Hans Doderer

(On)bekende Alphenaar Rianne Kompier: "Ik heb mijn zinnen gezet op het WK Freerunnen"

Als je de 20-jarige Rianne Kompier vraagt of zij zichzelf ziet als een bekende Alphenaar, dan zal ze daar ontkennend op antwoorden. Rianne, die tot de vaderlandse top in het freerunnen behoort, heeft met haar sport (in het verleden ook turnen) vaak in kranten en op websites gestaan. “Maar ik denk niet dat mensen mij dan op straat herkennen, dus ik zie mezelf toch meer als een onbekende Alphenaar.” 

Rianne, die al haar hele leven in Alphen aan den Rijn woont, heeft tien jaar lang geturnd. De sport bracht haar al op jonge leeftijd naar Malta, België en Luxemburg. Een mooie turncarrière op de balk lag in het verschiet, totdat Rianne in 2018 te maken kreeg met een auto-immuunziekte. “Ik mocht toen een half jaar lang niets doen. Niet sporten, niet naar school. Toen ik met mijn herstel bezig was, kon ik niet meer bij de turnselectie terecht, omdat mijn lichaam de trainingsuren niet aan kon.” 

Switch naar freerunning 

De destijds 17-jarige Alphense zag dat anders en besloot haar eigen doelen te stellen. Haar vriend Jesse is manager van de Hero Academy in De Aarhof. Hij is een fanatiek freerunner en dat leek Rianne wel wat. Ze pakte die sport op, en met succes. Binnen een half jaar kwalificeerde ze zich al voor het Nederlands kampioenschap. 

Freerunning is een sport waarbij de freerunner creatief omgaat met zijn omgeving om zo sierlijk en vloeiend mogelijk door de omgeving over obstakels te manoeuvreren. “Je kunt het met veel dingen combineren”, legt Rianne uit. “Bijvoorbeeld met salto’s, klimmen of lekker zwaaien aan bars (te vergelijken met rekstokken). Ik vind het zo leuk omdat je kunt doen wat je wilt.” Om in het Nederlands team te komen, moet een freerunner het parcours zowel op snelheid afleggen als ook met stijl. “Ik moet dus trainen op allebei.” 

In maart vindt het wereldkampioenschap in het Japanse Hiroshima plaats. In december staan de kwalificatiewedstrijden voor het Nederlands team op de agenda. Rianne, die onlangs haar enkelbanden scheurde tijdens een World Cup wedstrijd in Sofia, heeft haar zinnen gezet op het WK. “Ik heb vier goede concurrenten, maar er mogen uiteindelijk twee tot vier dames in het team. Ik zal moeten vechten om mijn plekje.” 

Zegerplas 

Toen door corona alle binnenlocaties waren gesloten, werden de lessen buiten gegeven bij het freerunpark aan de Zegerplas. “In de zomer vind ik het ook lekker om daar te trainen. Je traint dan niet op speed, maar je kunt losse tricks oefenen, gewoon op het zand”, legt Rianne uit. Het gebied rond de Zegerplas trekt haar sowieso. “Daar is echt van alles te doen, voor iedereen. Je kunt er rennen, varen, waterskiën, je hebt het freerunpark en het klimbos. Dit gedeelte van Alphen aan den Rijn kan veel mensen trekken. Wil je er even tussenuit, dan kun je rond de Zegerplas lekker tot rust komen.” 

Het dagelijkse leven van Rianne is goed gevuld. Naast 10 tot 12 uur per week trainen (“Freerunning is echt topsport”) volgt ze de hbo-opleiding Milieukunde in Den Bosch. “Af en toe turnen oppakken vind ik ook heel leuk. In de turnhal van D.O.S. Sporthome oefenen we de flips. Daarnaast geef ik ook nog turnles bij Wilskracht aan meisjes van 8 tot 15 jaar. En als er een workshop freerunnen is, kan ik als het nodig is wel bijspringen.” 

Sushi 

Rianne omschrijft zichzelf niet als een uitgaanstype. Daar is natuurlijk ook weinig tijd voor gezien haar drukke schema. “Af en toe bestellen we met vriendinnen sushi of we gaan bij Shabu Shabu sushi eten.” Met een vast koppeltje freerunners gaat Rianne nog wel eens op stap, maar ze gaat net zo lief Just Dance en ukelele spelen met haar 17-jarige zus Rozemarijn. Met al haar bezigheden zal ze zich zeker niet vervelen. 

Dit artikel is eerder verschenen in de tiende editie (december 2021) van het Alphens.nl Magazine. Heb je het magazine niet ontvangen? Je kunt een exemplaar ophalen op ons kantoor aan de Raadhuisstraat 211.


Heb je een nieuwtje? Whatsapp ons!
Heb je een nieuwtje? Whatsapp ons!
Stuur een nieuwsbericht in
Stuur een nieuwsbericht in

Meer nieuws

Calamiteiten vandaag 13:52

Grote file door verkeersongeval op de N11

Op de N11 is woensdag aan het begin van de middag een ongeval gebeurd tussen een vrachtwagen en een personenauto. Dit heeft een grote file veroorzaakt.

Wonen en bouwen vandaag 13:41

Bewoners Rode Dorp vieren de afronding van fase 1

Dinsdag werd in het Rode Dorp de oplevering van de nieuwbouwwoningen van Woonforte en de vernieuwde straten door de gemeente gevierd. Het feest startte in de Jan Nieuwenhuijzenstraat bij de onthulling van de nieuwe gevelsteen en eindigde met een gezellige barbecue in de speeltuin Kindervreugd.

Blog Opinie vandaag 12:02

Het zal je kind maar wezen

Nederland werd recent weer opgeschrikt door het zoveelste incident met een verward persoon. En weer wordt er moord en brand geschreeuwd hoe het zover heeft kunnen komen. 

Advertorial Kunst en Cultuur vandaag 10:19

Cultuurcoaches verbinden inwoners Alphen aan den Rijn

De cultuurcoaches van Parkvilla en Kwadraad maatschappelijk werk hebben de handen ineen geslagen om samen het project ‘Mijn Beeldende Ik’ te ontwikkelen. In vier creatieve workshops beeldende vorming zijn deelnemers aan de slag gegaan met het thema zelfbeeld.