Michou Studio Salt n Pepper
Blog Opinie

MINERVA Groen is goed

Wij als samenleving denken dat we ongestraft alles kunnen uitroeien en kapot maken op deze aardkloot. Het credo is: na ons de zondvloed. In Alphen aan den Rijn is dat niet anders.

Ergens heeft onze samenleving onderweg de boot gemist. De boot naar een duurzaam, maar vooral leuk, bestaan. Gewoon omdat we op dit moment denken dat we overal recht op hebben en dat we vergeten zijn dat weinig juist beter is.

Als we nog meer wegen bouwen, kunnen we beter doorrijden in onze vervuilende auto's. We willen vooral geen 5 minuten voor een open brug staan wachten, dus moet er nog eentje komen en daarna een nieuwe weg.
Dat asfalt en auto’s gewoon slecht zijn voor het milieu deert ons niet. De gevolgen zien we namelijk niet meteen. Dat komt pas als mensen ziek zijn geworden door fijnstof bijvoorbeeld. En als er in de wijde omtrek geen groene grasspriet meer te vinden is.
We kunnen ook een keurig netwerk van elektrisch openbaar stadsvervoer en openbaar vervoer tussen de dorpen onderling en naar de stad aanleggen. Een netwerk waar je altijd in kunt stappen, dus niet twee keer op een dag, en gewoon een zitplaats hebt.

Als we nog meer stenen in de wijken neerleggen, weten we tenminste zeker dat de kinderen nergens fatsoenlijk kunnen spelen. Waar zijn de ouderwetse grasveldjes met weidebloemen en braamstruiken gebleven? Waar zijn de bomen waar je in kunt klimmen of een hut in kunt bouwen? In welke straat kun je nog stoepranden? En wie denkt echt dat kinderen beter op hun mobiel of IPad een spel kunnen spelen in plaats van buiten de buurt onveilig maken?

Als we nog meer energie overal voor willen gebruiken, raakt dat echt wel op. We zijn al bijna zover. Daarom is het gek dat mensen zoveel moeite moeten doen om iets op een andere manier te regelen. Wie zwaar wil downsizen en daarvoor een tiny house neer wil zetten, stuit in Alphen aan den Rijn op de regelneukers en op een echt bestaand gebrek aan een lapje grond. Dat het energienetwerk er niet op berekend is om energie af te nemen, van zonnepanelen dus, is te gek voor woorden. En wat is er mis mee om pannenkoek- of cakebeslag van scratch met een pollepel of een garde  met de hand te mengen?

Als we nog meer groen weghalen, worden mensen ongelukkig. Groen is goed. Daar zijn de meeste mensen het over eens. Als die bomen hun blaadjes maar niet op mijn auto laten vallen, want dan wordt het kappen die handel. Als dat onkruid, lees: inheemse planten en bloemen, maar wordt weggehaald. Als die bijensnelweg maar niet bij mij in de buurt is. Maar hier hebben we geen groene vingers dus die tuin dan maar volgooien met stenen. Groene tegels zijn fantastisch maar niet op onze parkeerplaats met al dat gras er tussen.

Het idee van duurzaam leven heeft een heel hoog nimby-gehalte. Het is prachtig, maar niet in mijn huis, mijn tuin, mijn straat en mijn stad. Dat is jammer. Want het is echt zo dat mensen een stuk gelukkiger zijn als ze tussen het groen, zonder auto en zonder veel spullen kunnen leven.


Stuur een nieuwsbericht in
Stuur een nieuwsbericht in
Adverteer op Alphens.nl
Adverteer op Alphens.nl

Meer nieuws

Politiek gisteren 17:44

Nieuw Elan wil handhaven van fietsverbod in Van Mandersloostraat

Tot grote ergernis van ondernemers en bewoners van de Van Mandersloostraat wordt het fietsverbod hier niet gehandhaafd. Met enige regelmaat zoeven er fietsen en scooters voorbij tijdens de uren dat het gebied uitsluitend bestemd is voor voetgangers. Nieuw Elan wil nu dat hier meer aan wordt gedaan.

Natuur, recreatie en reizen gisteren 16:26

Driehonderd bomen vervangen in Alphen aan den Rijn vanwege ziekte en veiligheid

De Gemeente Alphen aan den Rijn zal de komende tijd ongeveer driehonderd bomen vervangen op openbare plekken, voornamelijk in de wijken Ridderveld en Kerk en Zanen. Deze vervangingen worden gemarkeerd door groene stippen op de stammen van de bomen, die aangeven dat ze ziek of dood zijn en niet langer veilig voor de omgeving.

Evenement gisteren 15:11

Geen straatfeest? Wat is er te doen deze Koningsnacht

Jarenlang werd traditiegetrouw twee keer per jaar een straatfeest georganiseerd in de Julianastraat: één op de avond voor Koningsdag en één op de avond van de Alphense Jaarmarkt. Echter, dit jaar hebben de horecagelegenheden in de Julianastraat besloten om tijdens koningsnacht geen straatfeest te organiseren.

Advertorial Economie gisteren 14:22

Een nieuw bedrijf beginnen in Alphen? Met deze tips wordt dit zeker een succes!

Alphen staat niet alleen bekend om haar vriendelijke inwoners, maar ook om hoe ondernemend mensen zijn. Begin jij ook een nieuw bedrijf hier? Dan is het tijd om deze blog aandachtig door te nemen! Hier vind je wat tips die ervoor zorgen dat je onderneming een succesverhaal wordt.

Maatschappelijk gisteren 12:45

Groot succes voor inzamelingsactie sportkleding op Scala College

Vorige week lanceerde het Scala College een bijzondere inzamelingsactie voor gebruikte sportkleding, in samenwerking met het initiatief SPORT JE OOK MEE?! Leerlingen en medewerkers werden aangemoedigd om hun oude sportkleding te doneren door deze af te geven bij speciale containers in de schoolhal. Het resultaat van deze actie is indrukwekkend: maar liefst vier containers zijn gevuld met sportkleding en sportschoenen!