Advertorial Cultuur

Nieuwe Erfgoedcommissie voor Alphen aan den Rijn

De Erfgoedcommissie die vorig jaar voor één jaar was benoemd, is woensdagmiddag 16 mei door wethouder Leo Maat uitgebreid en opnieuw benoemd. Deze keer voor een periode van vier jaar en met een aantal taken extra.

De nieuwe wethouder van GroenLinks, Leo Maat, is ook nieuw in de gemeente Alphen aan den Rijn. Hem valt op dat gemeente veel erfgoed heeft. "Er zijn gemeenten waar niets is, alleen vinexwijken. Die zijn hier ook, maar er is ook veel erfgoed. Denk maar aan agrarisch erfgoed, de landgoederen langs de Oude Rijn, veel kerken en er staan her en der ook monumentale vervallen gebouwen."

Voorzitter Nico Moen is blij dat de commissie voor de komende vier jaar is benoemd en uitgebreid met deskundigen vooral op het terrein van immaterieel erfgoed, zoals verhalen over vroeger. "Er zijn nu nog mensen die kunnen vertellen over de Tweede Wereldoorlog of over de Watersnoodramp. Dat is een hele uitdaging." Moen verwacht ook een rol van de Erfgoedcommissie bij het beter op de kaart zetten van de oude Romeinse grens, de Limes. Plus, hij wil echt iets doen aan het imago van 'Alphen is een sloopgemeente'. "Dat moeten we omdraaien naar: Alphen is een erfgoedgemeente!"

Commissieleden Nico Moen (voorzitter), Jan Dröge, Marije Strating, Patricia Alkhoven, Johanna van Doorn en Jacqueline de Graauw werden herbenoemd. Aan de commissie zijn Thea de Langen en Kelly Boender toegevoegd.


Zelf een leuk nieuwsbericht? Whatsapp ons!
Zelf een leuk nieuwsbericht? Whatsapp ons!
Stuur een nieuwsbericht in
Stuur een nieuwsbericht in

Meer nieuws

Romeinen gisteren 12:00

ROMEINEN Kampdorp

Het Romeinse castellum Albaniana was een klein grensfort. Net als alle andere forten was ook het Alphense fort een magneet voor handelaren en ambachtslieden. Zij woonden in de vicus, het kampdorp. Daar woonden trouwens ook vrouwen en kinderen van de legionairs.

Politiek gisteren 10:35

Veel informatiemarkten na zomerreces politiek

De politieke partijen in Alphen aan den Rijn hebben donderdag 9 juli gevraagd om meer informatie over een waslijst aan onderwerpen die in de jaarstukken 2019, voorjaarsnota 2020 en kaderbrief 2021 voorbij komen. De raad wil inhoudelijk meer weten over waar de gemeente haar geld aan uitgeeft.

Horeca 11 jul. 2020 17:55

Twee weken na de grote brand bij Proto: Nikos en Alekos willen sterker terugkeren

Vandaag, zaterdag 11 juli, is het precies twee weken geleden dat Nikos en Alekos Baloumis zagen hoe een grote brand een ravage aanrichtte aan hun geliefde restaurant Proto. De broers zijn momenteel druk bezig om zo snel mogelijk weer open te kunnen: "We willen Proto terugbrengen op een efficiëntere, mooiere manier."