Blog Opinie

Nachtsluiting Alphense huisartsenpost niet onvermijdelijk maar ordinaire bezuinigingsoperatie

Het dedain spat ervan af. “Je moet zorg kunnen uiten, maar klagen zonder argumenten, daar kan ik niks mee", zegt directeur Immie Boomgaardt van de Huisartsenpost. Daarmee worden meer dan 100.000 inwoners uit Alphen, die fel tegen de nachtsluiting van de huisartsenpost zijn, afgeserveerd.

Met de term ‘de patiënt centraal’ probeert zij recht te praten wat krom is. Deze managementtaal kan echter niet de werkelijke reden verhullen: een bezuinigingsoperatie die ten koste gaat van de bereikbaarheid en kwaliteit van de huisartsenzorg in de regio. Het roer moet om voor het behoud van een volwaardige huisartsenpost in Alphen aan den Rijn.

De verschraling van de huisartsenzorg wordt gebracht alsof hierdoor de zorg verbetert. Maar het betekent dat mensen verder weg moeten reizen als ze ’s nachts een huisarts nodig hebben. En dat de bereikbaarheid verder afneemt. Denk ook aan sommige delen van het Alphense verzorgingsgebied zoals Noorden en Woerdense Verlaat waar de aanrijtijden nu al kritiek zijn. Denk aan mensen die geen auto hebben. De massale beroering laat zien hoe waardevol een bereikbare huisarts om de hoek wordt geacht.

In het huidige zorgstelsel maken de zorgverzekeraars en de huisartsen de dienst uit. Daarbij zijn de zorgverzekeraars de bovenliggende partij. En de zorgverzekeraars zetten vol in op schaalvergroting en zorgverschraling. Of het nu om ziekenhuizen gaat die men failliet laat gaan of het sluiten van huisartsenposten.

Het is goed te beseffen dat het sluiten van de huisartsenpost ’s nachts geen natuurverschijnsel is maar het gevolg van politieke keuzes. Geld is niet het probleem. Onze economie is de afgelopen tientallen jaren verviervoudigd. Er was op de landelijke begroting in 2019 een overschot van meer dan tien miljard. Maar hoe zit het dan met het tekort aan personeel? Heb je een tekort aan triagisten die de telefoon opnemen en je hulpvraag beoordelen, dan moeten er meer worden opgeleid. Het tekort aan huisartsen los je op door meer huisartsen op te leiden.

Goede huisartsenzorg heeft drie kenmerken. De zorg is persoonsgericht, medisch generalistisch en continu hebben alle huisartsen recent nog landelijk vastgesteld. En dan gaat het dus om zorg die 24 uur per dag, 7 dagen in de week wordt geboden. Het is een feit dat de druk op de huisartsenzorg de laatste jaren alsmaar toeneemt. Door het sluiten van verzorgingshuizen, afbouw van bedden in de geestelijke gezondheidszorg en het sluiten van spoedeisende hulpposten in ziekenhuizen. Het antwoord daarop van de huisartsen mag niet zijn: 'dan gooien wij ook onze huisartsenpost ’s nachts maar dicht'. Dan raakt de patiënt nog verder van de regen in de drup.

Het zou goed zijn als de directeur van de huisartsenpost zich náást in plaats van tegenover de patiënt opstelt. We moeten uitgaan van wat een vergrijzende samenleving - ook in Alphen - op de lange termijn aan huisartsenzorg nodig heeft. En daarbij hoort een volwaardige huisartsenpost in Alphen die in de avonden, nacht en het weekend bereikbaar is.

Henk van Gerven, Tweede Kamerlid SP en oud huisarts

Ginet Groep-Eijsackers, SP-raadslid Alphen aan den Rijn


Zelf een leuk nieuwsbericht? Whatsapp ons!
Zelf een leuk nieuwsbericht? Whatsapp ons!
Stuur een nieuwsbericht in
Stuur een nieuwsbericht in

Meer nieuws

Advertorial Cultuur vandaag 17:15

DWDD-favorieten in Castellum

Ze zijn de favorieten van Matthijs van Nieuwkerk. Daarom zette hij ze, voordat hij stopt, nog even in de spotlight van De Wereld Draait Door: Jett Rebel en Her Majesty. In maart en april zijn deze DWDD-favorieten te zien in Castellum.

Overige vandaag 16:06

Ooievaar 119 gespot in Spanje

In samenwerking met stichting STORK ringt Avifauna ieder jaar jonge wilde ooievaars. Van één van deze ooievaars is een terugmelding gekomen.

Gezondheid en welzijn vandaag 14:52

17 maart NAH-café over de Hulpkaart

Elkaar ontmoeten en ervaringen met elkaar delen helpt. Tom in de Buurt organiseert daarom voor mantelzorgers en mensen met niet-aangeboren hersenletsel drie tot vier keer per jaar een NAH-café in Aquarijn. Aanstaande 17 maart is de Hulpkaart het onderwerp van gesprek.

Advertorial Algemeen vandaag 14:03

Walk&Talk 3 maart

Werkzoekend? Wat doet het met jou en wat doet het met je directe omgeving? Van de ene op de andere dag moet je min of meer gedwongen op zoek naar ander werk. Het verliezen van je baan kan veel vragen oproepen.

Blog Opinie vandaag 13:25

Alleen Alphense Boys voetbalt zondag

Er wordt weinig gevoetbald komend weekeinde. Van de Alphense clubs komt alleen Alphense Boys in actie. Dat gaat zondag gebeuren in Leidschendam waar RKAVV de tegenstander is.