Michou Studio Salt n Pepper
Blog Opinie

MINERVA Huisartsenpost

De huisartsenpost verdwijnt in de nachtelijke uren. Dat betekent dat je dus niet naar de dokter kunt als iedereen in Alphen op een oor ligt. Op zichzelf is dat geen probleem. Als je echt ziek of gewond bent, bel je namelijk de ambulance.

Ons grootste probleem is dat we strontverwend zijn in dit land. Zaken als ergens geen recht op hebben of op iets moeten wachten, komen niet in ons woordenboek voor.
Ons op een na grootste probleem is dat we denken dat de wereld maakbaar is, inclusief ons lijf. Dus rouwen doen we niet aan en voor elk wissewasje gaan we naar de dokter. De wachtkamer zit vol met mensen die met de boodschap 'aspirientje en een weekje uitzieken' weer naar huis gaan.

Wij zijn gewend dat onze medische zorg top is. Alles kan door 'de dokter' worden opgelost. Dat de dokter ondertussen ook met zijn of haar tijd is meegegaan en evengoed gewoon parttime werkt, zien we over het hoofd. Dat de HAP in het Alrijne eerdaags in de nachten dicht gaat, zit er trouwens al jaren aan te komen. Valt nog mee dat we het zolang konden rekken.

Als je geen zin hebt in een nachtelijke rit naar Leiderdorp, dan geef ik je op een briefje dat het wel meevalt met het ziek of gewond zijn. Als je opeens vergaat van de pijn en ligt te ijlen van de koorts of je valt en je breekt iets: bel 112.
In andere gevallen bel je naar de HAP en daar zit een deskundig iemand die je kan vertellen wat het beste is. Soms is dat een taxi bellen en hop naar Leiderdorp. Soms is het dat de huisarts een visite komt doen. Soms zijn geruststellende woorden, goede raad en een afspraak voor de volgende dag voldoende.

Voor de paniekvogels onder ons: waarom doe je jezelf en je gezin niet een EHBO-cursus cadeau? Een leuk gezinsuitje, drie maanden lang en allemaal een diploma. Is dat geen goed idee?

En even dit: moet je in Alaska wonen, of in Siberië, of op een eiland in de Stille Oceaan, of in de binnenlanden van Afrika of die van Australië, of in een of ander oorlogsgebied. Daar zijn geen huisartsen en geen apotheken. Daar moet je het altijd zelf uitzoeken.


Zelf een leuk nieuwsbericht? Whatsapp ons!
Zelf een leuk nieuwsbericht? Whatsapp ons!
Stuur een nieuwsbericht in
Stuur een nieuwsbericht in

Meer nieuws

Advertorial Cultuur vandaag 17:15

DWDD-favorieten in Castellum

Ze zijn de favorieten van Matthijs van Nieuwkerk. Daarom zette hij ze, voordat hij stopt, nog even in de spotlight van De Wereld Draait Door: Jett Rebel en Her Majesty. In maart en april zijn deze DWDD-favorieten te zien in Castellum.

Overige vandaag 16:06

Ooievaar 119 gespot in Spanje

In samenwerking met stichting STORK ringt Avifauna ieder jaar jonge wilde ooievaars. Van één van deze ooievaars is een terugmelding gekomen.

Gezondheid en welzijn vandaag 14:52

17 maart NAH-café over de Hulpkaart

Elkaar ontmoeten en ervaringen met elkaar delen helpt. Tom in de Buurt organiseert daarom voor mantelzorgers en mensen met niet-aangeboren hersenletsel drie tot vier keer per jaar een NAH-café in Aquarijn. Aanstaande 17 maart is de Hulpkaart het onderwerp van gesprek.

Advertorial Algemeen vandaag 14:03

Walk&Talk 3 maart

Werkzoekend? Wat doet het met jou en wat doet het met je directe omgeving? Van de ene op de andere dag moet je min of meer gedwongen op zoek naar ander werk. Het verliezen van je baan kan veel vragen oproepen.

Blog Opinie vandaag 13:25

Alleen Alphense Boys voetbalt zondag

Er wordt weinig gevoetbald komend weekeinde. Van de Alphense clubs komt alleen Alphense Boys in actie. Dat gaat zondag gebeuren in Leidschendam waar RKAVV de tegenstander is.