Josh Walet

Onderzoek naar Romeinse Limesweg wordt afgesloten met een ‘topvondst’

Langs de Rijndijk is een nieuw stukje van de Romeinse Limesweg ontdekt. Archeologen van onderzoeksbureau Vestigia hebben het onderzoek vrijdag afgerond en deden ook nog een mooie vondst.

Vanwege bouwwerkzaamheden werd er archeologisch vooronderzoek uitgevoerd langs de Rijndijk. Er waren namelijk aanwijzingen dat de Romeinse Limesweg door het gebied kon hebben gelopen. Daarom werden er in augustus op een aantal plaatsen proefsleuven gegraven door archeologen van onderzoeksbureau Vestigia. En die restanten werden inderdaad aangetroffen. Ook zijn er aanwijzingen gevonden dat Romeinse militairen langs de weg een kleine wachtpost hebben gehad, mogelijk ten zuiden van de weg.

Tekst loopt door onder de foto's

Romeinse Limesweg Rijndijk3.jpeg

Romeinse Limesweg Rijndijk5.jpeg

Romeinse Limesweg Rijndijk4.jpeg

“De weg bestaat uit een dubbele rij aangepunte eiken palen waartussen een weglichaam (lat.: agger) is aangebracht. De weg komt dan als het ware op een dijkje te liggen, wat langs de Rijn voor extra veiligheid zorgde. Het wegdek bestond uit grind en was tussen de vier en vijf meter breed”, aldus Vestigia. “Dezelfde constructie is in de afgelopen decennia op meerdere plaatsen tussen Utrecht en Katwijk bij archeologische opgravingen aangetroffen.”

Stukje Romeinse weg

Door zulke archeologische opgravingen wordt het steeds beter duidelijk waarom en hoe deze weg is aangelegd. "In 122 na Chr. bezocht keizer Hadrianus onze streken. Hij was op doorreis naar Engeland om daar orde op zaken te stellen. Met zijn lijfwacht, de gouverneur uit Keulen die naar Brittannië werd gepromoveerd, twee legioenen en de nodige hulptroepen, reisde hij langs de Rijn van Keulen naar de Nederlandse kust om daar de grote oversteek te maken."

Waarschijnlijk was keizer Hadrianus niet happy met de staat van onderhoud van dit deel van de Limes. “Net zoals hij kort daarna in Noord-Engeland opdracht gaf tot het bouwen van de Muur (van Hadrianus), heeft hij bevolen de Limesweg langs de Rijn te herbouwen. In de paar jaar daarna is dit werk in een campagne uitgevoerd”, aldus Vestigia.

Tekst loopt door onder de foto's 

Romeinse Limesweg Rijndijk12.jpeg

Romeinse Limesweg Rijndijk8.jpeg

Romeinse Limesweg Rijndijk1.jpeg

“Net als op de meeste andere plaatsen tussen Utrecht en Katwijk zijn de eiken palen voor de weg in Hazerswoude geveld in de winter van 124 op 125 AD en verscheept vanuit de Ardennen naar ons land. Een enorme logistieke operatie die met behulp van het Romeinse leger moet zijn uitgevoerd. Ook in Hazerswoude is de kapdatum van de palen met behulp van de jaarringen nu al vastgesteld op die datum.”

Topvondst

De afgelopen weken is er uitvoerig archeologisch onderzoek gedaan naar deze restanten door de archeologen. Vrijdag 12 november werd het onderzoek afgerond. Ook wethouder Erik van Zuylen kwam een kijkje nemen op het bouwterrein langs de Rijndijk. Op deze laatste dag vonden de archeologen in de bodem ook nog iets bijzonders: een zegelring uit de Romeinse tijd. “Een topvondst”, zo zeggen ze zelf.

Onlangs is de Romeinse Limes in Nederland uitgeroepen tot UNESCO Werelderfgoed. De vondsten langs de Rijndijk tonen volgens de archeologen van Vestigia nog maar eens aan hoeveel er van dit monument nog in de Nederlandse bodem bewaard is gebleven.

Romeinse Limesweg Rijndijk11.jpeg

Romeinse Limesweg Rijndijk9.jpeg

Romeinse Limesweg Rijndijk10.jpeg


Stuur een nieuwsbericht in
Stuur een nieuwsbericht in
Adverteer op Alphens.nl
Adverteer op Alphens.nl

Meer nieuws

Politiek gisteren 17:44

Nieuw Elan wil handhaven van fietsverbod in Van Mandersloostraat

Tot grote ergernis van ondernemers en bewoners van de Van Mandersloostraat wordt het fietsverbod hier niet gehandhaafd. Met enige regelmaat zoeven er fietsen en scooters voorbij tijdens de uren dat het gebied uitsluitend bestemd is voor voetgangers. Nieuw Elan wil nu dat hier meer aan wordt gedaan.

Natuur, recreatie en reizen gisteren 16:26

Driehonderd bomen vervangen in Alphen aan den Rijn vanwege ziekte en veiligheid

De Gemeente Alphen aan den Rijn zal de komende tijd ongeveer driehonderd bomen vervangen op openbare plekken, voornamelijk in de wijken Ridderveld en Kerk en Zanen. Deze vervangingen worden gemarkeerd door groene stippen op de stammen van de bomen, die aangeven dat ze ziek of dood zijn en niet langer veilig voor de omgeving.

Evenement gisteren 15:11

Geen straatfeest? Wat is er te doen deze Koningsnacht

Jarenlang werd traditiegetrouw twee keer per jaar een straatfeest georganiseerd in de Julianastraat: één op de avond voor Koningsdag en één op de avond van de Alphense Jaarmarkt. Echter, dit jaar hebben de horecagelegenheden in de Julianastraat besloten om tijdens koningsnacht geen straatfeest te organiseren.

Advertorial Economie gisteren 14:22

Een nieuw bedrijf beginnen in Alphen? Met deze tips wordt dit zeker een succes!

Alphen staat niet alleen bekend om haar vriendelijke inwoners, maar ook om hoe ondernemend mensen zijn. Begin jij ook een nieuw bedrijf hier? Dan is het tijd om deze blog aandachtig door te nemen! Hier vind je wat tips die ervoor zorgen dat je onderneming een succesverhaal wordt.

Maatschappelijk gisteren 12:45

Groot succes voor inzamelingsactie sportkleding op Scala College

Vorige week lanceerde het Scala College een bijzondere inzamelingsactie voor gebruikte sportkleding, in samenwerking met het initiatief SPORT JE OOK MEE?! Leerlingen en medewerkers werden aangemoedigd om hun oude sportkleding te doneren door deze af te geven bij speciale containers in de schoolhal. Het resultaat van deze actie is indrukwekkend: maar liefst vier containers zijn gevuld met sportkleding en sportschoenen!