Michou Studio Salt n Pepper
Blog Opinie

MINERVA Participatie

Deze week is participatie een veel besproken onderwerp door de Alphense politieke partijen. Opvallend is dat overal het thema wordt benoemd én dat de politiek hier niet tevreden over is.

Heel apart is dat participatie sowieso door iedereen anders wordt ingevuld. De ene wethouder vindt dat de raadsleden dat namens de inwoners moeten doen, een andere heeft geen idee hoe en wanneer dan.

Wethouder Relus Breeuwsma kreeg het verzoek om een adviesorgaan in te stellen met bewonersorganisaties bij het onderwerp ‘duurzame mobiliteit’. Hij wil echter participatie als volgt: "Ik zie dat graag van onderaf ingevuld worden." En daar direct overheen: "Jullie als raadsleden participeren nu even namens de inwoners."

Wethouder Gert-Jan Schotanus wil graag participatie, maar hij heeft moeite met de invulling van het wanneer en waarover en door wie dan. In dit geval gaat het over het nieuwe hondenlosloopgebied. Je moet inwoners wel vragen wat ze vinden, maar pas als door de raad voor een locatie is gekozen, denkt de wethouder. De raad wil echter dat hij gewoon met mensen gaat praten als een locatie voor wat dan ook in beeld komt, dus voordat er iets is besloten.

Ook bij de politieke partijen zijn er verschillende invullingen. Zo kreeg de SP zo ongeveer de complete gemeenteraad tegen zich met 'de mensen moeten weten wie achter ze staat'. Jawel, maar dat moet dan geen verkeerde voorstelling van zaken zijn. Want wanneer sta je als volksvertegenwoordiger achter 'de mensen'? Als je dat heel hard roept, maar nog geen deuk in een pakje boter slaat? Of als je je best doet om de hele raad van een standpunt te overtuigen?

Achter dit soort thema's zit uiteraard een verschil in politieke ideologie. Van oudsher zijn er partijen die vinden dat zij met een mandaat regeren. Dus als een raadslid eenmaal is gekozen, is er vertrouwen vanuit de achterban en gaat het raadslid zonder ruggespraak op de winkel passen. Er zijn ook partijen die vinden dat actiegroepen per definitie een punt hebben en als hieruit raadsleden worden gekozen, zetten zij het actie voeren voor een beperkte groep gewoon voort in de gemeenteraad.

Participatie staat en valt met de invulling van het begrip. Duidelijk is dat noch het Alphense college, noch de Alphense gemeenteraad er goed mee uit de voeten kan.


Stuur een nieuwsbericht in
Stuur een nieuwsbericht in
Adverteer op Alphens.nl
Adverteer op Alphens.nl

Meer nieuws

Politiek gisteren 17:44

Nieuw Elan wil handhaven van fietsverbod in Van Mandersloostraat

Tot grote ergernis van ondernemers en bewoners van de Van Mandersloostraat wordt het fietsverbod hier niet gehandhaafd. Met enige regelmaat zoeven er fietsen en scooters voorbij tijdens de uren dat het gebied uitsluitend bestemd is voor voetgangers. Nieuw Elan wil nu dat hier meer aan wordt gedaan.

Natuur, recreatie en reizen gisteren 16:26

Driehonderd bomen vervangen in Alphen aan den Rijn vanwege ziekte en veiligheid

De Gemeente Alphen aan den Rijn zal de komende tijd ongeveer driehonderd bomen vervangen op openbare plekken, voornamelijk in de wijken Ridderveld en Kerk en Zanen. Deze vervangingen worden gemarkeerd door groene stippen op de stammen van de bomen, die aangeven dat ze ziek of dood zijn en niet langer veilig voor de omgeving.

Evenement gisteren 15:11

Geen straatfeest? Wat is er te doen deze Koningsnacht

Jarenlang werd traditiegetrouw twee keer per jaar een straatfeest georganiseerd in de Julianastraat: één op de avond voor Koningsdag en één op de avond van de Alphense Jaarmarkt. Echter, dit jaar hebben de horecagelegenheden in de Julianastraat besloten om tijdens koningsnacht geen straatfeest te organiseren.

Advertorial Economie gisteren 14:22

Een nieuw bedrijf beginnen in Alphen? Met deze tips wordt dit zeker een succes!

Alphen staat niet alleen bekend om haar vriendelijke inwoners, maar ook om hoe ondernemend mensen zijn. Begin jij ook een nieuw bedrijf hier? Dan is het tijd om deze blog aandachtig door te nemen! Hier vind je wat tips die ervoor zorgen dat je onderneming een succesverhaal wordt.

Maatschappelijk gisteren 12:45

Groot succes voor inzamelingsactie sportkleding op Scala College

Vorige week lanceerde het Scala College een bijzondere inzamelingsactie voor gebruikte sportkleding, in samenwerking met het initiatief SPORT JE OOK MEE?! Leerlingen en medewerkers werden aangemoedigd om hun oude sportkleding te doneren door deze af te geven bij speciale containers in de schoolhal. Het resultaat van deze actie is indrukwekkend: maar liefst vier containers zijn gevuld met sportkleding en sportschoenen!