Archieffoto

Nieuw Zuid-Hollands archeologisch depot komt waarschijnlijk niet in Alphen aan den Rijn

Het ziet er naar uit dat het nieuwe provinciaal archeologisch depot niet in Alphen aan den Rijn gehuisvest wordt, maar in Katwijk.

Dat meldt de Gedeputeerde Staten van Zuid-Holland in een brief. De beoogde voorkeurslocatie is de Uitwatering in Katwijk. “Deze locatie heeft een historische binding met de Neder-Germaanse Limes, die deze zomer dankzij de inspanning van velen is uitgeroepen tot Unesco Werelderfgoed. De Uitwatering is een erfgoedlocatie, een plek met een verhaal, dat mede wordt verteld door de vele archeologische vondsten in ons depot.”

In de race was ook Museumpark Archeon, maar daar is de keuze niet op gevallen. Waarom dan niet? “Er lag een ontwerpschets voor deze locatie, maar mede door gebrek aan overeenstemming binnen het bestuur van Archeon over good governance, is de realisatie van een Nationaal Romeins Schepen Museum dat eveneens op deze locatie was voorzien, voorlopig niet aan de orde. De afwezigheid van deze trekpleister doet afbreuk aan de aantrekkingskracht van de plek. Deze optie houden we in beraad”, zo wordt uitgelegd.

Een andere optie was om het archeologisch depot op dezelfde locatie te realiseren als het Albaniana Collectie Centrum van European Conservation Center op de Gouwelandenlaan. “Bij deze optie gaat het om de huur van ruimte en faciliteiten bij een commerciële aanbieder van depot- en opslag ruimte, gespecialiseerd in erfgoed. Vanwege de beperkte capaciteit van het huidige depot huren we al ruimte bij ECC. Het bedrijf ontwikkelt momenteel een aantal nieuwe panden voor erfgoedbewaring, waaronder in Alphen aan den Rijn. Nadeel van deze optie is dat deze locatie minder eigen uitstraling heeft, door de plek waar deze locatie zich bevindt, maar ook omdat er naar verwachting meerdere huurders zijn. Deze optie houden we in beraad.”

Als de locatie in Katwijk toch niks wordt, zal er gekeken worden naar de mogelijkheden op één van de locaties in Alphen aan den Rijn.


Heb je een nieuwtje? Whatsapp ons!
Heb je een nieuwtje? Whatsapp ons!
Stuur een nieuwsbericht in
Stuur een nieuwsbericht in

Meer nieuws

Alphens Magazine 2021 gisteren 16:34

100 jaar Albert Heijn in Alphen aan den Rijn

In 2021 was het een eeuw geleden dat Albert Heijn zich vestigde in Alphen aan den Rijn. Op 1 maart 1921 opende er namelijk voor het eerst een winkel van Albert Heijn in de Julianastraat. Dat filiaal is inmiddels alweer jaren gesloten, maar Albert Heijn is nog steeds te vinden in het Alphense straatbeeld. Het jubileum is wel een mooi moment om terug te blikken op de afgelopen honderd jaar. Duik je mee in de geschiedenis van de Albert Heijn in Alphen aan den Rijn? 

Werken gisteren 14:40

De nieuwste vacatures van week 3

Op zoek naar een nieuwe uitdaging? Hier kan Alphens.nl jou bij helpen! Op onze vacaturepagina vind je vacatures in allerlei branches. Een overzicht van het aanbod dat er de afgelopen week bij is gekomen, vind je hier.

Limesjaar 2022 gisteren 11:51

ROMEINEN De kade

Het Romeinse castellum in Alphen aan den Rijn, Albaniana, is gebouwd langs de oever van de rivier de Rijn. In de Romeinse tijd was de Oude Rijn de snelstromende hoofdstroom in de delta van de machtige rivier.

Alphens Magazine 2021 gisteren 09:39

(On)bekende Alphenaar Rianne Kompier: "Ik heb mijn zinnen gezet op het WK Freerunnen"

Als je de 20-jarige Rianne Kompier vraagt of zij zichzelf ziet als een bekende Alphenaar, dan zal ze daar ontkennend op antwoorden. Rianne, die tot de vaderlandse top in het freerunnen behoort, heeft met haar sport (in het verleden ook turnen) vaak in kranten en op websites gestaan. “Maar ik denk niet dat mensen mij dan op straat herkennen, dus ik zie mezelf toch meer als een onbekende Alphenaar.”