Museumpark Archeon
Advertorial Kunst en Cultuur

Napoleon in Archeon: ontmoet een visionair van twee eeuwen geleden

Dit jaar werd het tweehonderdste sterfjaar van Napoleon Bonaparte herdacht. In Parijs was een ceremonie bij zijn graftombe onder de Parijse Dôme des Invalides. En het gekke is: zelfs daar was het een beetje onduidelijk hoe we over hem moeten denken. 

Napoleon was vrijzinnig, tegendraads, onvermoeibaar en buitengewoon scherp. Hij wist altijd wat hij ‘voor vlees in de kuip had’ als hij mensen ontmoette, maar hij was tegelijkertijd die verbazingwekkende schouwburgbezoeker die op de meest onlogische momenten in bulderend lachen kon uitbarsten. 

“Een mooie vrouw is een lust voor het oog, maar een goede is een lust voor het hart; de een is een juweel, de ander een schat”, zei hij, maar hij koos zelf een keizerin die hem niet echt het goede bracht. En zijn ideeën over vrouwen worden tegenwoordig vaak verguisd; hij vond dat vrouwen vooral waren bestemd voor het moederschap. 

President Macron sprak bij de herdenking en zei dat we Napoleon vooral niet moeten beoordelen naar de maatstaven van onze huidige tijd. 

Tentoonstelling 

Kom in de tentoonstelling “Napoleon, Lang Leve de Keizer” in Museumpark Archeon alles te weten over deze bijzondere visionair. Bijvoorbeeld: die hoed van hem, was dat altijd dezelfde of kocht weleens een nieuwe? Of: hoe kwam hij eigenlijk aan zoveel macht? 

De tentoonstelling neemt je mee door zijn leven en werk en er zijn allerlei zaken te bewonderen uit zijn tijd, zowel originelen als replica’s. Er zijn namelijk talloze Napoleon-liefhebbers die zich in hun vrije tijd graag met deze wonderlijke strateeg bezighouden. Ze maken allerlei zaken na, en gebruiken die ook bij hun liefhebberij, het re-enactment. 

Historische Rijkunst 

Gedurende de looptijd van de tentoonstelling zullen er regelmatig shows zijn. Bijvoorbeeld door vereniging Historische rijkunst, die ook enkele mooie voorbeelden van replica-paardentuig uit Napoleons tijd in bruikleen aan de deze tentoonstelling ter beschikking heeft gesteld. 

Napoleon: Lang Leve de Keizer
18 december 2021 t/m 20 maart 2022
Museumpark Archeon, Romeins badhuis 


Meer nieuws

Politiek vandaag 12:32

Gemeenteraadsvergadering donderdag 25 april

De Alphense gemeenteraad vergadert een keer in de maand. De meeste onderwerpen staan als hamerstuk op de agenda en worden niet besproken, omdat dit eerder tijdens een raadscommissievergadering is gebeurd en de politieke partijen het in grote meerderheid eens zijn. Hieronder een lijst met op donderdag 25 april genomen besluiten.

Overige vandaag 11:59

Nieuwe supermarkt geopend in Driehoorne: Food Lovers Lekker Makkelijk

Donderdag 25 april heeft Mark Vriezema samen met zijn gezin en medewerkers het stokje overgenomen van Anton van Rijn en zet daarmee dit mooie initiatief voort. Voor de bewoners van Driehoorne een fantastische winkel aan huis met zelfs de mogelijkheid om boodschappen te laten bezorgen.

Politiek vandaag 11:01

Raad wil meer Hbo-studenten als stagiair in Alphen

De Alphense gemeenteraad vindt dat er te weinig aandacht is voor het bieden van stageplekken en voor samenwerkingsverbanden tussen bedrijfsleven, inclusief gemeente, en het Hbo. Daarom heeft de raad een motie ingediend om een praktische manier te vinden om dit toch voor elkaar te krijgen.

Maatschappelijk vandaag 10:31

Nieuw 'Educatief Out of Art Museum' in Alphen aan den Rijn

Een uniek initiatief om kunst te ervaren en te waarderen, het Educatief Out of Art Museum, opende op 18 april in de Galerie & Kunstuitleen van Atelier Verfstreken. Het museum presenteert kunstwerken van kunstenaars met een verstandelijke beperking en biedt bezoekers de mogelijkheid om kunst op een interactieve manier te ontdekken en te beleven.

Advertorial Evenementen vandaag 09:15

Danjil op Sama Sama Maluku Festival

De in Alphen geboren Danjil Tuhumena is allang geen onbekende meer in onze regio. De carrière van Danjil begon als 3-jarige drummer in de familie band ‘The Family Song’. Na het veel te vroege overlijden van vader Marcus Tuhumena stopte The Family Song en is Danjil zijn muzikale weg blijven volgen.