Blog Opinie

Nachtsluiting Alphense huisartsenpost niet onvermijdelijk maar ordinaire bezuinigingsoperatie

Het dedain spat ervan af. “Je moet zorg kunnen uiten, maar klagen zonder argumenten, daar kan ik niks mee", zegt directeur Immie Boomgaardt van de Huisartsenpost. Daarmee worden meer dan 100.000 inwoners uit Alphen, die fel tegen de nachtsluiting van de huisartsenpost zijn, afgeserveerd.

Met de term ‘de patiënt centraal’ probeert zij recht te praten wat krom is. Deze managementtaal kan echter niet de werkelijke reden verhullen: een bezuinigingsoperatie die ten koste gaat van de bereikbaarheid en kwaliteit van de huisartsenzorg in de regio. Het roer moet om voor het behoud van een volwaardige huisartsenpost in Alphen aan den Rijn.

De verschraling van de huisartsenzorg wordt gebracht alsof hierdoor de zorg verbetert. Maar het betekent dat mensen verder weg moeten reizen als ze ’s nachts een huisarts nodig hebben. En dat de bereikbaarheid verder afneemt. Denk ook aan sommige delen van het Alphense verzorgingsgebied zoals Noorden en Woerdense Verlaat waar de aanrijtijden nu al kritiek zijn. Denk aan mensen die geen auto hebben. De massale beroering laat zien hoe waardevol een bereikbare huisarts om de hoek wordt geacht.

In het huidige zorgstelsel maken de zorgverzekeraars en de huisartsen de dienst uit. Daarbij zijn de zorgverzekeraars de bovenliggende partij. En de zorgverzekeraars zetten vol in op schaalvergroting en zorgverschraling. Of het nu om ziekenhuizen gaat die men failliet laat gaan of het sluiten van huisartsenposten.

Het is goed te beseffen dat het sluiten van de huisartsenpost ’s nachts geen natuurverschijnsel is maar het gevolg van politieke keuzes. Geld is niet het probleem. Onze economie is de afgelopen tientallen jaren verviervoudigd. Er was op de landelijke begroting in 2019 een overschot van meer dan tien miljard. Maar hoe zit het dan met het tekort aan personeel? Heb je een tekort aan triagisten die de telefoon opnemen en je hulpvraag beoordelen, dan moeten er meer worden opgeleid. Het tekort aan huisartsen los je op door meer huisartsen op te leiden.

Goede huisartsenzorg heeft drie kenmerken. De zorg is persoonsgericht, medisch generalistisch en continu hebben alle huisartsen recent nog landelijk vastgesteld. En dan gaat het dus om zorg die 24 uur per dag, 7 dagen in de week wordt geboden. Het is een feit dat de druk op de huisartsenzorg de laatste jaren alsmaar toeneemt. Door het sluiten van verzorgingshuizen, afbouw van bedden in de geestelijke gezondheidszorg en het sluiten van spoedeisende hulpposten in ziekenhuizen. Het antwoord daarop van de huisartsen mag niet zijn: 'dan gooien wij ook onze huisartsenpost ’s nachts maar dicht'. Dan raakt de patiënt nog verder van de regen in de drup.

Het zou goed zijn als de directeur van de huisartsenpost zich náást in plaats van tegenover de patiënt opstelt. We moeten uitgaan van wat een vergrijzende samenleving - ook in Alphen - op de lange termijn aan huisartsenzorg nodig heeft. En daarbij hoort een volwaardige huisartsenpost in Alphen die in de avonden, nacht en het weekend bereikbaar is.

Henk van Gerven, Tweede Kamerlid SP en oud huisarts

Ginet Groep-Eijsackers, SP-raadslid Alphen aan den Rijn


Zelf een leuk nieuwsbericht? Whatsapp ons!
Zelf een leuk nieuwsbericht? Whatsapp ons!
Stuur een nieuwsbericht in
Stuur een nieuwsbericht in

Meer nieuws

Politiek vandaag 20:32

Chemische fabriek op Heijmanswetering afgeblazen

Een gepland haalbaarheidsonderzoek naar de vestiging van een chemische fabriek die plastic afval zou verwerken tot olie is van tafel. Een van de initiatiefnemers heeft zich teruggetrokken. Bovendien, zo meldt wethouder Gerard van As: "De gemeente had geen toestemming gegeven."

Alphens Restaurantweek vandaag 17:35

Alphens Restaurantweek bij jou thuis: Wet 'n Wild

De Alphens Restaurantweek bij jou thuis is volop bezig. Wij brengen je in de gelegenheid om kennis te maken met het aanbod van de deelnemende restaurants. Dit keer de beurt aan een nieuwe deelnemer: Wet 'n Wild.

Coronavirus in Alphen vandaag 17:08

Alphen Inside: thuisblijvers vastgelegd op beeld

Fotografen voelen het vaak als hun taak om personen, voorwerpen en locaties op beeld vast te leggen en zichtbaar te maken, ook in moeilijke situaties. Zo ook Christel Ransdorp. Zij ging de straat op om mensen te fotograferen die binnen zitten in verband met het coronavirus.

Blog Opinie vandaag 16:24

Opeens voorbij

Het is heel vreemd. Spelers die inmiddels te kennen hadden gegeven na dit seizoen naar een andere club te zullen overstappen, hebben nu opeens zo maar hun allerlaatste wedstrijd voor hun huidige club gespeeld. In sommige gevallen is dat uitermate triest eigenlijk. Dat is zeker van toepassing op Stefan den Horder.

Coronavirus in Alphen vandaag 15:47

Videoboodschap Leo Maat: "Cultuur leeft altijd door"

Evenementen die maandenlang zijn voorbereid kunnen niet meer doorgaan, of theatervoorstellingen waar met hart en ziel voor is gerepeteerd, zijn gecanceld. Ook de cultuursector heeft het zwaar. Maar: "Cultuur leeft altijd door. Ook nu zien we mooie initiatieven", aldus wethouder Leo Maat.

Overige vandaag 15:08

Bar Amsterdam gaat bezorgen

Vanaf aanstaande vrijdag zal ook Bar Amsterdam gaan bezorgen. Via de website van Bar Amsterdam kan een keuze gemaakt worden uit alle aanwezige dranken en zullen deze bij de mensen thuis in de bekende glazen van Bar Amsterdam geschonken en eventueel gemixt worden.