Hans Doderer

(On)bekende Alphenaar Rianne Kompier: "Ik heb mijn zinnen gezet op het WK Freerunnen"

Als je de 20-jarige Rianne Kompier vraagt of zij zichzelf ziet als een bekende Alphenaar, dan zal ze daar ontkennend op antwoorden. Rianne, die tot de vaderlandse top in het freerunnen behoort, heeft met haar sport (in het verleden ook turnen) vaak in kranten en op websites gestaan. “Maar ik denk niet dat mensen mij dan op straat herkennen, dus ik zie mezelf toch meer als een onbekende Alphenaar.” 

Rianne, die al haar hele leven in Alphen aan den Rijn woont, heeft tien jaar lang geturnd. De sport bracht haar al op jonge leeftijd naar Malta, België en Luxemburg. Een mooie turncarrière op de balk lag in het verschiet, totdat Rianne in 2018 te maken kreeg met een auto-immuunziekte. “Ik mocht toen een half jaar lang niets doen. Niet sporten, niet naar school. Toen ik met mijn herstel bezig was, kon ik niet meer bij de turnselectie terecht, omdat mijn lichaam de trainingsuren niet aan kon.” 

Switch naar freerunning 

De destijds 17-jarige Alphense zag dat anders en besloot haar eigen doelen te stellen. Haar vriend Jesse is manager van de Hero Academy in De Aarhof. Hij is een fanatiek freerunner en dat leek Rianne wel wat. Ze pakte die sport op, en met succes. Binnen een half jaar kwalificeerde ze zich al voor het Nederlands kampioenschap. 

Freerunning is een sport waarbij de freerunner creatief omgaat met zijn omgeving om zo sierlijk en vloeiend mogelijk door de omgeving over obstakels te manoeuvreren. “Je kunt het met veel dingen combineren”, legt Rianne uit. “Bijvoorbeeld met salto’s, klimmen of lekker zwaaien aan bars (te vergelijken met rekstokken). Ik vind het zo leuk omdat je kunt doen wat je wilt.” Om in het Nederlands team te komen, moet een freerunner het parcours zowel op snelheid afleggen als ook met stijl. “Ik moet dus trainen op allebei.” 

In maart vindt het wereldkampioenschap in het Japanse Hiroshima plaats. In december staan de kwalificatiewedstrijden voor het Nederlands team op de agenda. Rianne, die onlangs haar enkelbanden scheurde tijdens een World Cup wedstrijd in Sofia, heeft haar zinnen gezet op het WK. “Ik heb vier goede concurrenten, maar er mogen uiteindelijk twee tot vier dames in het team. Ik zal moeten vechten om mijn plekje.” 

Zegerplas 

Toen door corona alle binnenlocaties waren gesloten, werden de lessen buiten gegeven bij het freerunpark aan de Zegerplas. “In de zomer vind ik het ook lekker om daar te trainen. Je traint dan niet op speed, maar je kunt losse tricks oefenen, gewoon op het zand”, legt Rianne uit. Het gebied rond de Zegerplas trekt haar sowieso. “Daar is echt van alles te doen, voor iedereen. Je kunt er rennen, varen, waterskiën, je hebt het freerunpark en het klimbos. Dit gedeelte van Alphen aan den Rijn kan veel mensen trekken. Wil je er even tussenuit, dan kun je rond de Zegerplas lekker tot rust komen.” 

Het dagelijkse leven van Rianne is goed gevuld. Naast 10 tot 12 uur per week trainen (“Freerunning is echt topsport”) volgt ze de hbo-opleiding Milieukunde in Den Bosch. “Af en toe turnen oppakken vind ik ook heel leuk. In de turnhal van D.O.S. Sporthome oefenen we de flips. Daarnaast geef ik ook nog turnles bij Wilskracht aan meisjes van 8 tot 15 jaar. En als er een workshop freerunnen is, kan ik als het nodig is wel bijspringen.” 

Sushi 

Rianne omschrijft zichzelf niet als een uitgaanstype. Daar is natuurlijk ook weinig tijd voor gezien haar drukke schema. “Af en toe bestellen we met vriendinnen sushi of we gaan bij Shabu Shabu sushi eten.” Met een vast koppeltje freerunners gaat Rianne nog wel eens op stap, maar ze gaat net zo lief Just Dance en ukelele spelen met haar 17-jarige zus Rozemarijn. Met al haar bezigheden zal ze zich zeker niet vervelen. 

Dit artikel is eerder verschenen in de tiende editie (december 2021) van het Alphens.nl Magazine. Heb je het magazine niet ontvangen? Je kunt een exemplaar ophalen op ons kantoor aan de Raadhuisstraat 211.


Stuur een nieuwsbericht in
Stuur een nieuwsbericht in
Adverteer op Alphens.nl
Adverteer op Alphens.nl

Meer nieuws

Politiek vandaag 12:32

Gemeenteraadsvergadering donderdag 25 april

De Alphense gemeenteraad vergadert een keer in de maand. De meeste onderwerpen staan als hamerstuk op de agenda en worden niet besproken, omdat dit eerder tijdens een raadscommissievergadering is gebeurd en de politieke partijen het in grote meerderheid eens zijn. Hieronder een lijst met op donderdag 25 april genomen besluiten.

Overige vandaag 11:59

Nieuwe supermarkt geopend in Driehoorne: Food Lovers Lekker Makkelijk

Donderdag 25 april heeft Mark Vriezema samen met zijn gezin en medewerkers het stokje overgenomen van Anton van Rijn en zet daarmee dit mooie initiatief voort. Voor de bewoners van Driehoorne een fantastische winkel aan huis met zelfs de mogelijkheid om boodschappen te laten bezorgen.

Politiek vandaag 11:01

Raad wil meer Hbo-studenten als stagiair in Alphen

De Alphense gemeenteraad vindt dat er te weinig aandacht is voor het bieden van stageplekken en voor samenwerkingsverbanden tussen bedrijfsleven, inclusief gemeente, en het Hbo. Daarom heeft de raad een motie ingediend om een praktische manier te vinden om dit toch voor elkaar te krijgen.

Maatschappelijk vandaag 10:31

Nieuw 'Educatief Out of Art Museum' in Alphen aan den Rijn

Een uniek initiatief om kunst te ervaren en te waarderen, het Educatief Out of Art Museum, opende op 18 april in de Galerie & Kunstuitleen van Atelier Verfstreken. Het museum presenteert kunstwerken van kunstenaars met een verstandelijke beperking en biedt bezoekers de mogelijkheid om kunst op een interactieve manier te ontdekken en te beleven.

Advertorial Evenementen vandaag 09:15

Danjil op Sama Sama Maluku Festival

De in Alphen geboren Danjil Tuhumena is allang geen onbekende meer in onze regio. De carrière van Danjil begon als 3-jarige drummer in de familie band ‘The Family Song’. Na het veel te vroege overlijden van vader Marcus Tuhumena stopte The Family Song en is Danjil zijn muzikale weg blijven volgen.

Politiek gisteren 17:44

Nieuw Elan wil handhaven van fietsverbod in Van Mandersloostraat

Tot grote ergernis van ondernemers en bewoners van de Van Mandersloostraat wordt het fietsverbod hier niet gehandhaafd. Met enige regelmaat zoeven er fietsen en scooters voorbij tijdens de uren dat het gebied uitsluitend bestemd is voor voetgangers. Nieuw Elan wil nu dat hier meer aan wordt gedaan.