Michou Studio Salt n Pepper
Blog Opinie

MINERVA Oude Rijn

In het kader van Open Monumentendag: het grootste Alphense monument is de Romeinse Nedergermaanse Limes. Die is op het Alphense grondgebied 14 kilometer lang. Het is namelijk de Oude Rijn die door onze gemeente loopt.

De rivier Oude Rijn is natuurlijk niet zelf op een monumentenlijst geplaatst. De Nedergermaanse Limes die langs de rivier loopt wel. De Limes staat prominent op de Unesco Wereld Erfgoedlijst. Tussen de Taj Mahal, een paar Egyptische piramiden en de Chinese Muur. Ongeveer dan.

De Romeinse grens is vooral onder de grond goed bewaard gebleven. Steenbouw in de droge gebieden langs de Limes. Houtbouw in de natte gebieden langs de Limes. En je raad het al: midden in het latere veenweidegebied gaat het vaak om houten resten.

Terug naar de rivier. De Oude Rijn is in de Romeinse tijd het laatste stukje rivier in de Rijndelta tussen het achterland en de Noordzee. Langs ‘ons’ castellum Albaniana varen de Romeinen met galeien en grote transportschepen richting castellum Matilo in Leiden. Daar vlakbij is door de Romeinen een kanaal gegraven, dat van Corbulo. Het kanaal verbindt Rijn en Maas en biedt zo een veilige route richting oversteek naar Britannia.

De Oude Rijn is veel breder en veel dieper dan tegenwoordig. Dat is handig voor de grote schepen. Het is niet zo fijn voor de bewoners van Albaniana. Dat ligt namelijk pal aan de rivier waar nu het Stadshart Hoge Zijde is en er zijn regelmatig grote overstromingen.

Er is alleen een kade met een steiger waar de Romeinen wonen. Verder niet. De rivier is breed en machtig met snel stromend water gevoed door sneeuw en ijs uit de Alpen en door de vele veenriviertjes die afwateren in de Rijn. De rivier wordt ingesloten door enorme onbewoonbare hoogveengebieden.

Tijdens Open Monumentendag iets om in je achterhoofd te houden als je op je fiets van monument naar monument gaat en voor de brug staat te wachten. Dan heb je tijd genoeg om even een blik op de rivier te werpen en te bedenken dat het heel bijzonder is dat je naar ons grootste monument van allemaal staat te kijken.  


Stuur een nieuwsbericht in
Stuur een nieuwsbericht in
Adverteer op Alphens.nl
Adverteer op Alphens.nl

Meer nieuws

Blog Sport gisteren 17:48

ARC moet nacompetitie zien te ontwijken

Ondanks de 1-0 overwinning op Swift staat ARC nog steeds op een plek in de vierde divisie A die aan het eind van de reguliere competitie, over vier weken al, nacompetitie om handhaving noodzakelijk maakt. ARC is dan een zogenaamde herkanser.

Wonen en bouwen gisteren 15:37

Schitterend en duurzaam, dat moet de flat Lange Diamant worden!

Op woensdagmiddag 24 april kregen huurders van de flat Lange Diamant de kans om de plannen voor de nieuwe uitstraling van hun flat te bekijken. Woonforte zal in 2025 beginnen met een grootschalige renovatie van de lange flat aan de Diamantstraat, waarbij 166 appartementen verduurzaamd worden tot aan de Standaard. Daarnaast zal de flat een ingrijpende facelift ondergaan om klaar te zijn voor een duurzame toekomst.

Muziek gisteren 14:20

Meester Wim (79) gaat met pensioen na bijna zestig jaar gitaarles

Na bijna zestig jaar lang zijn passie voor muziek te hebben gedeeld met generaties leerlingen, neemt meester Wim, ook bekend als Wim Dekker, afscheid van het klaslokaal. En gaat hij op bijna tachtigjarige leeftijd welverdiend met pensioen. Voor velen van zijn voormalige leerlingen, met name die van basisschool de Sweelinck, is meester Wim een herkenbaar en geliefd gezicht, met zijn toewijding aan muzikale educatie.

Overige gisteren 13:47

Lintjesregen: zeventien Koninklijke onderscheidingen in Alphen aan den Rijn

Vandaag werden tijdens de jaarlijkse Lintjesregen in het gemeentehuis van Alphen aan den Rijn zeventien Koninklijke onderscheidingen uitgereikt. Burgemeester Liesbeth Spies heeft verschillende inwoners van Alphen aan den Rijn persoonlijk onderscheiden. De gebeurtenis was live te volgen via de website van de Gemeente.