Michou Studio Salt n Pepper
Blog Opinie

MINERVA Wurgcontract

TEAN wil niet verhuizen naar het complex Nieuwe Sloot om bij collega Tennisclub Nieuwe Sloot in te trekken. Dat lieten zo’n 220 leden weten tijdens de gemeenteraadsvergadering waarin het plan werd gepresenteerd. De raad gaat de komende maanden met argusogen het proces volgen waarin een nieuw plan wordt gesmeed.

Als SAT failliet gaat, zijn de hallen en banen van Nieuwe Sloot failliet. Niet de tennisclub Nieuwe Sloot en ook niet de andere club TEAN. Die hebben allebei genoeg inkomsten om de huur aan SAT te betalen voor het gebruik van hun banen en hun clubhuis. Die huur is trouwens niet misselijk.

SAT heeft ook wel voldoende bezittingen, maar het heeft geen contant geld. De problemen waardoor SAT failliet dreigt te gaan, zijn gewoon rekeningen die niet betaald kunnen worden. Zoiets als: je hebt een huis, je hebt een vette auto, je hebt spullen zat. Alleen je bankrekening is even leeg, dus loopt je hypotheek een maand achter.

Nu is er in 2017 al fors aan de bel getrokken door SAT. Dat kon toen niet aan zijn verplichtingen voldoen. De gemeente kwam met een oplossing: alles anders financieren en gewoon netjes de hypotheek aflossen. Alles anders financieren werd echter gebaseerd op een rooskleurige toekomst. En die is er niet. Maar SAT zit nu wel in een wurgcontract.

Het is niet de eerste keer dat ik zo’n soort verhaal hoor. Eenzelfde gedoe speelt bij de manege in het Zegerslootgebied. Ook opnieuw gefinancierd onder leiding van de gemeente en ook geen geld om de rekening voor deze financiering te betalen, omdat de rooskleurige toekomst niet is gekomen. Maar de manege zit wel vast aan een wurgcontract.
Voor de Alphense Zwembaden is er eenzelfde soort probleem. Maar, net even anders. Daar is de subsidie te ver teruggedraaid. Op basis van een rooskleurige toekomst. Ook door de gemeente bedacht. Maar een tekort aan subsidie is ook een wurgcontract.

Het is wel duidelijk dat dat gedoe rond de tennisclubs niet op zichzelf staat. Er is ook gedoe bij het zwemmen en er is ook gedoe bij de paardensport. Grote gemene deler: de nu zittende wethouders moeten die financiële ellende oplossen maar zij stonden niet aan het roer toen de financiële constructies werden bedacht.
De andere grote gemene deler zijn wij, de inwoners van Alphen aan den Rijn. Het gaat elke keer over onze voorzieningen, het gaat over onze sport. En wij mogen niet meepraten, maar sinds donderdag dus wel.

Ik vind het alleen al om die reden mooi dat de Alphense gemeenteraad mee wil denken en dat zij eist dat de verenigingen, organisaties en mensen waar het om gaat ook mee mogen denken. Met z’n allen moeten we toch met een betere oplossing kunnen komen om van dat wurgcontract af te komen.


Zelf een leuk nieuwsbericht? Whatsapp ons!
Zelf een leuk nieuwsbericht? Whatsapp ons!
Stuur een nieuwsbericht in
Stuur een nieuwsbericht in

Meer nieuws

Coronavirus in Alphen vandaag 17:44

Zo gaat een bezoek aan Vogelpark Avifauna eruitzien

Veiligheidsregio Hollands Midden en de gemeente Alphen aan den Rijn zijn eruit. Vogelpark Avifauna mag weer open. Vanaf zaterdag 30 mei kunnen bezoekers weer vertoeven in het vogelpark. Maar hoe komt een bezoek aan Avifauna eruit te zien?

Advertorial Onderwijs vandaag 17:11

Het Leerplein zorgt voor een vliegende start

Dit schooljaar was voor leerlingen anders dan andere jaren. Om hen extra ondersteuning te bieden met het oog op volgend schooljaar, biedt Het Leerplein in Alphen schaduwonderwijs aan in de vorm van een Summerschool. Zo gaat uw zoon of dochter met een vliegende start het nieuwe schooljaar in!

Alphens Restaurantweek vandaag 16:39

De asperges van Aspergehof Noordam zijn in trek

Het zijn drukke weken voor Aspergehof Noordam, want het aspergeseizoen is nog in volle gang. Bij Guusta Noordam en haar familie kun je niet alleen terecht voor de lekkerste asperges, maar kunnen ze je ook allerlei weetjes vertellen over het witte goud.

Coronavirus in Alphen vandaag 15:19

Familie verrast echtpaar met felicitaties tijdens boottocht

Op maandag 18 mei waren Arie Vreeken (88) en Nel Vreeken-Wiegman (87) precies 65 jaar getrouwd. Helaas konden ze dat niet groots vieren, maar hun kinderen, kleinkinderen en achterkleinkinderen hadden daar iets op verzonnen. Tijdens een boottochtje door Alphen werden ze verrast met felicitaties.

Cultuur vandaag 14:22

Jury maakt shortlist Thea Beckmanprijs bekend

Ieder jaar reikt Archeon de Thea Beckmanprijs uit aan het beste historische jeugdboek. Nu heeft de jury de shortlist bekendgemaakt, bestaande uit vijf boeken.