Michou Studio Salt n Pepper
Blog Opinie

MINERVA Windturbines

Ik blijf het een heel apart fenomeen vinden als de politieke partijen het roerend eens zijn over een onderwerp en er vervolgens een strijd ontbrandt tussen coalitie en oppositie over hoe de oplossing er uit moet zien. Deze maand: oorlog over windturbines langs de N11.

De dames en heren politici willen langs de N11 geen windturbines. Punt uit. Ze willen ook geen grote zonneweides. De hele gemeenteraad is het hier over eens. Maar dan…

Langs de N11 midden in het Groene Hart ligt een mooi groot gebied waar best weleens veel plaats zou kunnen zijn voor windturbines. Dus dat tekeningetje was snel gemaakt. Maar… De provincie wil dat niet. De dorpsbewoners willen dat niet. De gemeenteraad wil dat niet. Dan zou je denken, dat gebeurt dus niet.

Op papier lijkt het aardig, een snelweg van A naar B en langs die voortrazende auto’s kunnen dan mooi lekker veel hoge windturbines staan. Het lawaai valt in het niet bij dat van de auto’s en vrachtauto’s en er woont geen kip langs zo’n autobaan.
In werkelijkheid wonen er juist heel veel mensen langs de N11. Juist daarom ligt die snelweg er. Bovendien is een deel van dit gebied beschermd vanwege veel zeldzame trekvogels.

Over dat willekeurige tekeningetje in de Regionale Energie Strategie is dus niet nagedacht.
Het was gewoon een kwestie van ‘we moeten meer energie opwekken’ en ‘we mogen dat doen langs doorgaande wegen’. En eureka. Niet gehinderd door enige kennis van zaken stond daar opeens een zoekgebied.

De Alphense politiek stond op haar achterste benen. Zo jammer dus dat ze het niet eens konden worden over het signaal richting Regio.

De oplossing gewoon hier in Alphen is verrassend simpel: dat tekeningetje gaat van tafel, er wordt gekeken wat er wel en wat er niet kan op het gebied van veiligheid, nabijheid van woningen en natuurgebieden. Zo wordt bekeken of er geschikte locaties te vinden zijn.

Dat lijkt prima geregeld. Provincie blij. Gemeenteraad blij. Bewoners blij. Dat zou je althans denken.
De adder onder het gras is dat die zoekgebieden helemaal niet van tafel zijn. Als er eenmaal gekeken is naar veiligheid, nabijheid van woningen en natuurgebieden kan er langs de N11 zo een nieuw zoekgebied worden ingetekend. Of een deel van dat tekeningetje wordt gewoon alsnog veilig verklaard.


Stuur een nieuwsbericht in
Stuur een nieuwsbericht in
Adverteer op Alphens.nl
Adverteer op Alphens.nl

Meer nieuws

Muziek vandaag 14:20

Meester Wim (79) gaat met pensioen na bijna zestig jaar gitaarles

Na bijna zestig jaar lang zijn passie voor muziek te hebben gedeeld met generaties leerlingen, neemt meester Wim, ook bekend als Wim Dekker, afscheid van het klaslokaal. En gaat hij op bijna tachtigjarige leeftijd welverdiend met pensioen. Voor velen van zijn voormalige leerlingen, met name die van basisschool de Sweelinck, is meester Wim een herkenbaar en geliefd gezicht, met zijn toewijding aan muzikale educatie.

Overige vandaag 13:47

Lintjesregen: zeventien Koninklijke onderscheidingen in Alphen aan den Rijn

Vandaag werden tijdens de jaarlijkse Lintjesregen in het gemeentehuis van Alphen aan den Rijn zeventien Koninklijke onderscheidingen uitgereikt. Burgemeester Liesbeth Spies heeft verschillende inwoners van Alphen aan den Rijn persoonlijk onderscheiden. De gebeurtenis was live te volgen via de website van de Gemeente.

Politiek vandaag 12:32

Gemeenteraadsvergadering donderdag 25 april

De Alphense gemeenteraad vergadert een keer in de maand. De meeste onderwerpen staan als hamerstuk op de agenda en worden niet besproken, omdat dit eerder tijdens een raadscommissievergadering is gebeurd en de politieke partijen het in grote meerderheid eens zijn. Hieronder een lijst met op donderdag 25 april genomen besluiten.

Overige vandaag 11:59

Nieuwe supermarkt geopend in Driehoorne: Food Lovers Lekker Makkelijk

Donderdag 25 april heeft Mark Vriezema samen met zijn gezin en medewerkers het stokje overgenomen van Anton van Rijn en zet daarmee dit mooie initiatief voort. Voor de bewoners van Driehoorne een fantastische winkel aan huis met zelfs de mogelijkheid om boodschappen te laten bezorgen.

Politiek vandaag 11:01

Raad wil meer Hbo-studenten als stagiair in Alphen

De Alphense gemeenteraad vindt dat er te weinig aandacht is voor het bieden van stageplekken en voor samenwerkingsverbanden tussen bedrijfsleven, inclusief gemeente, en het Hbo. Daarom heeft de raad een motie ingediend om een praktische manier te vinden om dit toch voor elkaar te krijgen.