Alphens EV

Nederlanders mijden binnensteden sinds de uitbraak van Corona

Tegen alle verwachtingen in begon het jaar positief voor retail in Nederland, ondanks het stormachtige weer. En toen bereikte op 27 februari het coronavirus ons land. Sindsdien is het virus dagelijks hét onderwerp van gesprek én berichtgeving. Zo lezen we dat er een run is op antibacteriële zeep en desinfecterende gel, mensen vinden lege schappen in de supermarkt en ook het toilet papier zou bijna op zijn. Of valt het allemaal wel mee?

Vanuit hun expertise heeft het Alphense bedrijf PFM Footfall Intelligence gekeken naar het effect van het groeiend aantal coronabesmettingen in Nederland op het bezoekersaantal in Nederlandse winkelcentra. Is er nog verschil tussen verschillende steden en regio’s in ons land? Sinds vrijdag 6 maart gelden voor inwoners van de provincie Noord-Brabant specifieke adviezen (bij klachten) om sociale contacten te beperken. PFM zocht het uit.

Dalende bezoekersaantallen

In de grafiek is te zien dat de eerste dagen na de eerste Nederlandse besmetting mensen nog niet massaal thuis zijn gebleven. Het absolute keerpunt kwam op woensdag 4 maart. Vanaf die dag is te zien dat het aantal besmettingen fors is toegenomen. Op donderdag steeg het aantal Coronabesmettingen naar 82. Op deze dag lieten de bezoekersaantallen in de Nederlandse binnenstedelijke winkelcentra een flinke daling zien van 20%. Binnenstedelijke winkelcentra in Noord-Brabant lieten een daling zien van maar liefst 27%.

Hoewel het coronavirus nog maar kort in Nederland is, lijkt de Nederlandse consument een dagje shoppen toch écht even uit te stellen. “Zo sterk als de daling van de bezoekersaantallen in de binnenstedelijke winkelcentra zijn, zo zien we dit nog niet terug in de wijkwinkelcentra. Wijkwinkelcentra zijn voornamelijk gericht op de dagelijkse boodschappen. Wel valt op dat ook hier Brabantse wijkwinkelcentra een sterkere daling laten zien dat in de overige wijkwinkelcentra in ons land”, zegt Wendy Hulshof, senior business consultant bij PFM Footfall Intelligence.

Over PFM Footfall Intelligence

PFM is marktleider op het gebied van bezoekerstelsystemen (waarmee mensenstromen gemeten worden), data analyse en interpretatie. De inzichten op basis van deze data worden gebruikt om de winkelervaring te kunnen verbeteren. Het bedrijf levert producten en diensten aan winkels, winkelcentra, winkelgebieden, stations en luchthavens.


Stuur een nieuwsbericht in
Stuur een nieuwsbericht in
Adverteer op Alphens.nl
Adverteer op Alphens.nl

Meer nieuws

Advertorial Thuiszorg vandaag 16:26

Je kunt het Mantelzorgcompliment weer aanvragen!

Mantelzorg is zorgen voor een naaste, vaak uit liefde voor een partner, kind, familielid, vriend of buur. Deze zorg lijkt vanzelfsprekend, maar dat is het zeker niet. Zonder deze onbetaalde hulp zou het leven voor veel mensen er heel anders uitzien. Daarom willen de gemeenten Alphen aan den Rijn, Nieuwkoop en Kaag en Braassem alle mantelzorgers die langdurig en intensief voor hun dierbare zorgen, met het Mantelzorgcompliment bedanken voor hun enorme inzet.

Sport vandaag 14:50

Tempo C1 uit Alphen aan den Rijn wint NK Korfbal

De C1 van Korfbalvereniging Tempo uit Alphen aan den Rijn heeft de afgelopen weken op het veld een ongeëvenaarde reeks neergezet door alle wedstrijden te winnen. Afgelopen zaterdag stonden ze op het Nederlands Kampioenschap en wisten ze de felbegeerde titel mee naar huis te nemen.

Dieren vandaag 13:53

Dierenambulance redt hanen uit benarde situatie in Aarkanaal

Vorige week dinsdag deden zich bijzonder trieste omstandigheden voor langs het Aarkanaal achter ARC, waar twee jonge hanen in een schrijnende situatie werden aangetroffen. De dierenambulance deelde op Facebook het volgende: "Vaak denken we dat we alles wel gezien hebben, totdat het tegendeel weer bewezen wordt."

Evenement vandaag 11:28

Bereid je voor op de Alphense Bruggenrun

Op donderdag 20 juni vindt de 14e editie van de Alphense Bruggenrun plaats. Deze unieke hardlooptocht voert dwars door het oude centrum van Alphen aan den Rijn, met twee afstanden om uit te kiezen en talloze bruggen om te trotseren: de 10 km (33 bruggen) en de 5 km (21 bruggen). De 5 km route is ook uitstekend geschikt om op eigen tempo te wandelen. Het thema van dit jaar is "Oranje Boven", dus deelnemers worden aangemoedigd om in het oranje te verschijnen!

Sport vandaag 10:32

De eerste halve week van de Sportontmoeting zit erop

Woensdag 12 juni begon de Sportontmoeting van dit jaar met dertien deelnemende Alphense sportverenigingen, twee meer dan in 2023. De commissie Sportontmoeting hoopt dat er volgend jaar nog meer verenigingen zullen deelnemen.