Wat doe je als aannemer als je extra klussen wil in de gemeente en wil kunnen winnen van je concurrenten? Een 67-jarige aannemer uit Bodegraven wordt verdacht van het omkopen van ambtenaren om zo een streepje voor te hebben.