Josh Walet

Ontwerp voor vaste Steekterbrug wordt verder uitgewerkt

Dat de Steekterbrug vervangen moet worden staat vast. Een beweegbare brug was het streven, maar dat gaat zoveel extra miljoenen kosten dat nu is besloten een vaste brug te realiseren. De komende maanden wordt het plan hiervoor verder uitgewerkt.

De Steekterbrug is onderdeel van de provinciale weg N207, een belangrijke verkeersader van Gouda via Waddinxveen, Boskoop, Alphen aan den Rijn, Leimuiden richting Amsterdam. Per dag passeren circa 36.400 voertuigen de brug. De Steekterbrug is aan het eind van zijn technische levensduur. Bovendien voldoet de brug niet meer aan de functionele eisen van deze tijd (onder andere gescheiden verkeersstromen tussen auto- en langzaam verkeer) en kan vanuit het oogpunt van capaciteit geoptimaliseerd worden. Hoog tijd voor verandering dus.

Om de aanleg van een toekomstige gemeentelijke centrumring mogelijk te maken wordt de brug twee keer zo breed. Het plan van de provincie Zuid-Holland om een beweegbare brug te realiseren was mooi, maar tijdens het uitwerken van het ontwerp voor de nieuwe Steekterbrug is gebleken dat het vervangen en verbreden van de brug niet gerealiseerd kan worden binnen het beschikbare budget. Hiervoor zou 12 miljoen extra nodig zijn. Daarom is de lopende aanbesteding stopgezet en onderzocht de provincie diverse mogelijkheden om de huidige brug te vervangen binnen de gegeven financiële kaders.

Vaste brug zonder steunpunt in het water

Uit een eerste verkenning bleek dat een vaste brug met een doorvaarthoogte van 5,40 meter het meest kansrijke alternatief is voor een beweegbare brug. Het gaat om een brug met één lang brugdek, dus zonder steunpunt in het water. “Met deze doorvaarthoogte kunnen ook lege binnenvaartschepen door het innemen van ballastwater de brug passeren. Daarbij lijkt de brug dan goed inpasbaar te zijn in de omgeving.”

In de komende periode wordt de variant voor de vaste brug met doorvaarthoogte van 5,40 meter verder uitgewerkt, zo laat de provincie weten. In samenwerking met de gemeente Alphen aan den Rijn wordt geanalyseerd hoe deze vaste brug in het provinciale en gemeentelijke beleid past en wordt in kaart gebracht welke procedures bij deze variant moeten worden doorlopen. Met omwonenden, bedrijven en overige vaarweggebruikers worden de consequenties van deze vaste brug besproken. Waar nodig wordt naar een maatoplossing gezocht.

Planning

De eerste resultaten van deze uitwerking worden voor de zomer van 2022 aan Provinciale Staten voorgelegd. Het ontwerp en de bijbehorende kostenraming nemen naar verwachting meer tijd in beslag, maar dat ook dit plan miljoenen meer gaat kosten staat vast. Zodra dit gereed is wordt ook dat voorstel voorgelegd aan Provinciale Staten. De huidige Steekterbrug blijft nog maximaal vijf jaar staan. Er wordt grondig onderzocht wat nodig is om de brug op veilige wijze langer te blijven gebruiken.


Stuur een nieuwsbericht in
Stuur een nieuwsbericht in
Adverteer op Alphens.nl
Adverteer op Alphens.nl

Meer nieuws

Blog Sport gisteren 17:48

ARC moet nacompetitie zien te ontwijken

Ondanks de 1-0 overwinning op Swift staat ARC nog steeds op een plek in de vierde divisie A die aan het eind van de reguliere competitie, over vier weken al, nacompetitie om handhaving noodzakelijk maakt. ARC is dan een zogenaamde herkanser.

Wonen en bouwen gisteren 15:37

Schitterend en duurzaam, dat moet de flat Lange Diamant worden!

Op woensdagmiddag 24 april kregen huurders van de flat Lange Diamant de kans om de plannen voor de nieuwe uitstraling van hun flat te bekijken. Woonforte zal in 2025 beginnen met een grootschalige renovatie van de lange flat aan de Diamantstraat, waarbij 166 appartementen verduurzaamd worden tot aan de Standaard. Daarnaast zal de flat een ingrijpende facelift ondergaan om klaar te zijn voor een duurzame toekomst.

Muziek gisteren 14:20

Meester Wim (79) gaat met pensioen na bijna zestig jaar gitaarles

Na bijna zestig jaar lang zijn passie voor muziek te hebben gedeeld met generaties leerlingen, neemt meester Wim, ook bekend als Wim Dekker, afscheid van het klaslokaal. En gaat hij op bijna tachtigjarige leeftijd welverdiend met pensioen. Voor velen van zijn voormalige leerlingen, met name die van basisschool de Sweelinck, is meester Wim een herkenbaar en geliefd gezicht, met zijn toewijding aan muzikale educatie.

Overige gisteren 13:47

Lintjesregen: zeventien Koninklijke onderscheidingen in Alphen aan den Rijn

Vandaag werden tijdens de jaarlijkse Lintjesregen in het gemeentehuis van Alphen aan den Rijn zeventien Koninklijke onderscheidingen uitgereikt. Burgemeester Liesbeth Spies heeft verschillende inwoners van Alphen aan den Rijn persoonlijk onderscheiden. De gebeurtenis was live te volgen via de website van de Gemeente.