Michou Studio Salt n Pepper
Blog Opinie

MINERVA Groen is goed

Wij als samenleving denken dat we ongestraft alles kunnen uitroeien en kapot maken op deze aardkloot. Het credo is: na ons de zondvloed. In Alphen aan den Rijn is dat niet anders.

Ergens heeft onze samenleving onderweg de boot gemist. De boot naar een duurzaam, maar vooral leuk, bestaan. Gewoon omdat we op dit moment denken dat we overal recht op hebben en dat we vergeten zijn dat weinig juist beter is.

Als we nog meer wegen bouwen, kunnen we beter doorrijden in onze vervuilende auto's. We willen vooral geen 5 minuten voor een open brug staan wachten, dus moet er nog eentje komen en daarna een nieuwe weg.
Dat asfalt en auto’s gewoon slecht zijn voor het milieu deert ons niet. De gevolgen zien we namelijk niet meteen. Dat komt pas als mensen ziek zijn geworden door fijnstof bijvoorbeeld. En als er in de wijde omtrek geen groene grasspriet meer te vinden is.
We kunnen ook een keurig netwerk van elektrisch openbaar stadsvervoer en openbaar vervoer tussen de dorpen onderling en naar de stad aanleggen. Een netwerk waar je altijd in kunt stappen, dus niet twee keer op een dag, en gewoon een zitplaats hebt.

Als we nog meer stenen in de wijken neerleggen, weten we tenminste zeker dat de kinderen nergens fatsoenlijk kunnen spelen. Waar zijn de ouderwetse grasveldjes met weidebloemen en braamstruiken gebleven? Waar zijn de bomen waar je in kunt klimmen of een hut in kunt bouwen? In welke straat kun je nog stoepranden? En wie denkt echt dat kinderen beter op hun mobiel of IPad een spel kunnen spelen in plaats van buiten de buurt onveilig maken?

Als we nog meer energie overal voor willen gebruiken, raakt dat echt wel op. We zijn al bijna zover. Daarom is het gek dat mensen zoveel moeite moeten doen om iets op een andere manier te regelen. Wie zwaar wil downsizen en daarvoor een tiny house neer wil zetten, stuit in Alphen aan den Rijn op de regelneukers en op een echt bestaand gebrek aan een lapje grond. Dat het energienetwerk er niet op berekend is om energie af te nemen, van zonnepanelen dus, is te gek voor woorden. En wat is er mis mee om pannenkoek- of cakebeslag van scratch met een pollepel of een garde  met de hand te mengen?

Als we nog meer groen weghalen, worden mensen ongelukkig. Groen is goed. Daar zijn de meeste mensen het over eens. Als die bomen hun blaadjes maar niet op mijn auto laten vallen, want dan wordt het kappen die handel. Als dat onkruid, lees: inheemse planten en bloemen, maar wordt weggehaald. Als die bijensnelweg maar niet bij mij in de buurt is. Maar hier hebben we geen groene vingers dus die tuin dan maar volgooien met stenen. Groene tegels zijn fantastisch maar niet op onze parkeerplaats met al dat gras er tussen.

Het idee van duurzaam leven heeft een heel hoog nimby-gehalte. Het is prachtig, maar niet in mijn huis, mijn tuin, mijn straat en mijn stad. Dat is jammer. Want het is echt zo dat mensen een stuk gelukkiger zijn als ze tussen het groen, zonder auto en zonder veel spullen kunnen leven.


Zelf een leuk nieuwsbericht? Whatsapp ons!
Stuur een nieuwsbericht in

Meer nieuws

Overige vandaag 13:45

Mamacafé wint prijs

Donderdagavond 17 oktober was de prijsuitreiking van 'Fonds Alphen trakteert' vanwege hun 25 jarig bestaan. Het Mamacafé was één van de blijde genomineerden en heeft een bedrag van € 5000 mogen ontvangen.

Advertorial Overige vandaag 12:38

Verenigingen vieren hun winst met in totaal € 70.000

Woensdagavond 16 oktober heeft Rabobank Groene Hart Noord tijdens een feestelijke bijeenkomst in theater Castellum een totaalbedrag uitgekeerd van € 70.000 aan 80 verenigingen uit de gemeenten Alphen aan den Rijn, Kaag en Braassem, Nieuwkoop, Zoeterwoude en kern Stompwijk.

Overige vandaag 11:46

Oudshoornse Kerk gaat verbouwen

De Oudshoornse Kerk gaat verbouwen. Fonds Alphen en omstreken steunt de verbouwing met € 15.000. 

Advertorial Horeca vandaag 10:54

Spooky Sunday bij ALFREDS

Op zondag 20 oktober kun je met het hele gezin Halloween vieren bij ALFREDS!

Politiek vandaag 08:38

Misverstanden met Molukse gemeenschap uit de weg geruimd

Wethouder Kees van Velzen en de Molukse gemeenschap hebben een goed gesprek gehad over de toekomst van het buurthuis Kaju Putih. Er waren misverstanden ontstaan naar aanleiding van uitspraken van de wethouder.