Michou Studio Salt n Pepper
Blog Opinie

MINERVA Huisartsenpost

De huisartsenpost verdwijnt in de nachtelijke uren. Dat betekent dat je dus niet naar de dokter kunt als iedereen in Alphen op een oor ligt. Op zichzelf is dat geen probleem. Als je echt ziek of gewond bent, bel je namelijk de ambulance.

Ons grootste probleem is dat we strontverwend zijn in dit land. Zaken als ergens geen recht op hebben of op iets moeten wachten, komen niet in ons woordenboek voor.
Ons op een na grootste probleem is dat we denken dat de wereld maakbaar is, inclusief ons lijf. Dus rouwen doen we niet aan en voor elk wissewasje gaan we naar de dokter. De wachtkamer zit vol met mensen die met de boodschap 'aspirientje en een weekje uitzieken' weer naar huis gaan.

Wij zijn gewend dat onze medische zorg top is. Alles kan door 'de dokter' worden opgelost. Dat de dokter ondertussen ook met zijn of haar tijd is meegegaan en evengoed gewoon parttime werkt, zien we over het hoofd. Dat de HAP in het Alrijne eerdaags in de nachten dicht gaat, zit er trouwens al jaren aan te komen. Valt nog mee dat we het zolang konden rekken.

Als je geen zin hebt in een nachtelijke rit naar Leiderdorp, dan geef ik je op een briefje dat het wel meevalt met het ziek of gewond zijn. Als je opeens vergaat van de pijn en ligt te ijlen van de koorts of je valt en je breekt iets: bel 112.
In andere gevallen bel je naar de HAP en daar zit een deskundig iemand die je kan vertellen wat het beste is. Soms is dat een taxi bellen en hop naar Leiderdorp. Soms is het dat de huisarts een visite komt doen. Soms zijn geruststellende woorden, goede raad en een afspraak voor de volgende dag voldoende.

Voor de paniekvogels onder ons: waarom doe je jezelf en je gezin niet een EHBO-cursus cadeau? Een leuk gezinsuitje, drie maanden lang en allemaal een diploma. Is dat geen goed idee?

En even dit: moet je in Alaska wonen, of in Siberië, of op een eiland in de Stille Oceaan, of in de binnenlanden van Afrika of die van Australië, of in een of ander oorlogsgebied. Daar zijn geen huisartsen en geen apotheken. Daar moet je het altijd zelf uitzoeken.


Zelf een leuk nieuwsbericht? Whatsapp ons!
Zelf een leuk nieuwsbericht? Whatsapp ons!
Stuur een nieuwsbericht in
Stuur een nieuwsbericht in

Meer nieuws

Politiek vandaag 20:32

Chemische fabriek op Heijmanswetering afgeblazen

Een gepland haalbaarheidsonderzoek naar de vestiging van een chemische fabriek die plastic afval zou verwerken tot olie is van tafel. Een van de initiatiefnemers heeft zich teruggetrokken. Bovendien, zo meldt wethouder Gerard van As: "De gemeente had geen toestemming gegeven."

Alphens Restaurantweek vandaag 17:35

Alphens Restaurantweek bij jou thuis: Wet 'n Wild

De Alphens Restaurantweek bij jou thuis is volop bezig. Wij brengen je in de gelegenheid om kennis te maken met het aanbod van de deelnemende restaurants. Dit keer de beurt aan een nieuwe deelnemer: Wet 'n Wild.

Coronavirus in Alphen vandaag 17:08

Alphen Inside: thuisblijvers vastgelegd op beeld

Fotografen voelen het vaak als hun taak om personen, voorwerpen en locaties op beeld vast te leggen en zichtbaar te maken, ook in moeilijke situaties. Zo ook Christel Ransdorp. Zij ging de straat op om mensen te fotograferen die binnen zitten in verband met het coronavirus.

Blog Opinie vandaag 16:24

Opeens voorbij

Het is heel vreemd. Spelers die inmiddels te kennen hadden gegeven na dit seizoen naar een andere club te zullen overstappen, hebben nu opeens zo maar hun allerlaatste wedstrijd voor hun huidige club gespeeld. In sommige gevallen is dat uitermate triest eigenlijk. Dat is zeker van toepassing op Stefan den Horder.

Coronavirus in Alphen vandaag 15:47

Videoboodschap Leo Maat: "Cultuur leeft altijd door"

Evenementen die maandenlang zijn voorbereid kunnen niet meer doorgaan, of theatervoorstellingen waar met hart en ziel voor is gerepeteerd, zijn gecanceld. Ook de cultuursector heeft het zwaar. Maar: "Cultuur leeft altijd door. Ook nu zien we mooie initiatieven", aldus wethouder Leo Maat.

Overige vandaag 15:08

Bar Amsterdam gaat bezorgen

Vanaf aanstaande vrijdag zal ook Bar Amsterdam gaan bezorgen. Via de website van Bar Amsterdam kan een keuze gemaakt worden uit alle aanwezige dranken en zullen deze bij de mensen thuis in de bekende glazen van Bar Amsterdam geschonken en eventueel gemixt worden.