Josh Walet

Onderzoek naar Romeinse Limesweg wordt afgesloten met een ‘topvondst’

Langs de Rijndijk is een nieuw stukje van de Romeinse Limesweg ontdekt. Archeologen van onderzoeksbureau Vestigia hebben het onderzoek vrijdag afgerond en deden ook nog een mooie vondst.

Vanwege bouwwerkzaamheden werd er archeologisch vooronderzoek uitgevoerd langs de Rijndijk. Er waren namelijk aanwijzingen dat de Romeinse Limesweg door het gebied kon hebben gelopen. Daarom werden er in augustus op een aantal plaatsen proefsleuven gegraven door archeologen van onderzoeksbureau Vestigia. En die restanten werden inderdaad aangetroffen. Ook zijn er aanwijzingen gevonden dat Romeinse militairen langs de weg een kleine wachtpost hebben gehad, mogelijk ten zuiden van de weg.

Tekst loopt door onder de foto's

Romeinse Limesweg Rijndijk3.jpeg

Romeinse Limesweg Rijndijk5.jpeg

Romeinse Limesweg Rijndijk4.jpeg

“De weg bestaat uit een dubbele rij aangepunte eiken palen waartussen een weglichaam (lat.: agger) is aangebracht. De weg komt dan als het ware op een dijkje te liggen, wat langs de Rijn voor extra veiligheid zorgde. Het wegdek bestond uit grind en was tussen de vier en vijf meter breed”, aldus Vestigia. “Dezelfde constructie is in de afgelopen decennia op meerdere plaatsen tussen Utrecht en Katwijk bij archeologische opgravingen aangetroffen.”

Stukje Romeinse weg

Door zulke archeologische opgravingen wordt het steeds beter duidelijk waarom en hoe deze weg is aangelegd. "In 122 na Chr. bezocht keizer Hadrianus onze streken. Hij was op doorreis naar Engeland om daar orde op zaken te stellen. Met zijn lijfwacht, de gouverneur uit Keulen die naar Brittannië werd gepromoveerd, twee legioenen en de nodige hulptroepen, reisde hij langs de Rijn van Keulen naar de Nederlandse kust om daar de grote oversteek te maken."

Waarschijnlijk was keizer Hadrianus niet happy met de staat van onderhoud van dit deel van de Limes. “Net zoals hij kort daarna in Noord-Engeland opdracht gaf tot het bouwen van de Muur (van Hadrianus), heeft hij bevolen de Limesweg langs de Rijn te herbouwen. In de paar jaar daarna is dit werk in een campagne uitgevoerd”, aldus Vestigia.

Tekst loopt door onder de foto's 

Romeinse Limesweg Rijndijk12.jpeg

Romeinse Limesweg Rijndijk8.jpeg

Romeinse Limesweg Rijndijk1.jpeg

“Net als op de meeste andere plaatsen tussen Utrecht en Katwijk zijn de eiken palen voor de weg in Hazerswoude geveld in de winter van 124 op 125 AD en verscheept vanuit de Ardennen naar ons land. Een enorme logistieke operatie die met behulp van het Romeinse leger moet zijn uitgevoerd. Ook in Hazerswoude is de kapdatum van de palen met behulp van de jaarringen nu al vastgesteld op die datum.”

Topvondst

De afgelopen weken is er uitvoerig archeologisch onderzoek gedaan naar deze restanten door de archeologen. Vrijdag 12 november werd het onderzoek afgerond. Ook wethouder Erik van Zuylen kwam een kijkje nemen op het bouwterrein langs de Rijndijk. Op deze laatste dag vonden de archeologen in de bodem ook nog iets bijzonders: een zegelring uit de Romeinse tijd. “Een topvondst”, zo zeggen ze zelf.

Onlangs is de Romeinse Limes in Nederland uitgeroepen tot UNESCO Werelderfgoed. De vondsten langs de Rijndijk tonen volgens de archeologen van Vestigia nog maar eens aan hoeveel er van dit monument nog in de Nederlandse bodem bewaard is gebleven.

Romeinse Limesweg Rijndijk11.jpeg

Romeinse Limesweg Rijndijk9.jpeg

Romeinse Limesweg Rijndijk10.jpeg


Stuur een nieuwsbericht in
Stuur een nieuwsbericht in

Meer nieuws

Advertorial Winkels gisteren 13:46

Hoog laag bedden bij Dutch Dream Slaapcomfort

Wist je dat Dutch Dream ook hoog laag bedden in hun assortiment hebben? Deze bedden zijn naast elektrisch verstelbaar ook in hoogte verstelbaar. Ideaal voor meer gemak en comfort, voor zorgbehoevende mensen of voor iemand met bijvoorbeeld ademhalings-, maag- of slokdarmklachten. 

Sport gisteren 12:53

Succes op NK meerkamp voor Alphense sporters

In het weekend van 4 en 5 februari was in Apeldoorn het Omnisport geopend voor het Nederlandse Kampioenschap meerkamp. Hier zijn verschillende Alphense sporters naar huis gegaan met een prijs.